2018. január 5.

# 2018 # Érdekes

Szösszenetek: Plusz egy indok a nevetésre - a legjobb Pixar rövidfilmek


A Pixar Animation Studios (röviden Pixar) amerikai számítógépes animációs cég, melynek székhelye a kaliforniai Emeryville-ben található. A cég kezdetben fő tevékenységként speciális animációs és 3D hatású anyagok készítésére alkalmas számítógépekkel és szoftverekkel foglalkozott, majd az 1995-ben elkészült az első egész estés, és teljes mértékben számítógéppel készült animációs filmjük - a Toy Story - ami nemcsak a cég tevékenységprofilját változtatta meg, hanem az animációs filmek új generációját is elindította. 1999-ben a Toy Story 2. az elődjénél is nagyobb szakmai és közönségsikert könyvelhetett el, és világszerte 485 millió dollárral gazdagította a növekvő birodalmat, majd 2001-ben a Szörny Rt. ismét felülmúlta a korábbi sikereket, és 525 millió dollárt kaszált. Ekkortájt azonban meg voltak róla győződve, hogy a Pixar kifogy a szerencséjéből, és következő filmjük - a Némó nyomában - nem lesz már olyan sikeres, mint a korábbi művek. Tévedtek. A Némó Nyomában minden idők egyik legsikeresebb, Pixar által készített animációs filmje lett 868 milliós bevételével, az új filmért kapott Oscar-díj egyértelművé tette a cég befolyását. (Forrás: Wikipédia)

Sikerük azóta is töretlen, 2010-ben pedig a cég felülmúlta minden addigi filmjét a Toy Story 3. részével, ami a 200.000.000. dolláros költségvetéshez képest egymilliárd dollárt, 2 Oscar,- 1 Bafta,- és 1 Golden Globe díjat kaszált. (Tényleg ennyire jó, aki még nem látta, pótolja be - a szerk.) Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Pixar fantasztikus dolgokat tud megvalósítani az animáció, a CGI segítségével. Egymás után több sikerfilmjük is megjelent, amik csak úgy öntötték magukból a pénzt. Viszont amíg ezek megkapták a nekik járó figyelmet, addig az emberek nem is tudták, hogy bizony ők is mindent alulról kezdtek: kisfilmekkel. Amik legalább ugyan annyira - ha nem jobban - szórakoztatóak. Akinek még van VHS kazettája otthon (a házunk még most is olyan, mint egy videotéka) az biztosan ismeri azokat a kis, 5 perces filmeket, amiket az egész estés mozik elé szúrtak be. Mivel én akkor voltam kisgyerek, amikor kijött a Némó, vagy a Szörny Rt., bőven emlékszem a kisfilmekre is. A mai rövid írásomban a kedvenceimet mutatom be nektek ezek közül, és remélem, legalább annyira fogtok rajtuk nevetni, mint én. Aztán nézzétek meg újra a filmeket, családdal, barátokkal.

Jack - Jack Attack (Elkészült: 2005.)
 Melyik film előtt mutatták be: Ez a kisfilm valószínűleg a Hihetetlen Család egyik kivágott része.


Mindig, amikor megnézem, elkap a röhögés. A Hihetetlen Család bemutatójakor nem voltam már gyerek - valószínűleg ezért sem tartozik a kedvenc Pixar filmjeim közé - de ez a kisfilm nálam mindent visz. Gőzöm sincs, valóban a mozi kivágott darabja-e, vagy csak a mozi egyik szereplőjét is tartalmazó kisfilm, de nézzétek meg. Magyarul sehol nem találtam, az eredeti változatot azonban igen. Nem kell hozzá sok angol tudás, érthető, mit mondanak, de ha valaki jelez, lefordítom. Lényeg a lényeg, aki bébiszitterkedett már, biztosan tudja, milyen "vérre menő" türelemjáték az egész, főleg piciknél. De ha maga a pici sem az átlagos kategória...


Presto (Elkészült: 2008.)
 Melyik film előtt mutatták be: Wall-E

Szégyenszemre nem láttam még végig a Wall-E c. filmet sem, de lassan tényleg itt lenne az ideje, és főleg azért, mert ez az iszonyatosan jó kis film van előtte. A Presto-t leginkább egy fordított Tom és Jerry epizódhoz lehetne hasonlítani, és legalább ugyanannyi munkával készült, ami látszik is a végeredményen. Azért írtam, hogy fordított, mert míg előbbiben Tom a mindig pórul járó alany, és Jerry röhög a rész végén, itt nem a klasszikus felállást kapja a néző, hanem egy rátarti, flegma varázslót, meg egy nyuszikát, aki...nos, valamilyen oknál fogva sosem kapja meg, amit akar. Morális érték: etesd meg a háziállatodat, különben ellened fordul.
 

Mike új kocsija (Elkészült: 2002.)
Melyik film előtt mutatták be:  Eredetileg a Szörny Rt.-ben lett volna, de kivágták, és ez a kivágott rész is csak a DVD változaton látható kiegészítőként.


Ennek a kisfilmnek nem bonyolult a sztorija, mégis zseniális és lenyűgöző egy időben, és általában ezen a 6 percen nevetek a legtöbbet. Egyébként édesapám megválogatja, mit néz meg, de a Szörny Rt. baromira bejött neki. Mióta először látta, ez a kedvence, a zseniális történet, meg a szinkron - Lippai László, Gesztesi Károly, és Kaszás Attila - miatt. Most készülünk megnézni a Szörny Egyetemet, de nem tudom hogy fog-e olyan élményt adni, mint az első rész. Ez a kisfilm nincs benne az eredetiben, csak akkor találtam meg, mikor anno ott hagytak a lejátszóval, én pedig a stáblistát is képes voltam végigülni, és nevetni (!) rajta. Kell némi angol tudás, bár alig több, mint az elsőhöz. Ezen a linken felirattal lehet nézni. Vesszenek az új kocsik, és az állítható ülések! :)


Lifted (Elkészült: 2006.)
 Melyik film előtt mutatták be: L'ecsó

Különösen, és rejtélyesen indul a kisfilm. Az amerikai prérin járunk, (Bátor, a gyáva kutya - valaki?) egyedül a szél susog, a házban levő emberke békésen szuszog az ágyában. Egészen addig, amíg nem történik valami...ennek sem túl bonyolult a cselekménye, ám annál rejtélyesebb, és megtudhatjuk belőle, mi történik velünk, amíg alszunk, egészen humoros és kifigurázó módon. Én mindig betegre röhögöm magam rajta, és ara emlékeztet, mi történik, amikor a laptop kurzor lefagy: 1:47 - 1:57. És így nézek ki, amikor könyvet szeretnék: 3:43 - 3:56. Hasonlítunk a kis, zöld, sisakos öcskössel.

 
Knick - knack (Elkészült: 1989.)
 Melyik film előtt mutatták be: Némó Nyomában

"Kevésbé ismert kisfilm, egy kicsit talán szomorú a vége, de éppolyan zseniális, mint a lista többi szereplője. A szünidei szuvenírek életét bemutató kisfilm hat évvel a Toy Story előtt készült, de már 3D-ben, hasonló ötletet felhasználva." - Mivel ezt a zseniális darabot a Némó előtt láttam a VHS kazettán, nem meglepő, hogy az évek alatt a Knick Knack (angolul nem ejtjük a "k" betűt az "n" előtt, tehát magyarul "nikk-nekk") lett a másik kedvencem. Egy szerencsétlen hóemberről szól, aki állandóan próbál meglógni a ketrecéből, hogy odajusson szíve hölgyéhez. De vajon sikerül neki? Cartoon with the help of...tessenek 3:20-nál megállítani, végignézni a neveket, és koppanni, kinek a segítségével készült a kisfilm. 


Luxo Jr. (Elkészült: 1986.)
Melyik film előtt mutatták be: Toy Story 2.

Egyszerű történet és szerethető szereplők teszik vonzóvá az alig háromperces kisfilmet, amelyben már megmutatkozik a Pixar erőssége: mozgással a lélektelen, jelentéktelen tárgyat is emberként jelenítik meg. Így lesz a nagyobbik lámpából szülőkre jellemző nézéssel búra csóváló lámpa, a kisebbikből pedig izgága kisgyerek, aki képtelen megállni. A film Oscar-jelölést is hozott, és bevonult a halhatatlanságba, hiszen azóta a logóban ugyanez a kislámpa kalapálja az "I" betűt a földbe, ugyanazzal a módszerrel, mint ahogy a labdát is kidurrantja a kisfilmben, ráadásul a hangja is megmaradt.  


For the Birds (Elkészült: 2000.)
Melyik film előtt mutatták be: Szörny Rt. 
https://www.youtube.com/watch?v=T63MCogI4sM

Angry birds 2000. Szabadalmaztatni kellene. A történet egy csapat, meglehetősen csekély értelmű kismadár körül forog, akik a telefondróton gyülekeznek, de a bulit megzavarja egy nagyobb madár, talán gólya. Na most, a nagyobbik madár vagy félreértelmezi a felé irányuló atrocitást, vagy egyszerűen tesz rá, de csatlakozik a madárkákhoz, akik utána viszont igyekeznek minden áron megszabadulni tőle...


Geri's Game (Elkészült: 1997.)
Melyik film előtt mutatták be: Egy Bogár Élete
https://www.youtube.com/watch?v=gLQG3sORAJQ 

A legkülönösebb kisfilm egy idős bácsikáról szól, akinek legnagyobb kincse a sakk - készlete, a műfogsora, és kicsit szenilis, hiszen kettőt képzel magából. Nem a humor miatt kedvencem - bár az is van benne - hanem a szituáció, az érzés, és persze az idős bácsi ábrázolása miatt. Valaki meg is jegyezte a Youtubeon, hogy ha már meg kell öregednie, akkor úgy történjen, mint itt, semminthogy egy házban kuksoljon bezárva. Az őszi képek, a finoman faragott sakkbábuk és a bácsi szomorú ráncai költői magasságokba emelik ezt a pár percet. Ez az egyik az Oscar díjas Pixar-epizódok közül.


La Luna (Elkészült: 2011.)
Melyik film előtt mutatták be: Merida, a bátor
Ahogy sok más Pixar - szösszenetnél, itt sincs szükség dialógusokra, a karakterek csupán sokatmondó morgásokkal kommunikálnak, így ismét a tágra nyílt gyermeki tekintetre, a szavakkal le nem írható csodára kerül a hangsúly, és a kis gyerkőc az önállóság felé vezető úton megtett első lépéseivel elnyeri apja, nagyapja tiszteletét. Zene, pls. Majdnem sírtam.


The Blue Umbrella (Elkészült: 2013.)
Melyik film előtt mutatták be: Szörny Egyetem


Csodálatos, szívbemarkoló, a világ érzelmét 6 percbe sűrítő kisfilm, és ezzel el is árultam magam, miért áll ez a leg - leg listám tetején. Ahogy a Luxo Jr.-nál korábban, úgy a Pixar itt is megmutatta, milyen csuda dolgokat lehet kihozni abból, ha élettelen tárgyakat emberi tulajdonságokkal ruháznak fel. Szívből ajánlom mindenkinek, de főleg azoknak, akik hozzám hasonlóan hisznek abban, hogy az életet nem mi irányítjuk, hogy minden nap döntenek arról, merre megyünk, kivel találkozunk. Az a piruló esernyő, jó ég...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése