2018. március 19.

Szösszenetek: "Grafilogika DIY" - avagy tanulj meg grafilogikázni Everglow-valHahó - hahó, szép napot, drágáim! Mivel minket is betemetett a hó, víz nincs másfél napja, áram akadozva és csak 5 percenként, úgy érzem, ma semmi produktívval nem fogom a világot gazdagítani, és nem ma fogjátok tőlem azt sem megtanulni, hogy kell dicsőséget forralni, hírnevet a palackba zárni, és dugó alá rejteni a halált...de korábbi posztok előhúzására talán még akad elég áram. Aki követ az indulás óta, az valószínűleg ennyiből már sejtheti, miről lesz szó, aki pedig később csatlakozott hozzánk, az most megtudhatja, mit csinál Everglow, amikor nem olvas.

"A grafilogika egy logikai rejtvényfajta, amely egy japán dizájner ötlete nyomán alakult ki. 1986-ban azzal az ötletével nyert meg egy grafikai versenyt, hogy a felhőkarcoló bizonyos ablakait kivilágította, néhányat pedig elsötétített, távolról nézve az épületet pedig egy kép rajzolódott ki. Ezen ötletén alapul a később grafilogikának nevezett rejtvény is. 1990-ben James Dalgety adta ennek a játéknak a "Nonogram" nevet, amely Magyarországon grafilogikaként vált ismertté. A rejtvény egy téglalap alakú négyzetrácsos hálóból áll, amelynek az egyik vízszintes, és az egyik függőleges oldala mellett számok állnak, amelyek azt jelzik, hogy az adott sorban, vagy oszlopban mekkora méretű sötét blokkok követik egymást. Minden beszínezett blokkot tetszőleges számú (legalább egy) üres hely választ el egymástól - színtelen rács esetén. Színes rács esetén arra is ügyelni kell, hogy a blokkok közt nem feltétlen van üres hely. A játék célja, hogy eldöntsük minden négyzetrácsról, hogy be van-e színezve, vagy nem."

De hogy kapcsolódik ez a játék hozzám? Nos, aki eddig még nem tudta, annak elárulom, hogy diszkalkuliám van - a középiskolában végig fel voltam matekból mentve. Hiába voltam minden másból kitűnő, a reál tárgyakhoz mindig is annyi közöm volt, mint amennyi ritmusérzék van egy dobostortában, és ezt szörnyen szégyelltem, magam előtt is. Ráadásul többször kellett pótvizsgára mennem, ami sajnálatos módon nem mindig úgy sikerült, ahogy kellett volna. Konkrétan emiatt kellett osztályt váltanom a gimi 5 évéből félúton. És tekintsünk most el attól, hogy a váltás utáni 3 év volt az életem legszebb időszaka, holott előtte nagyon megrázott, hogy ez velem történik. Sors? Az Úr keze? Valószínű. Főleg azok tekintetében, mint amik utána történtek. Egyik nap aztán az asztalra csaptam, mondván, nekem elegem van ebből az egészből, és én is lehetek olyan, mint a többiek, akik kisujjból rázzák a matekot és a fizikát. De még ha nem is ment könnyen - a matek azóta sem megy, csak iszonyatos munka árán - és nem lettem olyan mint a többiek, attól még fejleszthettem magam. Például Sudokuval, és...grafilogikával.
Szeretem a magazinokat pöttöm korom óta, így ahhoz, hogy hol kezdjem el a "big plan-t, nem kellett sok ész. "Újságosnéni, tessék már a szokásos mellett logikásat is adni...-Háromszá'ötven, forrócsoki, kösznemkérek, megyekhaza, dolgomvan, gyereholnap, jójövök, holazsebpénzem, jaotthagytam, majdmeglátjaországvilág, stb. - stb. Így kezdődött minden. Tudtam hogy van ilyen újság, mert ki ha én nem láttam volna a kirakatban, de hogy mi van benne, mit kell azokkal a kockákkal kezdeni, amik benne vannak...arra majd csak később jöttem rá, töménytelen összetépett újság (!) után. Néha olyan mérges voltam, hogy az Angry birds hozzám képest kiskalap volt, és akkor még finoman fogalmaztam. És ha esetleg érdeklődés folyamata forog fenn, akkor elárulom, hogy ezt a magazint minden újságosnál, a madaras Tesco-ban, a sima Tescoban, a Sparban, a Pennyben, még a föld alatt is lehet kapni. Aki nem látja, az vegyen egy szemüveget - mert szükség lesz rá, amikor a négyzetrácsokat bogarássza, és ezt komolyan mondom.

Mint mindenhez a világon, a grafilogikához is "csak" kitartás, erő, és...idő kell, esetemben 3 hónap. Pontosan emlékszem, hogy ez az idő egy nyári szünetbe esett bele. Ennyi ideig tartott, mire rájöttem, hogy lesz üres négyzetrácsból szép kép. Persze először én is úgy kezdtem, ahogy a zsenik általában...alulról. Vagyis hangyasz*rnyi képekkel, fekete - fehérben. Szerencsésebb utóbbival kezdeni, nem a színes változattal, mégpedig azért, mert a fekete - fehér blokkjait legalább egy üres rács választja el egymástól, a színesekénél meg azt is az embernek kell kigolyózni, hol van az üres négyzet. De lássunk egy példát, íme egy kezdőknek való, fekete - fehér minta, így kezdtem én is. Jöhet a kérdés, ezt mégis hogy a búbánatban kell elkezdeni, van-e valami meghatározott sorrend, vagy egyből bele a közepébe...én azt mondom, aki szeret mindent a közepéről, tessék, a lehetőség adott. De karácsonyig fog felette ülni, az fix. Úgyhogy bízzuk magunkat Everglow-ra, és nézzük, hogy kezdi ő.Van különbség a két kép között? Hogyne lenne. Everglow elkezdte megoldani ezt a kis képet. (: Mit gondoltok, honnan tudtam, hogy mit kell beszínezni feketére? Tetszenek tudni, érdemes mindent a könnyebb oldalról megközelíteni. Esetünkben ott, ahol a két hetes szám árválkodik egymagában. Ha pl. egy hetes szám egyedül áll, az azt jelenti, hogy csak egyetlen, hét darabból álló négyzetblokk lesz abban a sorban - amiből én máris kilőttem öt négyzetet azzal, hogy a szám alatt leszurkoltam hét négyzetet. Ez elsőre elég idiótán hangzik, de máris elmagyarázom.

Nézzük meg először azt a magányos hetest, ott a rács sarkában, bal kéz felől. A hetes alatti négyzettől kell hét darab négyzetet számolni, és megállni ott, ahol a 7 megvan - hiszen nem a semmiért kellett négyzeteket bogarászni. Ahol a 7 négyzet vége van - esetünkben a 2;2;1 blokknál - onnan kezdődnek azok a négyzetek, amik már a kép részei lesznek. Ehhez viszont alulról is számolni kell. Ha alulról felfelé szurkolunk 7 négyzetet, és megállunk, a vége az 1;1 blokknál lesz. A köztes, négy darab négyzetre van nekünk szükségünk, ezek már a kép részei lesznek. Az így kapott, összesen négy négyzetet hívom én kezdőlépésnek, mert ezek már benne lesznek a kialakuló képben, ezért fontosak. Ugyanezt kell eljátszani a vízszintes, lonely hetessel is. Kérdés lehet az, hogy pl. a lonely négyessel ott a sarokban, miért nem lehet ezt eljátszani? Azért, mert ha leszurkolsz 4 négyzetet, az 1;1 blokknál lesz vége. Ha alulról szurkolunk le ugyanennyit, a 2;2;1 blokknál lesz vége. A kettő nem ér össze, nincs köztes négyzet. Viszont az előbbit megpróbálhatjuk azzal a szintén lonely ötössel is, legalul. Szurkoljunk le 5 négyzetet elölről, álljuk meg, majd a végéről ismét szurkoljunk le 5 négyzetet, és stop. Egy négyzet.Pontokkal jelölök általában, de aki ügyes, vagy profibb mint én, az fejben is tarthatja az üres négyzeteket. (: A második képhez képest jelentősebb változáson esett át a harmadik, ha megnézitek. Az utolsó vízszintes sor egyenlőre egyetlen, helyesen kigolyózott négyzete fölé került egy pontocska, mégpedig azért, mert ha függőlegesen is nézzük, a négyzet az 5; és az 1;1;1 blokk kereszteződésében van. Három darab egyes számból álló blokk azt jelenti, hogy abban a függ. sorban lesz három darab egyes négyzet, amik közt legalább egy üres hely lesz. A háromból én már egyet ki is golyóztam a kereszteződésben. Az 5 pedig azt jelenti, hogy az az lonely négyzet már része az 5 négyzetből álló, vízszintes blokknak. Bár egyenlőre nem tudjuk, jobbra, vagy balra.

Az 1;1;1 és a 2;2 kereszteződésénél van egy pontocska, alatta egy fekete, és még egy pontocska. Emlékeztek? Három egyes számból álló blokk = 1 f. négyzet, legalább egy szünet, 1 f. négyzet, legalább egy szünet, 1 f. négyzet, legalább egy szünet. Alatta, a vízszintes. 1;1 sorban az első fekete négyz. eleve adta magát, hol lesz, a másikhoz meg...nos, ahhoz gógyi kellett: figyeljük meg azt a vízszintes 7;1 sort, odafent. Emlékeznek, hölgyeim és uraim? Szurkol 7 négyzetet a sor elejétől, majd megáll. Ott a másik fekete négyzet, és ennyike. :) Ám a 7;1-es sorban van még egy fekete négyzet, és ki kell golyózni, hogy hol. Ez azért nehéz, mert a 7 négyzet kezdődhet a sor elején - de a 7;1 és 2;2 kereszteződésében, meg a 7 és a 7;1 kereszteződésben is...és ettől függ, hol lesz az az egy lonely négyzet. Bár sokat segít, hogy a 7 és az 1 négyzet között legalább egy szünet van - így a maradék 3 négyzetből már egy ki van lőve. :)Az előzőhöz képest itt minimális a változtatás - a lonely 4-es sorát, jobb kéz felől tessenek megnézni. Az 1;1 és a 4 kereszteződésében eleve volt egy korábban tett pontocska - és így az is világossá válik, hogy három négyzetbe nem fér négy. A lonely négyes alá 3 darab pontocska, amíg el nem éri a kereszteződést - és ezzel megtudtuk, hol lesz a lonely négyes blokk négy darab négyzete. Ugyanis ha a pontocska alatti négyzettől szurkolunk le négy darab négyzetet, megállunk, majd alulról is szurkolunk ugyanennyit - megjelennek a köztes, fekete négyzetek.


Itt is minimálisat változtattam. A lonely, vízszintes négyes sorjában kapott két fekete négyzet sokat fog segíteni a továbbiakban, mert ha megnézzük a 4; és a 2;2;1 kereszteződést, az utolsó egyes elé kellett egy szünet, ugyebár. Az előtte levő fekete négyzet már korábban is ott volt - annyi a dolgunk, hogy közéjük hajítsunk egy pontocskát, és még egy négyzetet rakjunk balra - lévén kettő van egy blokkban: 2;2;1. Elé három szünet, azelőtt pedig korábban szintén megvolt a kettes blokk egyik négyzete, tehát még egy fekete négyzet, és így lesz meg a 2;2;1-es sor: az első két négyzet, a második két négyzet, az utolsó pedig egy négyzet. Vili?


Ki lesz az az ügyes, akinek járni fog az ölelés, és megtalálja, mit változtattam? Na, na? Senki? Ej - ej. Akkor mondom: megláttam, hogy a vízszintes hetes sor ott árválkodik fent, félkészen...és akkor gyorsan szurkoljunk is le a sor elejétől hét négyzetet. Vége a 7;1 és a 7 kereszteződésénél, ez eddig tökéletes. Mivel a pontocskákat nem számoljuk a sorba, és korábban a 4 és a 7 kereszteződéséhez került is egy, ez előrébb lökte az egész sort: visszafelé számolva a 2;4 és a 7 kereszteződéséhez is kerül még egy fekete négyzet, ez pedig láncreakciót indít el. Az alsó 1;1 és a 2;4 kereszteződéséhez korábban szintén került egy pontocska, és mivel fölötte van egy fekete négyzet, már csak annyi a dolog, hogy az egy négyzetből kettőt csináljunk: 2;4. A kettő fölé pedig szünet. Az 1;1;1 és a 2;2 kereszteződésénél korábban szintén volt pontocska - így oda nem tehetünk négyzetet, csak elé: így lesz a függőleges 7 és a 2;2 keresztezésénél új fekete négyzet.


Az a helyzet, hogy itt csak egyetlen négyzetet színeztem be az előzőhöz képest, és két szünetet golyóztam ki. A függ. hetes blokk csak egyetlen, összefüggő, 7 négyzetből áll, ennek ellenére nekünk az előző képen van egy négyzet, alatta szünet, és még négy darab négyzet. Hogy lesz ebből egy összefüggő, 7 négyzetből álló blokk? Tessék, hölgyeim és uraim, a téteket megtenni, közben pedig elárulom: úgy, hogy a kettő közé szépen teszünk még egy fekete négyzetet - mivel összefüggő blokkról van szó. És itt még nem is végeztünk, hiszen ez így csak 6 négyzet. Tehát vagy az elején, vagy a végén még lesz egy fekete négyzet. Hogy hol? Próbáljuk meg ezt is kigolyózni, szurkoljunk le a függ. hét alattól 7 négyzetet, ennek a vízsz. 2;2;1-nél lesz vége. Most alulról is szurkoljunk hetet. Az alsó vízsz. 1;1-nél kell, hogy vége legyen. Mi van?? Semmi. Annyi a lényeg, hogy amennyi fekete négyzet az 1;1 fölött kimaradt - tehát a vízsz. 7, és 2;2 kezdésénél - annyi helyet a sor végéből kell lecsípni. 2 négyzet, két üres hely a sor végén. :)


Ha szépen kigolyóztuk a két üres helyet, nézzük meg a magányos vízszintes ötöst a sor végén - lévén ez a húzás szintén odébb lökte a legalsó sort, de még a fölötte levő 1;1;4 blokkot is. Tehát a vízsz. ötös sorának elején lett egy szünet, és ismét lehet golyózni. A függőleges 2;4 és az 5 kereszteződésétől a szokásos menet van érvényben: mivel előtte szünet van, oda nem tehetünk négyzetet, így a kereszteződéstől szurkoljunk le öt négyzetet - ennek az 5, és a függ. 2;4 kereszt. van vége. Majd stop, kocogjunk a sor végére, és onnan is szurkoljunk le 5 négyzetet. Újabb négyzetet találtam, méghozzá a függ. 2;4 és az 5 kereszteződésénél. Az 1;1;1 és a 5 ker.-nél pedig eleve volt egy másik négyzet, így az öt négyzetből kettő már kész. Ahogy azonban a 2;4 és az 5 ker.-nél meglett a négyzet, innen adja magát, hogy ez a négyzet a legalsó négyzete a 2;4 blokkjának. Mit kell tenni tehát? Még 3 négyzetet festeni fölé, a fölött pedig még két szünetet kigolyózni - ugyanis korábban volt ott egy harmadik szünet is, a 2;4 blokk kettes négyzete alatt. Így lesz a függ. 2;4 oszlopban fentről lefelé egy szünet, két fekete, három szünet, és négy fekete.


Ahogy korábban mondtam, a két szünet kigolyózása odébb lökte a vízszintes 1;1;4 blokkot is. Hogy ez hogy néz ki a gyakorlatban? Mivel ebben a blokkban egy darab egyes, még egy darab egyes, és egy darab négy négyzetből álló cucc van, ráadásul az 1;1;1 és az 1;1;4 kereszteződésénél ott egy pontocska - innentől még gógyi se nagyon kell. Még három négyzet az első mögé, így lesz meg a négy négyzet, előtte szünet, és mivel már csak három üres négyzet van a sorban, nekünk két db egyes, azok közt pedig egy szünet, az első szünet után fekete, szünet, és még egy fekete. :)


Nézzük a függőleges 1;1;3 oszlopot. Mit jelent ez? Azt, hogy ebben az oszlopban lennie kell egy darab egyes négyzetnek, még egy darab egyes négyzetnek, és három darab hármas négyzetnek. Az előzőhöz képest ez megint adja magát, hiszen alul pontosan 3 darab négyzetnek van hely, amiből a középső négyzet volt meg korábban. Fölé, és alá is egy négyzet, és kész a három négyzet, az oszlop utolsó része. Ezzel a húzással viszont megint odébb tolódott a lonely, vízszintes ötös sor, lévén lett benne egy új négyzet, az 1;1;3 és az 5 kereszteződésénél. Remember: egy plusz négyzet, az a sor végéből egy lecsípést jelent, mivel a köztes négyzeteknek, jelen esetben az 1;1;3-nál végük kell hogy legyen. Ha nem, korrigálni kell úgy, hogy a 4 és az 5 kereszt.-nél teszünk egy szünetet, és mivel a szünet fölött van egy négyzet, ez azt jelenti, hogy a függ. 4-es blokk vége is ott van. Ami üres, oda már csak szünet kell.


Újabb szünet kigolyózásával már majdnem készen is vagyunk, ha tudtok követni, és nem vesztetek el valahol az első mondatnál... Láttam, hogy szegény lonely függőleges egyes ott árválkodik a teljesen kész függ. négyes mellett, ezért tettem egy szünetet a vízsz. 5 és a függ. 1; kereszteződéshez, és mivel az 1; egy darab négyzetből álló blokkot jelent, az 1; oszlopban minden más szünet. Ezzel a húzással pedig újra megmozdult a sor is, most például a lonely vízsz. ötös. Sor elején leszurkol öt négyzetet, nem változik. Sor végén a szünet előtt-től leszurkol öt négyzetet, változik, méghozzá annyira, hogy az 1;1;1 és az 5 kereszteződésénél lesz egy új fekete négyzet. Mivel a vízsz. 1;1;1;1 sor adja magát, és tudjuk, hogy ez a sor négy darab egy négyzetből álló blokkot tartalmaz, amik között legalább egy szünet van - ezért a 7;1 és az 1;1;1;1 kereszteződésénél a szüneten kívül más nem lehet. És ezzel már azt is tudjuk, hol van a vége a 7;1 oszlopban a 7 négyzetnek...


Pontosan ott. A 7;1 és az 1;1;1;1 kereszteződése fölött számoljunk hét négyzetet, és kész az oszlop. És mivel az ötös sor utolsó 3 négyzete szünet, ott sincs más dolog, mint a korábban meglévő négy darab négyzet elejéhez hozzácsapni még egyet, és megvan az öt. A 2;4 oszlop azonban még mindig bibis, hiszen fentről lefelé van egy szünet, két fekete, egy szünet, két üres, egy fekete, egy üres és két fekete. Wtf? Semmi gond, legyünk találékonyak. Fessünk egy négyzetet a 2;4 és az 1;1;1;1 kereszteződéséhez, és megvan a blokk négy darab négyzete. Fölötte pedig már csak annyi a dolog, hogy a meglévő szünethez hozzácsapjunk még kettőt.


Ugye emlékszünk, mit mondtam az 1;1;1;1 blokkról? Azt, hogy ebben a sorban van 4 négyzet, legalább egy szünettel közöttük. Ha megszámoljuk, mind megvan, tehát ezek közé is már csak szünetet kell tenni. Szünet = sormozdulás, ebben az esetben fölfelé. Mivel a 7 és a harmadik vízszintes 1;1;1;1 kereszteződésénél szünet van, és a 7 oszlopban eddig csak 6 négyzet volt, kell még egy - méghozzá a 7, és az 1;1 kereszteződésénél. Aztán már csak annyi a dolog, hogy az 1;1 és a 2;2 sorban kigolyózzuk a szünetet. Nem nehéz, hiszen minden négyzetet megtaláltunk. Azaz majdnem. Az első 1;1;1;1 vízszintes sorból kettő, az alatta lévő ugyanilyen sorból pedig egy négyzet hiányzik. Golyózzuk ki. Az elsőben 4-ből 2 van meg, és minden négyzet közt szünet van. A másodikat meg szintén könnyű kideríteni, hol van, hiszen csak egy hiányzik, a második 1;1;1;1 és a függ. 1;1;3 kereszteződésénél...

:)

Puszil benneteket: Everglow

Ps. a fejlécképek nem hozzám tartoznak, hanem a Deviantart.com-ról valók. Jó is lenne...
Pps. régóta nem csinálok már fekete - fehér grafilogikát, hanem áttértem a színesre, ami nagyságrendekkel nehezebb, mint ez, és néha egy hétig felettük ülök. Íme néhány elkészült kép a repertoáromból. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése