2018. március 24.

# Érdekes # rajzfilm

Szösszenetek: Sunday Flashback - Everglow kedvenc animációs filmjei, amiket neked is látni kell legalább egyszer


Tegye fel a kezét az, aki nem Pixar animációs filmeken, Disney-n és a többin nőtt fel. Hopp, ott a távolban látok egy kósza kezet - remélem, nem azokat a förtelmeket akartad említeni, amik manapság mennek a "rajzfilm"csatornákon, mert rögtön bezárom az egész blogot...de a viccet félretéve, sajnálom azokat a gyerekeket, akiket manapság olyan szemét, pl. Disney-nek csúfolt förtelmekkel etetnek, mint az Indul a Risza, a Kikiwaka tábor, a Sok sikert Charlie, és a többi hasonló. Ilyen szempontból magamat tartom nagyon szerencsésnek - hiszen én ahhoz a korosztályhoz tartozom, akiknek a gyerekkora az akkor hatalmas népszerűségnek örvendő VHS kazetták bűvöletében telt, a szüleik pedig minden, de minden mesét megszereztek nekik a "dudálósból" - magyarul a Family Frostból. A filmeket nem is szerettem egyáltalán - nekem a mesék kellettek. Azok a mesék, amik aztán az életem részei lettek, ma is a kedvenceim, és mindenkinek szívből ajánlom, hogy nézze meg őket egyedül, párban, a gyerekekkel, többször is. 

A Dzsungel Könyve 2. (2003.)


Kedvenc betétdal:

Kedvenc idézet: "Abban az esetben kölyök - ha nem vetted volna észre - újra elmondom, nem vagyok vadállat. Kivéve a partikon..."

Nagyon érdekes, mert az 1967-es eredetit, ennek az első részét soha nem szerettem, ez viszont az egyik legnagyobb kedvencem azóta, mióta édesanyám hazaállított vele. Állítom, többször láttam, mint az összes többi Disney,- és nem Disney mesét együtt. Medvepapa, Háti ezredes, a négy idióta keselyű, a tökéletlen kígyó, Tigris Sir K'hán...iszonyatosan szeretem ezt a rajzfilmet, annak ellenére, hogy sokat szerint ez csak egy langyos, mésfél órás "rihiröhi." Persze, ennek már alig van köze Ruyard Kipling könyvéhez, és a dzsungel se olyan vicces és vidám hely, mint ahogy beállítják - főleg az ember számára nem - mégis...az általános iskola 7. osztályáig drámára jártam, aminek a végén ezt kellett bemutatnunk, színpadi előadás formájában. Ráadásul színházban láttuk is azt a változatot, aminek a dalszövegeit Geszti Péter írta - ezen a változaton alapult a vizsgánk. "Ha beindul a nagy pofonofon, sálálááá..." - Szóval van miért szeretnem ezt a rajzfilmet. És lehet, hogy még nem mondtam, de már akkor is nagyon értettem a zenéhez, meg az angolhoz - így nem csoda, hogy ennek a mesének a dalszövegét kezdtem el legelőször angolul énekelni, aztán úgy rákattantam, hogy le sem tudtam szállni róla évekig. Azok voltak a szép idők, mikor még hazafelé az iskolából is a dalszöveget gyakoroltam angolul...

Pocahontas (1995.)

Kedvenc betétdal: 

 Kedvenc idézetek: 

"Szálljon a lapát, és büszke lesz apád..."
"Mondd, miért hiszed, hogy nincs más, csak az ember?"
"Inkább meghalok most, mint hogy száz évig éljek tovább nélküled."

 "Bizony mind gonosz, a sápadt arcú démon, ha kell csak elvesz mind, de mégse kér...a képük sápatag, a szívük korhatag, és talán nincs is bennük vér..."

Előbbiekből talán már kiderült, hogy van egy rajzfilm, amit talán még a Dzsungel Könyvénél is jobban szeretek. Bár a Pocahontas - Oroszlánkirály versenyt toronymagasan utóbbi nyerte (nem nálam, hanem a mozikasszáknál: a kettő egyszerre készült, és arra számítottak, hogy előbbi sikeresebb lesz. Hát...) nekem ez a rajzfilm az örök, az egyetlen, a pótolhatatlan. Dugig morális kérdésekkel, iszonyatosan jó betétdalokkal, angolul és magyarul egyaránt - szoktam ám énekelni, állítólag jó hangom van - ráadásul a főszereplő fickó egy jóképű, szőke angol. Hehehe. Egyébként a mozinak nem sok köze van az eredetihez, hiszen pl. Pocahontas volt az első indián nő, aki látta Európát, Londont, aztán ott meg is halt, fertőző betegségben. Plusz egy John Rolfe nevű fickóhoz ment hozzá, és fiuk is született - nem John Smith volt a szerelme. Na de a történelemórától most tekintsünk el. Legjobban azt szeretem, amikor az érintetlen, büszke tájat mutatják, amit majd csak azután kezdenek a telepesek benépesíteni. Tiszta a víz, egy darab fa sincs kivágva, sehol egy szemétdarab...csak azt veszik el, ami tényleg megilleti őket - és vissza is adják. Meg persze az indián törzsek, amiknek a hagyományaik, a szokásaik éles ellentétben állnak a sápadt arcú démonokéval...nézzétek meg a rajzfilmet, érdemes. 

Pán Péter (1953.)


Kedvenc betétdal:
A Csillag Elkísér


Kedvenc idézetek:

- Jó dolgokra kell gondolni, azok a magasba emelnek.
- Én csak szörnyű dolgokra gondolok...
- Azok visszahúznak a földre!

"Valahányszor egy gyermek azt mondja, “én nem hiszek a tündérekben!”, egy kis tündér valahol holtan esik össze..." 

Hányszor akartam én is az ablakon kirepülni a második csillag irányába és onnan tovább reggelig, találkozni az elveszett fiúkkal, harcolni Hook kapitánnyal...atyaúristen. Elképzeltem, hogy London felett szállok, egyenesen Soha országig, ahol a gyerekek soha nem nőnek fel...mit ne mondjak, elég érdekes gyerek voltam már akkor is. Egyébként az, hogy engem már akkor elvarázsolt az ég látványa, amikor még tojáshéj volt a fenekemen, most már nem - vagy nem annyira - meglepő: órákat szoktam azzal tölteni, hogy odakint ülök, nézek fel az égre, és keresek valamit, amit talán sosem találok meg. Édesapámnak van egy "Great Ormond Street" feliratú pulóvere, ezen az utcán egy gyerekkórház van Londonban - guess what, melyik rajzfilm elején mutatják és írják ezt ki. Szóval mikor ránézek, mindig eszembe jutnak az elveszett fiúk, Hook kapitány, és az a krokodil, amelyik üldözi, és meg akarja enni a kalózokat...éjjelenként pedig mindig várom, mikor suhan be a zöld ruhás krapek az ablakon, és harcol a saját árnyékával. :) Ja, és még valami: ott úszik egy felhő az égen, aminek kalózhajó alakja van, HALLJÁTOK? Az ember meg azt hiszi, nincsenek csodák...ebben hiszek gyerekkorom óta, és valószínűleg ezt is fogom továbbadni. És igen, jól ismerem a Pán - Péter szindrómát, ha kérdezné valaki. 

A Szépség és Szörnyeteg (1991.)

Kedvenc betétdal: 

 Kedvenc idézetek:
"(...) Tengerparti tanyán, innám kinn a teám, pici nyugdíjam éppen elég...nem lesz rút gyertyafény, mer' azt úgy unom én..."

"(...) Nem élet az élet, ha a szolga senkivé lett. Hiszen ki se vénhedt kidobta a sors. Ó de szép volt, mikor még volt hasznunk...vége lett egy szomorú napon. 10 éve mar a rozsda, és hiába vágyunk jobbra. Vágyunk csillogni, hogy megfogjon egy kéz..."


"Valahol messzi tájon, vadregényes szép vidéken, gyönyörű palotában élt egy ifjú herceg. Bár mindene megvolt, amit csak megkívánhatott, mégis kapzsi volt, irigy és önző. Egyszer aztán egy téli éjszakán egy vénséges vén koldusasszony zörgetett a kapuján, és cserébe egyetlen szál rózsát kínált, hogy meghúzhassa magát a didergető hideg elől. A herceg megriadt a néne csúf küllemétől, kevesellte az ajándékot, és megtagadta tőle a menedéket. Az öregasszony intette, meg ne tévessze a rút külső, mert a szépség a bensőben lakozik. Amikor a herceg másodjára is elutasította, az ösztövér test hirtelen semmivé foszlott és egy világszép tündér állt a helyén. A herceg már hiába próbált mentegetőzni, mert a tündér tudta, szikrányi szeretet sincs a szívében. Büntetésből rémséges szörnyeteggé varázsolta, és szigorú átokkal sújtotta a kastélyt és annak minden lakóját. Szégyellvén iszonyú külsejét, a szörnyeteg várának rejtekén bujdosott, csupán varázstükrén át vetett néha egy pillantást a világra. A rózsa pedig, a tündér virága, varázslatosan virít majd az ifjú 21. születésnapjáig. Ha addig képes lesz megszeretni valakit, és szerelme viszonzásra lel, mielőtt az utolsó szirom lehull, akkor megtörik az átok. Ha nem, szörnyeteg marad örökre, az idők végezetéig.Ahogy múltak az évek, az ifjú egyre komorabb lett. Úgy érezte, nincs remény. Mert ugyan ki lenne képes megszeretni egy szörnyet?"

Igen, nagyon szeretem a Szépség és a Szörnyeteget...de ha valaki azzal jön, hogy miért nem az új változatot, kihajítom az ablakon. Egyrészt ki nem állhatom a rajzfilmekből készített élőszereplős filmeket, másrészt meg az eredetiben a karakterek, és a dalok is annyira lenyűgözőek, hogy én nem váltok át semmi másra. Sőt, még a szinkron is csodálatos - egyébként nem tudom a magyar szinkront elviselni...és nem véletlen szeretem annyira a gyertyát és az órát a 91'-es eredetiben. Harkányi Endre és Balázs Péter iszonyat jó szinkronhangok, és a szörnyeteg hangjának sem találhattak volna jobbat Szabó Sipos Barnabásnál. Fun fact friday: ha valaki a rajzfilm nyitózenéjét ismerősnek találja, az nem véletlen. Ez Camille Saint - Saens Aquarium c. zeneműve, ezt használták anno a Harry Potter készítésénél is. :) A második dalban 1:46-ban az órát nézzétek - azért röhögöm magam rajta könnyesre, mert én is így szoktam nézni. :D

Micimackó (1977.)

 

Nem tudok mit mondani, én ezen nőttem fel. Nálunk állandóan ezt kellett nézni - ha nem ez ment, akkor nagy bajok voltak részemről. Rengeteg olyan emlékem kötődik hozzá, amit soha nem akarok elfelejteni - onnantól kezdve hogy dédinél még volt egy Micimackó könyv, ráadásul az a könyv, amin az 1977-es mese alapul - egészen addig, hogy akkor realizáltam az idő múlását, amikor az eredeti angol szöveget is minden gond nélkül el tudtam olvasni. Ráadásul rájöttem arra is, hogy a feliratokon mi a frászkarikáért vannak fordítva, összecserélve, elrontva a betűk. Lásd - "Rnig also." Ez azt jelenti, hogy "Ring also" - vagyis csengessen. A másik pedig az a felirat, ami a mesében szerepel, és angolul van kiírva: "Tresspassers will" - és ennyi, a tábla többi része hiányzik. Magyarul tilos az átjárás - vagyis Tresspassers will not - átutazóknak nem szabad. :) De említhetném nyuszi házán a feliratot: Rabbit'z howse - Nyuszi háza, helyesen "Rabbit's house", és még sorolhatnám. Döbbenetes, hogy az ember akkor jön rá, hogy az idő elszaladt mellette, amikor 22 évesen újranézi ezeket. Ja, és az apacuka szörnyek...egyébként a Micimackó az, aminek minden folytatását láttam, sőt, szerettem is sokat közülük, pl. a Micimackó Visszatér-t, vagy a sorozatot, amit csináltak később, a Micimackó Újabb Kalandjait. Dagadt medve, ehh...


Aladdin (1992.) 

 
Kedvenc betétdal: 
Kedvenc idézetek: 

"Ez van, ki - ki teszi amit bír...
Tolvaj, vandál, kapd el, ott áll!
Csak egy darab kenyér...ha elkapják, fejét vegyék..." 

"Kapd el, vandál, de Abu, botrány! (...)
Valami csak kell nem tartanak el, tudom én hogy mi a gond..."

"Lányod szép, mondja a nép, közli a hírt, hát ma ezért törünk rád, hogy legyen végre család..."

MINDEN, minden mondat, dialógus és dalszöveg. :)

Nézzünk először néhány kommentet a Youtube-ról, mert érdekesek. "Nem tudom, de a Disney is egyre igénytelenebb manapság. Az emberek éltetik a Frozent, mint ha az valami forradalmi akármi volna, közben ennek egy betétdalában több ötlet van, mint annak egészében. Ez a szám a koreográfiájával és szövegével bármelyik musicalben elférne. Kívülről tudom az egész Aladdint, szó szerint el tudom mondani onnantól, hogy "Áh Szalám, avagy jó estét, fényes tekintetű barátom!" odáig, hogy "Figyellek benneteket!", és századszorra is tiszta libabőr leszek Aladdin belépőjétől." Másik: A magyar verzió ezerszer jobb, mint az angol. (...) Aki a Dzsini hangját adta a magyar verzióhoz, az nyugodtan élhet a tudattal, hogy az angol verziót teljesen lenyomja, mind dalban, mint a film többi részében. (...) Mikó István világklasszis színművész.Ugyanazt a minőséget képviseli itthon mint Amerikában Robin Williams. Elképesztően sokoldalú,ezerarcú ritka tehetség mindkettő."

Ezeket vehetitek úgy is, hogy tőlem származnak. Az Aladdint nálunk apa nézte először, és amikor pici voltam, leültetett maga mellé, aztán együtt néztük - itt az eredmény. Iszonyatosan szeretem, a karakterektől kezdve a szinkronhangokon át a dalokig, magát a feelinget, minden egyes részletét. Egyébként az eredeti angolban Dzsini hangja Robin Williams, a magyarban pedig Mikó István. Kapcsolat? Mikó István szinkronizálta Robin Williams-et szinte az összes filmjében. Fun fact friday again. :) Esküszöm, megveszek Mikó hangjáért, toronymagasan veri az eredeti angolt. De Aladdin énekhangja, Miller Zoltán - tudjátok, a holdas fickó - sem kiskalap szerintem. Ha nekem ilyen hangom lenne, állandóan énekelnék, basszuskulcs. Ez történik akkor, ha szánnak időt a szinkronhang megválogatására. Szóval szeretem az Aladdint, nem is kicsit. Ám hogy mi a francot jelenthet a "sokarábusikéééj", még most, majdnem 10 év után sem tudom... :D

 

Lilo & Stitch (2002.)  


Kedvenc betétdal: 

He Mele No Lilo
Burning Love
 Hawaiian Roller Coaster Ride

Kedvenc idézetek:
"Ohana azt jelenti, család. És a családból senkit, senkit nem hagyunk magára. Nem felejtjük."

"-Mit?! Szörnyeket műveltél velem, és azt hiszed, most segítek neked, csak mert kéred? CSAK, MERT KÉREED? - I... - Rendben. Rendben? Megteszed, amit kér? Igen, mertöööh...beszél meggyőzően..."


Na igen, itt a másik legnagyobb kedvencünk apával. :) A Lilo & Stitch 2002-es film, de Magyarországra csak később érkezett meg, mi pedig olyan 3-4 év múlva láttuk először. Akkor meg már azért nem voltam kicsi. Szóval ez a rajzfilm az egyetlen olyan kivétel, ami a kamaszkoromba is bőven belenyúlt - ráadásul utána volt még egy része, kivételesen azt is szerettem. Sőt, sorozatot is csináltak belőle, ami szintén sokáig a kedvencem volt. Egyrészt Hawaii - hát kutya legyek, ha nem írom fel már akkor a bakancslistámra a helyet. Másrészt Elvis dalai. Iszonyú jól sikerült őket beleépíteni a rajzfilmbe, sokat közülük itt hallottam először, és talán nem meglepő módon a két kedvenc jelenetem is ezekre épül. De a karakterekről is nagyon sokat tudnék mesélni. Ott van például az a pacák, aki állandóan fagyit tart a kezében, mégsem tudja megenni soha - azon röhögtem a legtöbbet. Aztán ott a két idióta, Plikli és Jumba, Kobra Bubork - meg persze Stitch. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én a rosszalkodása ellenére is azonnal befogadnék egy ilyen kis disznót. Biztos hogy jobb lenne mint egy átlagkutya. :) A zenét Alan Silvestri szerezte - szóval nem a "legrosszabb filmzene" kategóriában jelölték a rajzfilmet.

 

Herkules (1997.)  


Kedvenc betétdal:

Nincs más reményem (One Last Hope)
Bírnom kell a célig (I Can go the distance)

Kedvenc idézetek:
https://www.youtube.com/watch?v=qiameySFlNg

"Bocs fiúk, az Olümposz...arra van." 


"Odüsszeusz, Perszeusz, Thészeusz...bolhacirkusz. A végén egytől egyig laposra verték őket, mint valami diszkoszt. Kidőltek, egyikük sem bírta. És akkor, akkor jött Achilles, benne minden megvolt ami a sikerhez kellett, jól mozgott, volt lábmunkája, bírta a bunyót, állta a pofonokat...csak az a nyamvadt sarka ne lett volna. Csak pöckölj a sarkába, és viszont látásra. "

"Mindenkinek van gyenge pontja. Pandorának például az a fránya doboz volt a gyengéje, szegény trójaiak pedig rossz lóra tettek." 


Annyiszor szedték elő a kazettát kiskoromban, hogy szerintem abban már a szalag is el van használódva. Csoda, ha egy idő után már kívülről, elölről - hátulról, le - fel, kitéve - betéve tudtam az összes monológját, dalszövegét? Akad, amit sokkal jobban szeretek ennél, mégis...olyan élmények kötnek hozzá, amik az idővel sem fakulnak meg. Egyébként itt is jobban szeretem a magyar szinkront és betétdalokat - meg a mitológiai vonal keveredését a modern kultúrával. Kötve hiszem például, hogy az ókori Görögországban Herkules képével díszített Nike Air cipőt árultak, és minden hős után futottak a női rajongók. :) 

A mitológiai karakterek ábrázolását egyébként itt is nagyon jól eltalálták - habár a valósághoz itt se túl sok közük van. Philoktétész pl. a mesében egy szatír - azaz félig ember, félig kecske, míg a valóságban ugyanezen a néven egy királyfi futott - Héraklész, azaz Herkules legjobb barátja és fegyverhordozója. :) Utóbbi jómadár ábrázolása pedig szintén eltér a valóságtól - lévén 4 házastársa, 22 élettársa, és összesen 46 gyereke volt. A hazug disznó, pedig hogy bizonygatta Megnek, mennyire szerelmes. Nem viccelek, nézzétek meg a wikipédiát. Akit pedig nagyon szerettem a mesében, az...nos, Hádész volt, bár hogy milyen megfontolásból tértem át rá, azt a a mai napig is csak találgatom. "Az, ahogy a modern popkultúra a görög mitológiával keveredik, örök klasszikussá teszi a Herkulest (gospelkórusként daloló múzsáiról nem is beszélve.) Aztán az alkotók erre még rátettek egy lapáttal a lángoló fejű, halál laza, humoros, ám kissé idegbajos Holtak Urával." - talán azért mert a valóságban én egyébként nagyon bírom azt, akinek humora van, és mindent megpróbál a laza oldalról venni - a komoly dolgokat is.

  Mackótestvér (2003.)   

 

Kedvenc betétdal:

Kedvenc idézetek:

"Annyira önző állat vagy, hogy embernek is elmennél..."
"Micsoda iszonyú szörnyetegek...főleg amelyiknél a bot van..."

"Akkor még ifjak voltunk és hittünk benne, hogy a világ csupa csoda. Hittük, hogy a csoda az égen tündöklő, keringő fénycsóvákból fakad. A sámánasszony arra tanított, hogy őseink szelleme ölt testet a fényben, és hogy ők hozzák világunkba a változásokat. A kicsi ezért nő nagyra, a telet tavasz váltja fel, a hold kifli alakot ölt, és mindig minden megújul..."


Ha ez nem elég indok, hogy miért szeretem ezt a rajzfilmet, akkor tudok még említeni: Phil Collins. Ennél a fickónál már csak egy olyan embernek a zenéjét szeretem jobban, aki rajzfilmhez is csinált zenét: Bryan Adams. Phil Collins szerezte a Tarzan, és a Mackótestvér zenéjét is - óriási zseninek tartom, szinte minden zenéjét eléneklem, amikor magam vagyok, vagy éppen baktatok hazafelé valahonnan. Ráadásul az egyik száma nekem különleges is, mert az életem egy bizonyos, legboldogabb pontjához köthető. Can't Hurry Love, Another Day in Paradise, Can't Stop Loving You - meg persze a Mackótestvér zenéje. 

Iszonyúan alulértékelt animációs filmről van szó - dugig morális kérdésekkel - sokkal többet érdemelne annál mint amit kap, vagy kapott annak idején, hasonlóan a Szilajhoz (2002.) Ja, és mondok még valamit: mindkét filmnek a magyar dalszövegeit a Bon - Bon írta - tudjátok, a Valami Amerikás srácok - és ennél a két filmnél utálom a magyar változatot legjobban. Phil Collins & Bryan Adams zenéjét nem szabad magyarra fordítani - egyszerűen mert nem lesz jó. De visszatérve a Mackótestvérre, azt hiszem, nem kell az utolsó idézetnél többet mondanom. Tudjátok jól, miben hiszek. Nem volt semmi, amikor először láttam a rajzfilmben, hogy a két medve együtt néz fel az égre, és keresik a fényeket, meg a sas, a medve, a jávorszarvas, minden állat a fényben van, odafenn az égen...de ha más okokat keresnék, azt mondanám, a zenék közül a második a kedvencünk a húgommal - hiszen a kicsi rá hasonlít, a nagy medve meg inkább rám...

Disney - Pixar, Dreamworks
animációs filmek

Madagaszkár (2005.) 


Kedvenc betétdal:
Stayin' Alive
Riszálom úgyis - úgyis
What a Wonderful World


Kedvenc idézetek:
"-Fogd be, golyófej!"

"-Hölgyem, mi a panasza...?"
 "-Huszonhatszor szegték meg a Köjál előírásait..."

"- Hé négylábú! Sprechen sie New Yorki?
- Sprechelek.
- Ez melyik földrész?
-Manhattan. (...)
-Hé, ti ott, mit csináltok?
- Alagutat az Antarktiszra...
- Mondd, tudsz titkot tartani, kétszínű barátom?"

"A Lincolnban lesz egy előadás a majmok evolúciójáról...persze majd jól megdobáljuk őket kakival! (...) Ha van nálad kaki, most vágd oda..."

"-A csaj...finito! Ezt a spinét minden hajós látni fogja egymillió mérföldről! Hogy áll a tűz, Melman? -Egész jól...idióta..."

"-Én mondom nektek, ez a San Diego-i állatkert...szabad kifutó, pazarul mintázott kövek...hű, de élethű! -San Diego?! Jó hogy nem Mucsaröcsöge..."


Megyek, ellenőrzöm, hogy biztosan jól láttam-e a mai tv műsorban, mert nem akarok róla lemaradni...amikor először láttam, az első 5 perc után lekapcsoltam a lejátszót, mert annyira nem jött be - ez volt 2005-ben, amikor megjelent, és kölcsönadták. Egyébként el is kerülte volna a figyelmemet - ha a néptánccsoport, amibe jártam, nem tér át modern táncra is, és nem a Riszálom úgyis - úgyis lett volna a záróvizsgán a zene, amire táncolni kellett...aztán az évek alatt valahogy mégis elmaradt, elfelejtettem, felnőttem, stb. - stb. Olyan 2010 körül, az egyik szünetben láttam újra - onnantól kezdve a kedvencem lett, mert a film kb. 95 percéből 90-et végigröhögtem. Senki más nem szereti a családból rajtam kívül, még apa sem. Szerintem nem látta még egyszer sem rendesen. De hogy miért ez a fene nagy imádat? Nos, először is New York. Keresztbe tett kézzel, összeszorított foggal imádkozom, hogy egyszer én is ott legyek, és élőben lássam az egészet. Central Park, Times Square, Broadway, a Nagy Központi Pályaudvar, a Carnegie Hall, a felfelé törő épületek, az utca zsúfoltsága, hogy mindenki megy valahová, és még éjjel is nyitva van minden...remélem hogy az álmok egyszer tényleg valóra válnak. Másrészt az a humor, amihez kell egy jó adag háttértudás is. Amikor Alex azt mondja a labdának, hogy "fogd be, golyófej" - az a labda a Számkivetett-ből (Tom Hanks) Wilson, és a film tele van hasonlókkal. Érteni kell, na.

  Toy Story (1995.)   


Kedvenc idézetek:

"-Ez beragadt...
- Te ragadtál be, anyaszomorító!"

"Kipukkasztalak, buborékfejű!"
"Most rács mögé kerülsz Fred...verembe veled, burgonya!"
"Három éves kortól, ez áll a dobozomon, három éves kortól. Ezek meg holmi szárazdajkának néznek..."

"-Hé Guba, nézd csak, én vagyok Picasso!   
-Nem értem...-Műveletlen disznó...te meg mit bámulsz itt, Hokibrikett?!"

Nos, igen. A Toy Story az, amit kb. 2 éves korom óta egyfolytában, majdnem minden hónapban megnézek, és még most se unom. Nem sok olyan animációs filmet tudok említeni, aminek a 90 percéből 89,5 egyszerűen zseniális. Szintén dugig morális kérdésekkel - ha figyel a néző - iszonyú jó szinkronhangokkal, karakterekkel, és a film feelingje is valami hihetetlenül jó. Mindenkinek voltak játékai a szobájában, és egyszer ki is nőtt belőlük - de mi van akkor, ha a játékok beszélnek, mozognak, amíg nincs bent a gazdájuk? Mit éreznek, amikor kukaközelbe kerülnek, vagy a gazdi az egyik játékot jobban dédelgeti, mint a másikat? A Pixar sikere abban rejlik, hogy lelket adnak élettelen tárgyaknak. A második részt is szeretem - mondjuk azt közel se ennyire - viszont a harmadik rész is mindent visz nálam, a végén sírtam konkrétan. Őszintén szólva nagyon csodálkoztam, hogy még mindig van a történetben annyi szufla, hogy másfél milliárd dollár bevételt, Oscar-, Bafta-, és Golden Globe díjat kaszáljon - és eléggé meg is lepődtem, hogy a harmadik rész is lehet olyan jó, mint az első. Erre mondjuk még fogok tudni példát hozni. 

  Némó Nyomában (2003.)   


Kedvenc betétdal:
A film nyitózenéje

Kedvenc idézetek: 

"Itt van Protiiii...!"

"Rá ne lépj az orrodra...tudod mit csinálj ha rossz napod van? Ússz és evezz, ússz és evezz, nem tehetsz mást csak ússz, ússz...imádok úszni, úszni jóó, ó vár a tenger...-Szenilla ha nem hagyod abba, az őrületbe kergetsz a daloddal! - Bocsi..."

"Ööreeeg...kiscsákóó...ébresztő, nanu...öööreeeg...hú, él a csórikám! Hát nem volt semmi, ahogy kavartál a metkókkal, haha, csúcs." 

"-Láttad, milyen ügyi voltam, láttad apa, láttad?!
-Tök jó volt, csúcs, zsír! Adj egy pacsit...bura...szuper. Ohh, bemutatás. Medúzás, Szotyi, Szotyi, Medúzás. -Medúzás? Csúúcs. -Bezony."

"-Hé, Kúl! Elfelejtettem valamit, hány éves vagy?!
-Százötven leszek a nyáron, a nagyfateréknál ünnepeljük, na csákány!"

"A cápa szelíd szép, nem pedig barbár zabagép. Rossz hírem, hogy jóvá legyek, magamat is jóváteszem...a hal nem lakoma, csak koma."

 

Ó igen, a család másik nagy kedvence. Jó beszólások, csupa idióta karakter, moszat alga remeterák bálna rája macskacápa és persze P.Sherman, 42 Wallaby Way, Sydney. :) Iszonyú jó animációs film, amit minden felnőttnek és gyereknek látnia kell legalább egyszer. Van még egy ehhez hasonló rajzfilm, afféle kakukktojás a listán, és direkt nem lövöm le a poént - csak annyit mondok, szeretem azokat a rajzfilmeket, amiknek nem emberek a főszereplői, hanem például halak. A rajzfilmből amúgy nekem Búb a kedvencem, és azt is betéve, le - fel, oda vissza, előre - hátra tudom, melyik milyen fajta hal. Előbbi neve pl. "Moorish Idol Fish" - azaz Mór Márványhal, Szenilla "Pacific Blue Tang" - Palettás Doktorhal, de pl. az akváriumban van királygamma, garnéla, poroszhal, és gömbhal is. Pizsit és Némót pedig...nem hiszem, hogy be kell mutatnom. :)

  Anasztázia (1997.)   


Kedvenc betétdal:
Volt egy régi december
"1916-ban a legendás Romanov család a dinasztia uralkodásának háromszázadik évfordulóját ünnepli, az esemény tiszteletére a cár nagyszabású fogadást rendez, s a bál legfényesebb csillaga éppen Anasztázia nagyhercegnő, II. Miklós cár leánya. A cári palota fölött azonban sötét felhők gyülekeznek, mert a száműzetéséből Szentpétervárra visszatért Raszputyin bosszút forral..." - 
Nincs kedvenc idézetem a rajzfilmből, mégis iszonyúan szeretem nézni - annak ellenére, hogy hangyasz*rnyira sem sikerült eltalálni pl. a történelmi részt: a cári Oroszországot és a Romanovokat 1918-ban a forradalom söpörte el, Anasztaszija Nyikolajevna Romanova nagyhercegnő sose találkozott Vlagyival, és nem lett szerelmes Dimitrij nevű krapekba - mert amúgy csak 17 évig élt. Raszputyin meg nem a család ellensége, hanem a család barátja volt, hiszen ő "gyógyította" ki a Cárevicset a hemofíliából, és persze sosem volt Bartek nevű denevér a követője, stb. - stb. Ám ezektől eltekintve gyönyörű rajzfilm, és csodálatos az orosz feeling is. Ha van időtök, a fenti dalra keressetek rá oroszul, mert nagyon megéri. Egyébként nekem tetszenek ezek az orosz nevek, mert olyan királyi hangzásuk van - főleg az Alekszandrának. De azok a csodálatos báli ruhák...

  Segítség, hal lettem (2000.) 


"Pecás, Csilla és Dagi megszöknek otthonról, és a tengerparton egy hóbortos tudós elrejtett laboratóriumára bukkannak. Mindenféle kotyvalékok fortyognak az asztalon, a legkülönösebb az az itóka, amely tengeri élőlényekké változtatja az embert. Hogy, hogy nem, egy csepp bizony lecsúszik a szegény kis Csilla torkocskáján, és rögvest magával ragadja egy hívatlan hullám. Bátyja önszántából követi a kis tengeri csillagot halacska képében, és kis csapatuk hamar kiegészül a medúzává változott Dagival, okulárés unokatestvérükkel. A varázslat ellenszere is valahol a tenger mélyén pihen, ezt kell felkutatniuk hidegvérűvé vált hőseinknek, míg a víz felett a lelkiismeret furdalástól gyötört Gógyi professzor és a kétségbeesett szülők próbálkoznak a lehetetlennel, megtalálni három pici lényt a hatalmas tengerben..."

Na kérem. Se idézet, se betétdal - rendben, a mese bevezető zenéjét iszonyúan szerettem, amikor gyerek voltam, és most is ugyanúgy lenyűgözött - mégis úgy érzem, ennek a rajzfilmnek is helye van a listán. Amúgy is említettem feljebb, hogy kedvelem a (részben) nem ember szereplős animációs filmeket. Ötletem sincs, ki ismeri és nem ismeri a Segítség, hal lettem c. dán animációs filmet, de ha valakinek beugrik, szóljon feltétlenül - nagyon érdekel, hogy rajtam és a húgomon kívül létezik-e valaki, aki egynél többször látta. 7 éves kiscsibe voltam abban az évben, amikor itthon megjelent, de pontosan emlékszem, mennyire szerettem - egyébként ezt a VHS kazettát is a Family Frost-tól szerezte anyu, és még fent van valahol a polc tetején. Annyi a lényeg, hogy ez egy 2000-ben bemutatott dán animációs film, itthon 2003-ban jelent meg, a szinkronhangok pedig az akkori és a mostani televíziózás, ill. színészet nagyágyúi: Alföldi Róbert, Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Kulka János, Ábel Anita, Stohl András, Jáksó László, stb. - stb.  Youtube-on fent van a mese, akár bele is lehet nézni, az én kedvenc jelenetem egyébként: 0:45-2:19, a kedvenc karakterem pedig az az idióta, tesze - tosza cápa volt - akkor is, és még most is. :)

Jégkorszak (2002.)   Kedvenc betétdal:
Send me on my Way

Kedvenc jelenetek:
Az első 3 részből mind. (: 
Elsősorban azért nem írtam kedvenc jelenetet, mert azok többsége a harmadik részben van, az összes Jégkorszak rész közül azt imádom a legjobban - utána sorban az első, és a második. A negyediket, és az ötödiket pedig inkább hagyjuk, azokat utálom. Amikor először láttam a Jégkorszakot, az egy elég különleges időszak volt - lévén az egyik kis barátnőm otthonában éppen születésnapi "parti" volt, amin én is részt vettem, és benyomták a mesét a videólejátszóba. Mikor is volt? Ohhh igen, valahol az első és a második osztály közt, 2001-2002. tájékán. Utána hozzánk is eljutott, és guess what, kinek tetszett meg először. Nanáhogy. A Jégkorszak azóta nálunk közös családi program, amiről egyikőnk sem szívesen marad le. :) A szerencsétlen motkány, az idióta Sid - "gyerekek, lekéssük a ván...ván...dorlást..." - "Hé, bogárhátú, ez itt közút, nem klotyó..." - Geszti Péter, és Szabó Sipos Barnabás hangjával óriási élmény az egész film, és az első három rész is. Szóval ha van animációs film és sorozat, amit külön kiemelnék, akkor a Jégkorszak az. 
Most pedig rajtatok a sor: melyik a kedvenc rajzfilmetek, animációs filmetek? Van olyan, amit csak egyszer néztetek meg, de bőven elég volt? Puszil benneteket: Everglow

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése