2018. május 16.

Personal Challenge in 10 steps - avagy utazás a koponyám körül 10 lépésben


Ahoy, kalózok! Az utóbbi időben ritkán volt nálam book tag (hova lettek, akik naponta 5 mondj magadról xy titkot, vezesd le 9 lépésben az élet értelmét, válassz ki 3 zeneszámot, és keresd meg bennük a relativitáselméletet - féle book taget, kihívást, zenei listát, feladatot sóztak rám?) pedig igazság szerint borzasztóan szeretem ezekkel megtölteni a blogot. Sokkal személyesebbnek érzem azokat a feladatokat, ahol titkot lehet megosztani, zenét alakítani saját ízlés szerint, kedvenc filmet, sorozatot mondani, érdekességről beszélni, stb., mint mikor minden mondatra, betűre, de még a központozásra is figyelni kell. Fárasztó néha. Előbbieknél ráadásul az olvasó is magára ismerhet, és közös kapcsolódási pontokat találhat a cikk írójával. Szabadabban lehet írni, és nem szól be senki, amikor véget nem érően jártatom a számat, vagy elkanyarodok a témától. (Igen, kaptam már meg.) Mivel a hegy nem jött Mohamedhez, Mohamed elébe ment a dolgoknak, és utánanézett, milyen lehetőségek vannak - így találtam rá Virágnál, a Never Let Me Go főkalózánál erre a book tag félére, ami igazából egy személyes kihívás, hiszen minden egyes meghatározás alatt magamról kell megosztanom valamit. Van titok, félelem, kívánság, étel (itt az én időm, ba - dumm - tsss) plusz még képet is tehetek ki magamról. Bár 10 napos kihívás lett volna, biztos hogy nem ülök le minden nap, amennyire magamat ismerem, szóval a 10 lerövidült 1-re. Remélem, találtok velem közös pontokat, és megosztjátok majd velem is. Lássuk!

Első megálló: Ten Secrets - 10 titok


1. Én sem szeretem a gyerekeket. Legalábbis a nagyon aprókat az óvodáig bezárólag nem. Zajosak, üvöltenek, balhéznak ha nem ők vannak középpontban, nem képesek magukat kifejezni, és mindent nekik kell alárendelni. Nem is értem, hogy az embernek miért tart évekig, mire egyáltalán lábra áll, és képes elmondani, mit akar. (Na jó, pontosan tudom az okokat, de ez akkor is weird.) Majd akkor változtatok az álláspontomon, ha a gyerekem vitatkozik velem arról, hogy mondjuk a klímaváltozás miatt nem lehet kakaócserjét ültetni, emiatt 50 év múlva egyszerűen elérhetetlen lesz a csokoládé, és hasonlók.

2. Nagyon szeretem a meleget, a forróságot. Akkor jön el az én időm, amikor a hőmérséklet 25 fok fölé kúszik. Bár amikor éjjel nem lehet a melegtől aludni, az nálam is kiveri a biztosítékot. 


3. Még soha nem cigiztem, és nem is ittam. Pedig 23 éves vagyok. Előbbire soha nem volt szükségem ahhoz, hogy figyeljenek rám, utóbbi meg csak simán kimaradt az életemből. Élni ezek nélkül is vígan lehet.

4. Imádok kimenni a ház sarkához, órákig ott ácsorogni, és bámulni a távolba. Mivel sarkon lakunk, csak a mezőket, a fákat, és az eget lehet látni, ami nekem a legnagyobb megnyugvás. 

5. Gyerekkorom óta szeretem Garfield-ot. Nem sok magazint olvastam gyerekként, hiszen akkor még nem nagyon volt erre pénz, de amikor tudtam, elkértem az akkori legjobb barátnőmtől az újságjait, és szétszabdaltam a hetilapokat a képregényért. Nem rajongok túlzottan a cinizmusért, a cinikusságért, de ennek a lusta, kövér, sárga disznónak ez az egyik fő tulajdonsága - én meg órákig képes vagyok röhögni rajta. Egyébként pár éve szoktam rá az eredeti angol nyelvű Garfield képregényre.


"-Kedves Jon, azért írom ezt a levelet, hogy tudassam veled, köztünk mindennek vége. Sokat gondolkodtam ezen, és úgy tűnik, túl különbözőek vagyunk egymás számára. Ezért most elköltözöm, és új életet kezdek...soha többé nem fogsz látni. Kérlek, emlékezz azokra az időkre, amiket együtt töltöttünk, és arra, hogy ez a legjobb... *BÖFF* üdvözlettel, az aranyhal. "-Bocs, böfögnöm kell, amikor szomorú vagyok..."

6. Érdekel a paranormális. Elég furcsa kölyök voltam, mert míg a többiek odakint bandáztak, én a tv előtt vártam a Rejtélyes Igazságok c. műsor heti epizódját, ami azóta is az egyik kedvencem. Aztán van egy sorozat, a Szellemjárás, szinte minden részét láttam a tv-ben, és eredeti angol nyelven is rengetegszer szoktam nézni. Itt bele lehet nézni az egyik epizódba, de csak saját felelősségre, és kizárólag nappal. :)) 

7. Rosszul leszek a napfényhiánytól. Ezért is gyűlölöm szívből a telet. 

8. A két kedvenc kurzusom az egyetemen a Szociológia és a Magyar Társ.- Művtöri volt. Jeles is lett mindkettő.

9. Asztmám van, gyerekkorom óta. Higgyétek el, szörnyű ezzel együtt élni. 

10. Az első igazi randim egy teázóban volt. Debrecenben. 

Második megálló: Nine loves – 9 imádott dolog


1. Csillagászat - Talán nem véletlen az egyik kedvenc műsorom a Kozmosz - történetek a világegyetemről.

2. Gitár és szaxofon - előbbinek a hangját tartom csodálatosnak, utóbbi meg...hát igen, a Jazz.


3. Állandóan apró információmorzsákat összeszedni, és ezeket másokkal megosztani - Ezért nem fogok olyan bután nézni, mint azok a tyúkok, akiknél világít a lámpa, de senki nincs otthon. Kérdezz rá a klímaváltozásra, hogy milyen hatásai vannak az indonéziai pálmaolaj kitermelésnek, hogy mit csinált legutóbb a NASA, vagy hogy kik és mikor lőtték űrbe a Falcon Heavy-t. Meg fogsz lepődni. 

4. Instrumentális ír és kelta zene - Kíváncsi lennék, hova tartoztam előző életemben, mert ezektől állandóan feláll a szőr a hátamon - jó értelemben - amikor hallgatom őket. Mutatok két példát: egy, kettő. Ja, a géppuskalábúakat is nagyon szeretem.

5. Szökős online játékok - Egyszer még biztos hasznukat veszem, amikor meg kell lépnem valahonnan.

6. Nevetés - Szeretem a jókedvű, vidám emberkéket, akiknek nem csak abból áll az életük, hogy fapofát vágnak, és a világ összes fájdalmát a hátukon cipelik. Sajnos utóbbihoz is volt egy párszor "szerencsém", és azt mondom, soha többet. 

7. Parfümök - egész rakás sorakozik a polcon, egyszerűen nem tudok róluk lemondani. Mondjuk a múltkor csak azért került ötezer forintba Beyo' parfümje, mert béna vagyok. 

8. Alul nyitott, ujjatlan egyberuhák - de csak amióta merészebb vagyok, és nyáron eszemben sincs zárt ruhákat felvenni. Különben alig 1,5 éve nem mertem volna hasonlókat hordani, mert szörnyen rondának tartottam magam.

9. Fotózkodás - na igen, aki régebben le akart volna fotózni, előbb húzom a fejébe a gépét. Látnátok engem az 5 éves osztálytablón, kishíján szétcibáltam, mikor megláttam. Most meg már én kérek mindenkivel közös képet.
 
Harmadik megálló: Eight fears – 8 félelem


1. Egerek és patkányok. Rettenetesen.

2. Egyszer leesek az unikornisomról, és nem tudok visszaülni rá.  
Meg hogy egyszer tényleg fel kell nőnöm.

3. Érzelemhiány, az érzelmek kimutatásának hiánya. Meg se hallgatom azokat, akik nem borulnak a nyakamba, és nem kezdenek el sírni öt perc után.

4. Akik azt mondják, hogy csak mi irányítjuk az életünket. Baromság. 

5. Ha olyannal kell szóba állnom, aki nem ismeri Harry Pottert. Úgy eltűnök, mint a huzat.

6. Ha valaki nem fogja fel, mennyire meg tud bántani egyetlen rossz szóval. Egy hétig tart, mire kiheverem azt az egy szót, szóval a jelenlétemben nagyon meg kell válogatni a szavakat.

7. Azoktól, akik nem hisznek a csodákban. Emberek, hogy lehet így létezni egyáltalán?!

8. Vizsgahelyzetek, és bármilyen más szituáció, amiben az embert tesztelik. Mondanom sem kell, az egyetemen ennek az elemi rettegésnek nem sok hasznát vettem. Meg máshol se. "Mikor lesz? Meddig tart? Mit kell vinni? Eleget tudok azzal, hogy lenyeltem 3 szótárat, mint Hermione? Érdemes 2 órával kezdés előtt odamenni? És ha nem sikerül? Mi lesz ha nem sikerül? Rossz ember leszek? Jaj mi lesz, ha odamegyek ahhoz a fiúhoz, de rám borítja a kóláját, mert oda mertem menni bemutatkozni? Hogy élem túl ezt a megaláztatást? Itt a világvége, inkább oda se megyek..."

Negyedik megálló: Seven wishes – 7 kívánság

 
1. De szeretnék könyvfordító lenni, egyszer a nagyokhoz felnőni... - tiszta főnyeremény vagyok azoknak, akik kívánságokat teljesítenek, mert erre a jelenlegi helyzetben - még nyelvvizsgám sincs - gyakorlatilag nudli esélyem van.

2. Esőben csókolózni. Hát igen, kissé túltoltam az NA könyveket.

  3. Megállítani a klímaváltozást. Ez magyarázatra szorul?

4. Hogy én is szerelmes legyek - de úgy igazán. Ehhez az érzéshez sajnos kevés tapasztalatom fűződik, és amikor az ember többször lábtörlő, mint egyenlő fél, akkor elbizonytalanodik, hogy vajon akad-e valaki egyáltalán, akinek ő lesz a világa közepe, és úgy fogja szeretni, hogy leszakad a plafon. Jó lenne hinni benne, hogy valahol rám is vár egy ilyen úriember. 

5. A Roxforti levelem. Csak 12 év telt el a 11. szülinapom óta, szóval még reménykedhetek. Legfeljebb nyalizok egy sort McGalagonynál.

6. Valami speckó kis szupererőre szert tenni. Mint mondjuk a gondolatolvasás, láthatatlanság, telekinézis, animágia, vagy állatok átváltoztatása talpaspohárrá. De ha már ez itt az idióta kívánságok című show Everglow-val, akkor mondok még egyet: uralkodónak lenni Narniában. Igen, egészen kamaszkoromig Susan volt a példaképem, nem Katniss. És mit gondoltok, miért az a blog neve, ami? Hö.

7. Soha többet ne legyen igazságtalanság, egyenlőtlenség, éhezés, szegénység a földön.

Ötödik megálló: Six places – 6 hely


1. New York - Lassan már álmaimban is csak ezt látom. Fogalmam sincs, honnan ez a erős kötődés, talán valami előző élet. Vagy csak túl sok New York-ban játszódó filmet nézek. Rendben, lebuktam, a térképen már minden létező utcát és helyet megnéztem, tudom, hol a Central Park, a Times Square, a Broadway, a nagy központi pályaudvar, a Carnegie Hall, minden, ami csak megjelenik lelki szemeim előtt. Mennem kell.

2. Bármilyen hely, ahol víz található - ebből kifolyólag a Balatont is nagyon szeretem, csak sajnos ritka az olyan év, amikor ténylegesen ott lehetek. Egyébként jó nekem a kerti medence is, csak víz legyen körülöttem. 

3. Debrecen - közel 2 évig laktam ott, és talán nem meglepő, hogy tervezek visszaköltözni, ha minden egyenesbe jön. Egyszerűen imádom azt a helyet, a főutcát, a főteret, a főtéren zenélő bácsit, az éttermeket, a zajt, a bevásárlóközpontot, az ötpercenként közlekedő villamost, az egyetem előtti hamburgerest, hogy mindenhol emberek vannak - és persze ott úgy mehetek végig az utcán, hogy senki nem ismer, legfeljebb csak rám mosolyog. Emberek mosolyognak emberekre, értitek? Mintha mindig bulihangulat lenne. Nem csodálkozom magamon, hogy ennyire kötődöm oda. 

4. VIII. Henrik udvara - igen, tudom, elég érdekes választás, de csak addig, amíg nem nézitek naponta 36544 alkalommal a Viasat History-t, és nem látjátok 36543-szor a témát. Nekem saját szememmel kellene látnom ezt az őrült embert, meg a feleségeit. 

5. Spanyolország - Lenyűgözőnek tartom az országot és azt az életstílust, amit a spanyolok képviselnek. Zajosak, mindenre ráérnek, tüzesek, élvezik az életet, és...állandóan meleg van náluk.

6. Könyvesbolt - ezen meglepődött valaki? Nő létemre gyűlölöm a ruhaboltot, gyűlölöm a cipőboltot, az egyetlen hely, ahol hajlandó vagyok 10 percnél tovább maradni, az a könyvesbolt.

Hatodik megálló: Five food – 5 étel


 1. Pizza, szigorúan vékony tésztás, olasz, meg amit anyukám süt - nem azok a pizzának titulált förtelmek, amik sosem láttak igazi tésztát, feltétet, és 200 forintért árulják őket az aluljárókban.

2. Sacher - torta. Meg az összes étel, amiben barack van. Barackos rudi, barackos joghurt, barackos jégkrém, barackos - kekszes csoki, baracklekvár(os palacsinta), minden, ami csak nyomokban barackot tartalmaz, azt Dobby eltünteti egy szempillantás alatt.

3. Rántott hús, közismertebb nevén bécsi szelet, csirkehúsból, krumplipürével, káposztasalátával. Ökölboksz a levegőbe, fel - le futás a lépcsőn, Eye of the Tiger, We will we will rock you, amikor anyu azt mondja, ez lesz az ebéd.

4. Házilag gyártott hamburger, sajttal, zöldséggel, 3 féle szósszal, csalamádéval megpakolva. De néha lecsúszik két - három sajtburger is a mekiben. Remélem, a majdani barátom bírni fog velem, és elnézi, hogy ennyire szeretek enni.

5. Csokoládé. 3 út van a szívemhez: 
 1. Vegyél nekem csokit. 
2. Adj pénzt csokira. 
3. Legyél csoki.

Hetedik megálló: Four books – 4 könyv1. Jennifer L. Armentrout: Obszidián - Mert én is kezdtem valahol a könyvmolykodást. Anno pont akkor jelent meg, amikor jobban keresni kezdtem az NA műfajú könyveket, és amikor érdekelni kezdtek az olyan pokolszexi pasasok, mint Pepe a borítón. Eleinte egyáltalán nem voltam biztos a dolgomban, majd hazavittem a könyvet, és egy délután alatt végeztem vele. Akkor ismertem meg a függővég fogalmát, és akkor szedtem fel magam először a padlóról. Mert ott ültem, emlékszem rá. Örök emlék, amit senki nem vesz el tőlem. 

2. Tillie Cole: A Thousand Boy Kisses - Én csináltam a könyv legelső fülszöveg fordítását és az első fejezetet, ez nem elég indok?! Na jó, sok más dolog is hozzáköt. Például hogy napokat sírtam végig, mert rádöbbentem, hogy ez hiába egy fikció, attól a benne levő szituáció nagyon is életszerű, és bármikor megtörténhet. Bárkivel. Emellett nem kifejezett happy end a vége, és én itt találkoztam először ezzel a lezárásfajtával. Hogy is szokták mondani? Ja igen: az első mindig első marad. 

3. Amo Jones: Silver Swan (Elit King's Club 1.) - Iszonyatosan jól felépített pszichothriller, ami azonnal magához láncolt, és persze itt értettem meg először, mit jelent olyan rajongónak lenni, aki konkrétan a falat kaparja a folytatásért, és akinek állandóan csak ugyanaz a könyv jár a fejében, hiába olvas mást. Ez van, ha az ember rettenetesen durva pszichothrillert olvas. Bishop szeretleeek

4. Brittainy C. Cherry: Behind the Bars - Ha egyszer beteszem a lábam New Orleans-ba, biztos hogy nem jövök vissza. Amúgy előtte is nagyon szerettem a Jazz-t, de ez a könyv elsodort magával, és mindig kitüntetett helye lesz nálam. 

+ 1. Ambrózy - sorozat (Böszörményi Gyula)

  

Sokat gondolkoztam, hogy ismét szembemenjek-e a szabályokkal, és a feladatban kértek ellenére se azt csináljam, amit kell...végül úgy döntöttem, "egyszer élünk" felkiáltással mutatok a négy könyvön kívül még egy sorozatot is. Nem hittem, hogy valaha is szeretni fogom a MAGYAR történelmi - romantikus - krimit, hovatovább, nekem ezek a fogalmak olyan messze álltak egymástól, mint amilyen messze most én állok Jeruzsálemtől. Most mégis arra buzdítok mindenkit, aki még nem olvasta, hogy sürgősen szerezze be mindet, mert különben hatalmas élményekről marad le. 

Azt hiszem, ezt már tudjátok, de az egyetemen ezek miatt lett jeles a magyar társ. és művtöri, ill. a szociológia vizsgám. Egy kukkot sem készültem, mégis 6 oldalt körmöltem le mindkettőből. Most pedig türelmetlenül várom hogy kiderüljön, Gyula bátyó milyen húzással készül, és hogy tényleg az lesz-e, amit én is írtam anno, hogy legyen. Az lenne a második szülinapom.

Nyolcadik megálló: Three movies – 3 film
 

Titanic (1997) - Igen, egy nyálas idióta vagyok, aki még századjára is azon izgul, hogy kikerülik-e a jéghegyet, és bömböl, amiért mégse jön nekik össze. Előre, hátra, fel, le, jobbra - balra tudom a film monológjait, annyiszor láttam már, mégsem tudok róla leszokni. Aki a Titanicot szereti, rossz ember nem lehet.


Holnapután (2004)
- Mit mondhatnék? Vannak témák, amik borzasztóan érdekelnek, és sokakkal ellentétben én nem tagadom, hogy klímaváltozás, meg melegedünk, meg nem lesz ez így jó, stb. - stb. Egyébként meg aki kicsit figyel a környezetére, és néha olvas az idióta, bohóc celebeken kívül más hírt is, az már rájöhetett sok dologra. A Titanichoz hasonlóan ez a film is a könyökömön jön ki, de minden egyes alkalommal találok benne valami újat. A téma, a megközelítés, a kivitelezés, a látvány...nagyon szeretem ezt a filmet.

Az Éhezők Viadala (2012) - "A remény. Egy kis remény ösztönző, de sok veszélyes." Imádom, és nagyon sok boldog percet köszönhetek a filmeknek. Többek között ez hozott össze az egyik barátnőmmel, aki az osztálytársam volt, együtt jártunk moziba, együtt elemeztük Peetát (ha - ha) és versenyeztünk, ki látja meg a filmeket először a tv-ben, és ki szól a másiknak előbb. Meg persze az se elhanyagolható tény, hogy Katniss az egyetlen olyan női karakter, akit a példaképemnek tartok. 


+1. Csak mert én is tudok lázadni.
A Karib Tenger Kalózai - Holtak Kincse (2006.)"-Mr. Sparrow, a szerelmem után jöttem...
-Ez hízelgő fiam, de az én egyetlen szerelmem a tenger..."


Egyszer néztem bele anno kíváncsiságból, és benne ragadtam. Persze nem is én lettem volna, ha gőzöm sincs a sorrendről, úgyhogy kezdtem a másodikkal, utána a harmadikkal, majd az elsővel. És így is maradt, a második részt szeretem a legjobban, aztán így következnek sorrendben.

Kilencedik megálló: Two songs – 2 dal

Ki volt az a tökkelütött, aki szerint kettő, azaz kettő dal megmutatja, ki vagyok én? Képzavar. Mindegy, próbáltam a legjobban hozzám illő zenéket idetenni - a Coldplay annyira alap, hogy már nem is említem - de ez kb. olyan volt, mint tűt keresni a szénakazalban. Remélem, megtalálom a poszt kiötlőjét egyszer, hogy elmondhassam a véleményem az ilyen feladatokról.

The Script - Hall of Fame ft. will.i.am

 
(...) "You can be the King Kong, banging on your chest
You could beat the world, You could beat the war
You could talk to God, go banging on his door

You can throw your hands up, You can beat the clock
You can move a mountain, You can break rocks
You can be a master, don't wait for luck (...)"


Igazi himnusz egy olyan valaki számára, akinek 23 évig a béka feneke, sőt, a béka feneke alatt - alatt volt az önbizalma, azt hitte, hogy semmire nem képes, és mindig másokhoz hasonlította magát. Első hallás után vissza tudtam mondani anno a teljes szöveget, és évek óta ez az egyetlen olyan szám, amihez minden nap visszakanyarodok, és évekig ez volt a telefonom csengőhangja. Mellesleg azt mondják, elég jó hangom van, szóval énekelni is szoktam ám.

Olly Murs - Heart Skips a Beat ft. Rizzle Kicks

 

" (...) So come on, spin me around
Now I don't wanna go home
'Cause when you hold me like this you know my heart skips, skips a beat

I know I should, but I can't leave it alone
And when you hold me like this that's when my heart skips, skips a beat (...)

Esküszöm, mintha magamat látnám a pasi minden mozdulatában. Sokáig nem tudtam, ki énekli ezt a számot, pedig szerelmes voltam belé onnantól kezdve, amikor először hallottam a rádióban. Egyébként azokat a fiúkat szeretem a legjobban, akik tudnak nevetni, minden mozdulatukból sugárzik az elégedettség, és csak akkor veszik magukat komolyan, amikor kell. Olly Murs ennek a tökéletes példája. Ráadásul olyan mint én.

+ minden, aminek gyors üteme van, reaggeton, latin (pop), dögös, perzselő, és úgy dübörög, hogy kiviszi az ablakot. 😋

Liam Payne & J Balvin - Familiar

 

Tizedik megálló: One picture of myself – 1 kép magamról
Friss, ropogós Everglow. Igen, tudom, mindenki a szememre asszociál legelőször. És talán tényleg igazuk volt azoknak, akik szerint a hosszú haj áll jól. Szeretem nagyon, pedig azt mondták, rengeteg vele a baj, kócos, kezelhetetlen vacak lesz. Na már most nekem így áll a hajam minimál fésülködéssel, hajvasaló nélkül. Ámuldozni itt tessenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése