2018. május 14.

# Málnaszörp szerint # Top 3 YA könyv - Málnaszörp szerint

Top 3 YA könyv - Málnaszörp szerint


A mai bejegyzésemben szeretném veletek megosztani a számomra abszolút kedvenc Young Adult könyveket. Habár ezek már nem kifejezetten az én korosztályomnak íródtak - így huszonegy évesen, közeledvén az öregséghez - de még mindig szívesen olvasok ilyen fajta könyveket, ha egy kis kikapcsolódásra vágyok. Most azokat szeretném bemutatni, amik teljesen elvarázsolnak az év bármely napján, megnevettetnek és kikapcsolnak.

3. Veronica Roth - A Beavatott (Divergent 1.)

 


Ez a trilógia egy disztópikus világban játszódik, ahol Chicago városában élő emberek csoportokba vannak osztva: Bátrak, Műveltek, Önfeláldozók, Barátságosak és Őszinték. Születésüktől kezdve bele tartoznak az egyik csoportba, de később, a választási ceremónián eldönthetik, hogy hová szeretnének tartozni. Maradjanak a családjuknál vagy pedig válasszanak egy teljesen új családot. A főszereplő, Beatrice, vagy későbbi nevén Tris is választás elé kerül. Gyerekkora óta szeretne a Bátrak csoportjába tartozni, de a szüleit sem hagyhatja ott. Maradjon Önfeláldozó és hallgasson a szívére vagy lépjen be a Bátrak közé ezzel elvágva magát a családjától?

A könyv nagyon izgalmas, eseménydús, letehetetlen. Ha szeretnél olvasni egy igazán jó disztópiát akkor ez lesz a te könyved. Egy pár kedvcsináló idézet:

– Te memorizáltad a város alaprajzát, pusztán csak kedvtelésből?- kérdezi Christina.
– Igen – feleli Will, aki értetlenkedni látszik. – Ti talán nem?

A papám azt szokta mondani, hogy olykor az a legjobb módja a segítségnyújtásnak, ha egyszerűen csak ott vagyunk az illető közelében.

– Tudod, a srácok többsége élvezné, ha bezárva találná magát egy ilyen szűk helyen kettesben egy lánnyal – mondom, a szememet forgatva.
– De az nem, aki klausztrofóbiától szenved, Tris!

2. Kerstin Gier - Rubinvörös (Időtlen szerelem 1.)

  
A Rubinvörösben Gwendolyn kissé őrült életébe csöppenünk bele. A családjának egyes tagjai, akik hordozzák a gént, képesek az időutazásra. A nem várt fordulat viszont az, hogy maga Gwendolyn az, aki tud utazni az időben és nem pedig az unokatestvére, akit gyerekkora óta mindenki génhordozónak hisz. Adott egy nagyszájú főhősnő, egy kissé goromba, de imádni való főhős és persze sok rejtély, amit meg kell oldani. Ez a trilógia nálam sokszor újraolvasós. Gier humora elképesztő, mindig meg tud lepni, az ő könyveiben semmi nem az aminek látszik. És azt is hozzá tenném, hogy a függővégek egyik királynője. A Könyvmolyképző adni ki nálunk ezt a csodás trilógiát, méghozzá színes betűkkel.

"Mi is volt a másik jelszó? Qua nesquik mosquitos? Sürgősen be kell szereznem egy másik agyat.
– A jelszó?
Kár edit tescitis. Vagy valami ilyesmi.
– Qua redit nescitis – mondta Gideon.
Nos, majdnem sikerült."

"A tavalyi, Cynthia-féle kosztümös buli jutott eszembe. Mivel nem volt jobb ötletem, buszmegállónak öltöztem, és mire végéhez közeledett az este, legszívesebben mindenkit leütöttem volna a táblámmal, mert folyton a menetrendről faggattak."
 
"A fül rendkívül sokat árul el az emberről. Különösen a fülcimpák."

1. Michelle Hodkin - Mara Dyer eszmélése (Mara Dyer 1.)


Mara Dyer egy éjszakai kiruccanása során elveszítette a barátait. Bementek egy elhagyatott házba és az rájuk dőlt. Titokzatos módon, csak ő élte túl, de nem emlékszik rá, hogy mi történt. A családjával elköltöznek - új otthon, új iskola, új barátok, új szerelem, új bonyodalmak. A lánynak pedig nem csak ezekkel kell megbirkóznia, hanem saját magával is. Ez szintén egy trilógia, amit nem csak a csodás borítója miatt imádok. A könyv jól kidolgozott, csavaros és lehengerlő. Mara a maga szarkasztikus humorával és enyhe elmebajával az egyik legjobb főszereplő, akiről valaha olvastam. Nos és még mellé ott van Noah, aki szintén kedvenc könyves pasi lett. 

"– Seggfő…
– Nem úgy érted, hogy seggfej? – kérdezte derült képpel.
– Nem – feleltem, ezúttal hangosabban. – Úgy értem, hogy seggfő. A legfőbb segg, aki seggebb minden seggfejnél, seggarcnál, seggdugasznál és segghuszárnál. A csúcsok csúcsa a seggek hierarchiájában – mondtam, mint aki a modern káromkodás szótárából olvas fel."

"– Ez meg – kérdeztem lassan, miközben szemügyre vettem az ágyon szétszórt állatfigurás kekszeket – mi az isten?
– Meg voltál győződve róla, hogy ezek a háziállataid – felelte Noah, és még csak meg sem próbálta magába fojtani a nevetést. – Nem hagytad, hogy hozzájuk nyúljak. "

"– Behalok tőled, Mara.
– Csak egy perc! – A köztem és a reggelimnek szánt banán között terpeszkedő pókra hunyorogtam. A pókasszonnyal éppen csak megkezdtük az egyezkedést.
– Hadd intézzem el én! El fogunk késni. (…)
– Nem! Te megölnéd.
– És?
– És akkor meghalna.
– És?
Szememet nyolclábú ellenfelemen tartva válaszoltam:
– Csak gondolj bele! Megfosztanánk a pókcsaládot a matriachájuktól. A pókgyerekek a hálóban várnák haza, napokig hiába sírnának az anyukájuk után, mielőtt rádöbbennének, hogy anyucit meggyilkolták.
– Anyucit?
– Igen. – Oldalra döntött fejjel figyeltem a pókot. – Roxanne-nek hívják."

Borítókép forrása:  http://www.signature-reads.com/2017/01/new-upcoming-young-adult-books-for-adults/

Képek forrása: Málnaszörp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése