2018. augusztus 2.

Szösszenetek: 30 szó, amiről nem tudtad, hogy emberek után kapták a nevüket


Tetszenek tudni, honnan ered a szaxofon, a guppi, vagy éppen a nikotin szó? Kiről kapta a nevét a szadizmus, a szendvics, vagy a bojkott? Ha nem, itt az ideje, hogy a mai szösszenetekben helyre tegyünk pár dolgot, és megbeszéljük néhány olyan kifejezés eredetét, amiket mindenki használ, mégsem tudja senki, honnan származnak - legalábbis addig a részig nem sokan jutnak el, hogy megálljanak, és elgondolkodjanak egy percre. Lesz szó a szavak eredetéről, a magyar változatukról, és még sok más olyan érdekességről, amit szerintem még az iskolában sem tanítanak. Lássuk! 

Nikotin
Angol, eredeti szó: Nicotine
Kiről kapta a nevét: Jean Nicot


Amikor 1561-ben a francia diplomata és orvos, Jean Nicot visszatért Párizsba Portugáliából, nem volt üres a keze: egy, az újvilágból érkezett növényt mutatott be a francia uraknak, akik csakhamar szenzációnak kiáltották ki, és Medici Katalinnak is küldtek belőle, akinek a fejfájását, nyavalyáit kezelték vele. 1753-ban Carl Linné nevezte el a növényt Nikotinnak, a felfedezője iránti tiszteletből. Magyarországon a török hódoltság idején terjedt el.

Pompadour
Angol, eredeti szó: ua.
Kiről kapta a nevét: Jeanne Antoinette Poisson
 


Azaz Madame Pompadour. XV. Lajos ágyasáról nevezték el azt a hajstílust, amikor a hajat "felsöprik", és hátrafelé fésülik, mint ahogy a képen is. Legelőször ő hordta így a haját - ami persze könnyen lehetett paróka is, de egy dolog tény: azóta is ez a neve ennek a stílusnak. 
 
Pilóta / piramis játék
Angol, eredeti szó: Ponzi - scheme
Kiről kapta a nevét: Charles Ponzi
 

A Ponzi-rendszer vagy más néven Ponzi-séma szélhámos beruházási művelet, pilóta v. piramisjáték, amelyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből (!) fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig. A rendszert Charles Ponziról nevezték el, aki Olaszországban született, 1903-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Amikor megérkezett, csak 2,5 dollár volt a zsebében, ám fénykorában közel tízmillió dollár felett rendelkezett, amit ezzel a sémával lebonyolított hatalmas csalással szedett össze. A Ponzi-rendszer minden résztvevője ismeri az elindítót, aki személyes kapcsolatait is felhasználja a hálózat kiterjesztéséhez. Kevesebb benne a résztvevő, mint a pilótajátékban, de többször is befizetnek nagyobb összegeket - csak az elindító nyerhet, míg a pilótajátékban az első egy-két szinten is lehet még nyerni.

Szadizmus
Angol, eredeti szó: sadism
Kiről kapta a nevét:  Donatien Alphonse François de Sade


De Sade márki, sej - haj. Ismerős valakinek a név? Francia író, filozófus, a köztudatba mint bomlott elme, erotomán-pszichopata személyiség vonult be, korának kiemelkedő filozófusa, az anarchizmus és a szexuális szabadság-szabadosság úttörője volt, aki az elfojtott vágyak kiélésének szükségességét hangsúlyozta és ellenzett minden olyan társadalmi rendszert, ami korlátozza az egyént. Élete alatt egymást követő öt rezsim zárta börtönbe: XV., XVI. Lajos, a jakobinus diktatúra, Napóleon, majd végül XVIII. Lajos. De Sade márki a XVIII. század szellemi irányzatának, a felvilágosodásnak volt a lezárója és egyben kritikusa is. Műveiben logikusan és egyben cinikusan rajzolta meg a jövőképet, a szereplők tetteit abszurdba hajló racionalizmus irányítja, a cél annak bizonyítása, hogy az ész valójában emberellenes dolog. Életének hátralevő éveiben többször is bezárták rövidebb időkre, szodómia és szentséggyalázás vádjával. 1794. július 26-án másodszorra ítélték halálra, a lefejezés azonban Robespierre kivégzése miatt elmaradt. 
 
Mazochizmus
Angol, eredeti szó: mazocishm
Kiről kapta a nevét: Leopold von Sacher - Masoch 
 

A szenvedésben, önkínzásban, önmegalázásban talált öröm. Igazából ennek a szónak nincs nagy története, Richard von Krafft - Ebing alkotta meg 1883-ban egy ausztriai író, Leopold von Sacher - Masoch nevéből, aki elsősorban a "Venus in Furs", azaz "Vénusz szőrmében" című novellájáról lett ismert. Ki nem találjátok, mi volt a novella fő szála: egy férfiról szólt, aki szerette a nőket alárendeltnek tekinteni, megalázni őket, és ilyen kapcsolatot kialakítani velük. 

Body
Angol, eredeti szó: Leotard
Kiről kapta a nevét: Jules LéotardNem, ez a dressz - szerű, úszók, énekesek, akrobaták, stb. által is használt ruha nem a Flashdance, vagy más hasonló filmek találmánya. Már az 1880-as években is ismert volt, főleg a cirkuszosok és artisták körében, a leotard nevet viszont csak Jules Léotard, a dressz első használójának halála után kezdték rátenni erre a ruhafélére. Jules idején kizárólag férfiaknak terveztek ilyen dresszeket, ahogy ő nevezte, a "cirkuszok erős embereinek", de később kialakult a női változat is, jellemzően alul, a hátsó fertály tájékán tangaszerű kialakítással.    

 Jóga
Angol, eredeti szó: pilates
Kiről kapta a nevét: Joseph Pilates 

  
Ha már úgyis felvetted a leotard-ot, jógázz benne egyet. A jóga feltalálója, Joseph Pilates több, különböző testi rendellenességben szenvedett gyerekként, és egész életét annak szentelte, hogy fizikailag megerősödjön. Kipróbált mindent, a síeléstől kezdve a gimnasztikáig, hogy kifejlesszen valamit, ami a testet erősíti - aztán az 1920-as évek közepén táncosokat kerített, hogy segítsenek neki rugalmasabbnak, erősebbnek lenni. A többi pedig már történelem, onnantól kezdve az ő nevét őrzi a jóga angol neve, a pilates.  

Aszfalt
Angol, eredeti szó: Tarmac
Kiről kapta a nevét: John Loudon MacAdam


John MacAdam egy skót mérnök az 19. század elejéről, neki jutott legelőször eszébe, hogy az utak borítására összezúzott, apró köveket is lehetne használni. Maga a szó a "tar", azaz kátrány, és a "mac", a fickó saját neve összepakolásából származik. És a pasinak bejött a gondolat, azóta az aszfalt neve angolul Tarmac. 

 Hipnotizálás
Angol, eredeti szó: Mesmerize
Kiről kapta a nevét: Franz Mesmer 


 Szemfényvesztők tegnap, ma, és mindörökké. A hipnotizálás eredeti, angol kifejezését Franz Mesmer-ról, egy német asztrológusról nevezték el, aki az alternatív gyógymódjairól, de főleg a hipnotizálás elsőkénti sikeres kipróbálásáról volt ismert. Amíg élt, a fickó nem volt túlságosan népszerű, csak halála után kezdték felismerni a fickó sikereit, és akkor kezdték összekötni a nevét ezekkel a dolgokkal. 

Független
Angol, eredeti szó: Maverick
Kiről kapta a nevét: Samuel Augustus Maverick


Jó, elismerem, a függetlenre ott az Independent, de a Maverick egészt mást takar, mint előbbi, akkor is, ha magyarul ugyanazt jelentik. Samuel Maverick texasi ügyvéd, politikus, földbirtokos volt az 1800-as évek elején, amikor a marhákat még billogozással jelölték, hogy melyik kihez tartozik. Na ez a fickó nem, őt jobban érdekelte a tulajdonában levő föld, mint az állatok, ezért nem is foglalkozott azzal, hogy jelölgesse őket - így lettek az állatai jelöletlenek, csak simán úgy nevezték a fickóhoz tartozó marhákat, hogy "Maverick's", azaz "Maverick-hez tartozó." Ez a név azóta is a szabályok elleni lázadás szinonimája. 

Bojkott
Angol, eredeti szó: Boycott
Kiről kapta a nevét: Charles C. Boycott 

 


A bojkott valaminek az összehangolt módon történő visszautasítása, általában a helytelenítés kifejezésére, vagy bizonyos feltételek kierőszakolására, tipikusan valakivel, rendszerint bolttal, céggel vagy szervezettel szemben való nyomás gyakorolása. Elég bonyolult a szó eredete, de teszek egy próbát. A fickó, Charles Boycott ingatlanügynök volt, méghozzá egy ír grófságbeli földterület, az "Earl of Erne" tulajdonosa, és 1880 őszén őt választották ki arra, hogy a földreformokat szorgalmazó új politikát kipróbálják. Csakhogy akik ezt az új politikát szorgalmazták, úgy döntöttek, hogy nem működnek együtt senkivel, aki nem adja olcsóbban bérbe a földjét - Boycottal sem, aki nem volt hajlandó alacsonyabb bérleti díjat kérni, hanem fogta magát, és egyesével vágta ki a bérlőit. Erre a húzásra pedig közbelépett a politika, és ezután nem engedelmeskedtek neki a szolgák, nem dolgoztak neki a mezőgazdasági munkások, a bolti eladók, de még a postás se. Boycott nevét hamar felkapták az efféle bánásmód jellemzésére, és a bojkottálni ige más nyelven is elterjedt.

Decibel
Angol, eredeti szó: ua.
Kiről kapta a nevét: Alexander Graham Bell
A decibel egy logaritmikus egység, amivel két érték, vagy fizikai mennyiség közötti arányt fejezzük ki - de leginkább a hang intenzitására, becslésére használjuk. A decibel egy tized értéke a bel, a "bel" pedig Alexander Graham Bell-re vezethető vissza, akinek a telefont köszönhetjük. A bel az egyik leggyakrabban használt egység a telekommunikációban, az elektronikában és az akusztikában. A Bell Telephone Laboratory mérnökei vezették be a „szabványos” telefonkábel (1,6 km) hosszúságú szakaszán bekövetkező hangerősség-csökkenés mértékének meghatározásához. És hogy mennyi az annyi? 0 dB az emberi hallásküszöb, egy szúnyog hangja 3 méterről is ennyi értékű. Az emberi lélegzet 3 méterről 3 dB, egy csendes vendéglő 50 dB, a normál beszélgetés 66 dB, a porszívó 1 méterről 80 dB, egy diszkó belül 100 dB, az ember fájdalomküszöbe 110 dB, a pisztolylövés 1 méterről 140 dB, a géppuska 1 méterről 168 dB, és 194 dB az elméleti határ - de ez hanghullám, ill. atmoszférafüggő. Ami a levegőben pl. 60 dB, az a víz alatt egy méterrel már kb. 120 dB.

Körvonal
Angol, eredeti szó: Silhouette
Kiről kapta a nevét: Étienne de Silhouette
Azaz sziluett. Mindennap használjuk a szót, ám az eredete annál bizarrabb és érdekesebb. Étienne de Silhouette francia pénzügyminiszter volt a hétéves háború (1756 - 1763) idején, és komoly pénzeket hajtott be a gazdag franciáktól, a takarékosság jegyében, ráadásul ez a fickó volt az is, aki megelégelte a részletes, mindenre kiterjedő írásokat és a papírpazarlást, ezért elrendelte, hogy fekete színű papírból olyan figurákat vagdaljanak ki, amiknek csak a körvonala látszódik. Emiatt a takarékos gondolkodás miatt forrt össze a neve nagyon hamar azzal, hogy mindent olcsón, takarékosan, csak "körvonalakban."

Mauzóleum
Angol, eredeti szó: Mausoleus
Kiről kapta a nevét: Mauszolosz káriai fejedelemÜhüm, a Tadzs Mahal egy mauzóleum, ahogy pl. Csin - Si Huang Ti császár sírja is, a terrakotta hadsereggel. A modern definíció szerint a mauzóleum szabadon álló épületegyüttes, ami meghatározott személynek állít emléket. A szó eredete egészen a krisztus előtti 4. századra vezethető vissza, amikor egy ógörög király, Mausolos meghalt, és óriási épületegyüttest emeltek neki, ez volt a Halikarnasszoszi mauzóleum, amit a világ egyik csodájaként tartottak számon - egészen addig, míg a 15. században egy földrengésben össze nem dőlt. Ma már minden épületegyüttest, ami egy bizonyos személynek állít emléket, mauzóleumnak hívunk.


Négyzetrácsos minta
Angol, eredeti szó: Tattersall
Kiről kapta a nevét: Richard Tattersall
 

Így néznek ki a konyhai törlőrongyok, sok ruha, ing, és ágytakaró mintázata is, nem igaz? A szónak nincs különösebb története, 1766-ban Londonban megnyílt a Tattersall's horse market, azaz egy lókereskedés, és a tulaj, Richard Tattersall ilyen mintázatú takarókkal együtt adta el az állatokat. Onnantól kezdve aztán minden hasonló kockás - csíkos anyagnak angol nyelvterületen "Tattersall" a neve. 

Galvánelem
Angol, eredeti szó: Galvanic battery
Kiről kapta a nevét: Luigi Galvani 

 
 A békákkal kísérletező pacák, igen. Az 1770-es évektől foglalkozott a békák anatómiájával és az elektrofiziológiával. 1780-ban egy tanítványa figyelte meg, hogy amikor Galvani békát preparált, a kés érintésére a békacomb összerándult, ha a gerincvelőhöz egy másik fémmel értek hozzá. Még erősebb volt a hatás, ha egy dörzselektromos géppel szikrát keltettek, és ha a béka földelt asztallapon feküdt. Galvani 1786-ban a békacombokat a szabadban kifeszített acéldróthoz kötötte, mert a légköri villamosságban kereste a magyarázatot - ám a combok itt véletlenszerűen húzódtak össze. Később észrevette: a szobában, vaslemezen fekvő békatetem akkor is összerándult, ha a rajta átszúrt rézkampót a vashoz érintette, a jelenség mindig bekövetkezett, ha két, egymással érintkező fémmel érintette a gerincvelőt és a combizomzatot. 

Szendvics
Angol, eredeti szó: sandwich
Kiről kapta a nevét: John Montagu 

 
Közismertebb nevén 4th Earl of Sandwich, az egyik angol terület grófja. A fickó imádott kártyázni, és utált a játék mellől felállni, ezért utasította a szakácsát, hogy olyan ételt hozzon neki, amit egyszerűen, kézbe fogva is megehet. A szakács fogott két kenyérdarabot, húst dugott közé, és így született meg a szendvics. A grófnak így nem kellett félbehagynia egy kártyapartit sem, mert a keze nem lett zsíros az ételtől, másrészt az íróasztalánál töltött hosszú órákat nem kellett megszakítani. Nevét több sziget is őrzi, 1778 és az 1800-as évek közepe között Hawaii hivatalos neve is Sandwich-szigetek volt. 

Szaxofon
Angol, eredeti szó: Saxophone
Kiről kapta a nevét: Adolphe Sax
 


1846-ban egy belga zenész, Adolphe Sax úgy döntött, kellene neki egy hangszer, aminek erotikus kisugárzása van. (Höhöhö, ezt is meg tudom magyarázni, azt mondta a fickó, "instrument with a sax - appeal", azaz "hangszer szexepillel.") Ennek eredményeként megalkotott egy csodálatos külsejű tisztaerotik hangszert, a többi pedig már jazz - történelem.

Bluetooth
Angol, eredeti szó: ua.
Kiről kapta a nevét: I. Harald 
Azaz I. - alias kékfogú - Harald, dán király. A kékfog angolul Bluetooth. A név Harald Blåtand dán király nevének angol változata, aki 958-tól, illetve 976-tól 986-ig volt Dánia, ill. Norvégia uralkodója, és nagyon szerette az áfonyát, ezért kék volt a foga. Harald arról volt nevezetes, hogy egyesítette a lázongó dán, norvég és svéd törzseket, ehhez hasonlóan a Bluetooth-t is arra szánták, hogy egyesítsen és összekössön olyan különböző eszközöket, mint a számítógép vagy a mobiltelefon. A Bluetooth logója a H és B betűknek megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant idézi.

Császármetszés
Angol, eredeti szó: C - section
Kiről kapta a nevét: Julius Caesar 
Semmi köze a szónak Caesar születéséhez, ő tette kötelezővé, hogy az anyából a magzatot ki kell venni, bármilyen fellépő komplikáció esetén. Értitek ti ezt, mivel még nem szültem, bővebben nem tudok nyilatkozni. Különben is, a Caesar szó a latin "caesus" szóból ered, ami a "caedere" múlt ideje, és a "kivágás"-t jelenti. 


Guppi
Angol, eredeti szó: guppy
Kiről kapta a nevét: R. J. Lechmere Guppy 


A legelterjedtebb akváriumi halak egyike, tenyésztése az akvarisztika külön ágazata. Az egyik legszívósabb, legkönnyebben tartható trópusi halfaj, eredeti hazája Venezuela, Trinidad és Tobago, Guyana, Barbados környéke, de számos helyre betelepítették. Eredeti élőhelyén kedveli a félsós, tengerbe torkolló folyószakaszokat, brakkvizeket. Nevét Robert Lechmere Guppy-ról kapta, aki geológus, zoológus volt, és elsőként vitte az eredeti élőhelyéről a fajt a British Múzeumba, 1856-ban. 

Nachos
Angol, eredeti szó: ua. 
Kiről kapta a nevét: Ignacio "Nacho" Anaya


Kukorica tortilla chips olvasztott sajttal leöntve, amit chilivel tálalnak. Mexikói határ, 1943 - egy napon, mikor nem volt bent az egyik étterem séfe, Ignació Anayá-ra, az egyik segédre hárult a feladat, hogy az államokból érkező turisták éhét csillapítsa, ő pedig rögtönzött: háromszög alakúra vágta a tortillát, megsütötte, cheddar sajtot és jalapeno-t tolt hozzá, majd mikor megkérdezték, mi a neve az ételnek, simán csak annyit mondott, "Nacho's especiales", azaz "Nacho különlegessége." Ugyanis a Nacho az Ignació becézése. 

Raglán
Angol, eredeti szó: Raglan
Kiről kapta a nevét: Fitzroy James Henry Somerset


Azaz varrás nélküli, kabáthoz hasonlító felöltő. Ambrózy nem raglánkabátot hordott, egyébként? A fickót, akiről a raglán a nevét kapta, James Henry Somerset-nek, vagy közismertebb nevén Lord Raglan-nak hívták, és hiányzott az egyik keze. Úgy gondolta, ez a szabás sokkal előnyösebb számára, jobban öltözteti - a köznyelv pedig hamar el is nevezte ezt a fajta szabást "raglán"-nak. 

Sovinizmus
Angol, eredeti szó: Chauvinism
Kiről kapta a nevét: Nicolas Chauvin 


A sovinizmus egy politikai ideológia, ami alatt általában a hazafiság fanatikus megnyilvánulását értik, a haza vagy nemzet elvakult imádatát, kritika nélküli csodálatát tükröző, annak felsőbbrendűségét hirdető nézeteket. A hímsovinizmus pedig a nők lenézése, a nőkkel szembeni előítéletek gyakorlása - férfiaktól, természetesen. Ez a szó még Napóleon idejéből származik, amikor a hadseregében szolgáló egyik katona, Nicolas Chauvin szentül kitartott, kiállt Napóleon mellett - még akkor is, amikor Napóleon és a császárság konkrétan úgy buktak és tűntek el, mint szürke szamár a ködben. Ő volt a hűség, a csodálat, a felsőbbrendűség hirdetője, és azóta a sovinizmus szót használják bármilyen, ehhez hasonló nézetre.

Hazaáruló
Angol, eredeti szó: Quisling
Kiről kapta a nevét: Vidkun Abraham Lauritz Quisling


A hazaárulás az adott nemzet biztonsága ellen saját állampolgára(i) által elkövetett bűncselekmény. Talán a listából ez az egyik legérdekesebb szó, mert az eredeti, angol kifejezés emberről, mégpedig Vidkun Quisling-ről, egy norvég szélsőjobboldali politikusról kapta a nevét, akit 1945-ben hazaárulásért letartóztattak, és kivégeztek - 5 évvel korábban ugyanis hathatós segítséget nyújtott a németeknek saját hazája megszállásában.   

Lincselés
Angol, eredeti neve: Lynching
Kiről kapta a nevét: William Lynch


És nem, nem David Lynch, a Twin Peaks-es pacák. A lincselés olyan erőszakos cselekedetet, általában kivégzést, gyilkosságot jelent, amelyet az elkövetői a jogi rendszeren kívüli, jogos büntetésnek tekintenek, s amelyet a hatályos törvények ellenében, azokat figyelmen kívül hagyva követnek el. A „lincselés” szó az angolban 1835 óta fordul elő, ami a korábbi Lincs-törvény (1811) kifejezésből származtatott ige. A törvény eredete William Lynch ezredes nevéhez kötődik, aki a virginiai törvényhozással 1782. szeptember 22-én megkötött egyezmény értelmében törvényszegőket üldözhetett és büntethetett Pittsylvania megyében, a törvényes eljárások mellőzésével. Lynch viszonylag enyhe ítéleteket kiszabó, katonai rögtönítélő bíróságok felállításáról volt híres, nevét illetéktelenül alkalmazták a déli államokban a fekete bőrűek életét kioltó lincselésekre és tömegvérengzésekre, neve azonban összeforrt a lincseléssel, mint negatív, prejoratív értelmű szóval. 

Golyóstoll
Angol, eredeti neve: Biropen
Kiről kapta a nevét: Bíró László József
 

A golyóstoll a modern íróeszközök egyike. Egy viszkózus tintával töltött tartályból, és egy annak végét lezáró, sárgarézből, acélból vagy volfrám-karbidból készült, egy milliméter körüli átmérőjű gömbből áll. A toll hegyét a papíron végighúzva a forgó gömb kijuttatja a tintát, ami majdnem azonnal megszárad. Az olcsó, megbízható és karbantartást nem igénylő golyóstollak mára átvették a töltőtollak helyét a hétköznapi használatban. És igen, a szabadalmaztató, és az ötlet kitalálója is magyar volt - Bíró László viszkózusabb, ellenállóbb tintát akart használni, mert addig a töltőtoll szétfolyt, szétkenődött a papíron. Gondoljatok bele, ha nincs a fickó, még mindig tintatartóba mártogathatnánk azokat a vackokat.
 
Nyaktiló
Angol, eredeti neve: Guillotine
Kiről kapta a nevét: Joseph-Ignace Guillotin
 
 
A guillotine története sokkal korábban kezdődött, mint a francia forradalom, hasonló kivégzőgépet a régi perzsák és más népek is ismertek, a 13. században Csehországban, a 14. században pedig a Német-római Birodalomban is alkalmaztak ilyen kivégzőeszközt. A 17. században a fennmaradt írásos nyomok szerint használtak ilyen szerkezetet Angliában és Skóciában is, sőt, Franciaországban is ismerték: Richelieu bíboros 1632-ben Montmorency hercegét nyaktilóval fejeztette le a párizsi Városháza udvarán. A nyaktilót egy francia orvosról, Joseph-Ignace Guillotin-ról nevezték el, aki korának híresen emberséges és kiváló tudósa volt, az, aki 1789. október 9-én javasolta a francia nemzetgyűlésnek, hogy a halálra ítélt embereket az addigi módszerekhez képest kevésbé fájdalmas eszközzel végezzék ki. Ez a javaslat a megkülönböztetés ellen irányult, vagyis ebben az esetben az arisztokratákat megillető bánásmód mindenkire való kiterjesztésére. Addig az időpontig ugyanis a szegényeket akasztották, a nemeseket pedig karddal fejezték le. A nemzetgyűlés 1792-ben, március 20.-án fogadta el ezt a javaslatot, és törvényben rögzítette is a használatát. 1793-ban, XVI. Lajos, majd Mária Antónia kivégzésén már guillotine-t használtak, és csak 1981-ben (!) törölték el. 

Casanova
Angol, eredeti szó: ua.
Kiről kapta a nevét: Giovanni Jacopo "Casanova" de Seingalt
Mindenki tudja, most mire (vagy inkább kire) használjuk a casanova szót, ezt nem magyarázom.
Giovanni Jacopo Casanova de Seingalt 1725. április 2-án született, műveltsége és előkelő megjelenése révén bejutott a legmagasabb körökbe, azonban adósságai, és botrányos kalandjai miatt börtönbe került. Szerette a nőket, és boldoggá akarta tenni szerelmeit - a szabadságot azonban mindennél többre becsülte. Általában a nők hagyták el, vagy elintézte, hogy így alakuljon. Casanova neve emlékiratai alapján azonosult a nőcsábászok fogalmával. Sokan úgy tartják, hogy elképesztően sok nőt hódított meg, szexuálisan aktív életének egy évére átlagosan két-három nő jutott. Azokban a korszakokban, amikor a prostitúció széles körben elterjedt - például a 19. században - bármely módosabb férfi létesíthetett ennyi vagy több szexuális kapcsolatot az élete során, Casanova maga is partnerei nagy részének a kegyeit egyszerűen megvásárolta. Egyébként a "Casa Nova" kifejezés ugyanazt jelenti olaszul, mint spanyolul a "Casa Nueva": új házat. A fickó hű volt a nevéhez.

Plüssmackó
Angol, eredeti szó: "Teddy bear"
Kiről kapta a nevét: Theodore Roosevelt
Az angolszász országokban Teddy bear névre hallgat a játékmackó, névadója pedig nem más, mint az egykori amerikai elnök, Theodore Roosevelt, akinek Teddy volt a beceneve. 1902 novemberében az elnök konferencián vett részt, és két ülés között a helyi kormányzó meghívására elment a közeli erdőségbe, a tiszteletére rendezett vadászatra. Vadászai hosszú üldözés után befogtak egy fekete medvebocsot, majd egy fához kötözték, hogy Roosevelt lelőhesse. Az összes részvevő elejtett valamilyen vadat, Rooseveltnek azonban semmit sem sikerült puskavégre kapnia, ezért vadászai befogtak egy fekete medvebocsot, majd egy fához kötözték, hogy Roosevelt lelőhesse. Az elnök felháborodott a sportszerűtlen ötleten, nem volt hajlandó kioltani a kimerült, halálra rémült bocs életét, és utasítást adott azonnali szabadon bocsátására. Másnap, a Washington Post 1902. november 16-i számában megjelent egy cikk, mely beszámolt az esetről, illusztrációként pedig Clifford Berryman karikatúrája szerepelt, a kép aláírása éppen arra a politikai vitára utalt, melynek során az elnök rendezte a két szomszédos állam határvitáját. Ennek köszönhetően a rajz összetett, szimbolikus jelentés hordozott, ami nagy érdeklődést váltott ki. Egy brooklyni cukorkaboltos is látta a rajzot, és készített egy faforgáccsal kitömött, cipőgomb szemű plüssmackót. Az üzletet megostromolták a vevők, az üzleti érzékkel megáldott fickó pedig gyorsan átnyergelt a cukorkáról a játékra.

Folyt. köv.

Az íráshoz felhasznált források: 

list25.com/25-words-you-might-not-have-realized-were-named-after-people
history.com/news/10-words-you-didnt-realize-were-named-after-people
dailywritingtips.com/30-words-inspired-by-29-people-and-an-elephant
 flavorwire.com/369827/20-words-you-didnt-know-were-inspired-by-people
 writerscentre.com.au/blog/23-words-you-didnt-know-were-named-after-people
mentalfloss.com/article/58878/15-words-you-didnt-realize-were-named-after-people

3 megjegyzés:

  1. Az utolsó különösen meglepő volt :) de a legtöbbről nem is gondoltam volna, hogy emberről kapták a nevüket

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és még nincs vége, ide írom még a többit is, majd néha tessék visszanézni. :)) :*

      Törlés