2018. augusztus 11.

"Boldog könyvfüggő vallomásai" - Book Tag


Ahoy, kalózok! Hosszú idő után újra meghívást kaptam egy book tag-re, méghozzá a Labirintusom blog jóvoltából - úgyhogy ezen a fullasztó, szörnyen meleg hétvégén megválaszolok 9 olyan kérdést, amiket csak egy könyvfüggő érthet meg igazán. 😋 Erősen próbálkoztam nem röhögni néhány kérdésen, mert több okból kifolyólag annyira állnak közel hozzám, mint Makó Jeruzsálemhez, ráadásul úgy tűnik, az ilyen dolgokat a standard, átlagolvasókra szabják - én pedig nem vagyok se standard, se átlagolvasó. Lássuk!


1. Miért szeretsz új könyveket venni?
  
Az az érdekes helyzet forog fenn, hogy papíralapú könyvet ritkán veszek - egyrészt mert az utóbbi időben csak angolul olvasok, az idegen nyelvű könyvek beszerzése pedig (egyenlőre) jobban megy kindle-ön, mint valódi formátumban. Másrészt van az az érdekes szituáció, hogy egy 3000 forintos könyv árából kb. 5, ha jó napom van, 10 kindle formátumú könyvet is beszerzek, úgyhogy ha én könyvvásárlásra adom a fejem, akkor az teljesen máshogy néz ki, mint egy standard olvasó esetében. Egyébként a vásárlás helyett is inkább csereberélek. Mióta itthon vagyok, nincs lehetőségem könyvesboltba járni, de régen mindig imádtam betérni ezekre a helyekre, és az onnan beszerzett könyveknek volt valami jellegzetes feelingjük, ami persze nincs meg az e-book, vagy kindle kiadás esetében. Ez hiányzik - de valamit fel kellett áldoznom valamiért.

2. Milyen gyakran vásárolsz új könyveket?

Ld. egyes számú kérdés. Mi vagy te, papagáj? Vagy megakadt a lemezjátszód? Ritkán, és még annál is ritkábban - bár attól függ, honnan nézzük. Ha magyar kiadásokra akart célozni a kérdés, akkor minden félévben kb. 5 - 6 alkalommal veszek könyvet, ha idegen nyelvűre, akkor minden héten kb. 20 - 25 új cucc érkezik. Van, ami alig pénzért beszerezhető, és van olyan is, amiért igencsak perkálni kell, de köszöntem szépen, tökéletesen elvagyok. Eleinte nem tartottam jó dolognak, hogy állandóan idegen nyelvű könyvet olvasok, de azóta...sokat láttam, és most azt mondom, ebben találtam meg a boldogságomat. Ráadásul így nem csak a száraz anyag fölött vacakolok, amikor vizsgára készülök, hanem valahol szórakozom is. Persze becsúszik néha pár magyar nyelvű könyv is, de ezek nálam most már nagyon ritkák.

3. Hol szeretsz jobban vásárolni – könyvesboltokban, vagy webshopokon?

Ugyanolyan remek szórakozási és vásárlási lehetőség mindkettő, és ugyanannyi előnye van egyiknek, mint másiknak - a kérdés az, hogy adott személynek mire van lehetősége. Nekem például utóbbira, mert a legközelebbi könyvesbolt tőlünk 65 km-re van. És szerintem azokat a könyveket nem is lehet magyar könyvesboltokban beszerezni, amikre nekem szükségem van, így marad az Amazon. 

4. Van kedvenc könyvesboltod?

Van, csak nagyon ritkán járok arrafelé. Ahogy fentebb említettem, a hozzánk legközelebbi könyvesboltok 65 km-re vannak, a Libri, a Líra, vagy a nemrég nyitott Álomgyár - ahova nagyon szívesen benéznék, csak még nem volt rá lehetőségem. 

5. Szoktál előrendelni?

Nem, illetve nem nagyon. Magyar nyelvű könyv alig van, ami tényleg annyira érdekel hogy előrendeljem, az idegen nyelvű könyveknél meg hetente kapok legalább 50 e-mailt, és én döntöm el, élek-e az ajánlattal és beszerzem-e adott könyvet, vagy csak felírom a listára, hogy ne felejtsem el. Még a kindle kiadásokat se szoktam előrendelni, hiszen ott nem kell attól tartani hogy elfogy a készlet, nekem meg nem jut. Az előrendeléssel kapcsolatban egy óriási kivétel volt - amikor megjelent magyarul az Ezer Csók, Tillie Cole-tól. Mivel anno rengeteget foglalkoztam vele, fordítottam, olvastam, hónapokon keresztül promóztam az angol változatot, úgy döntöttem, előrendelem, és megszerzem a magyart, mivel mindegyik változat kicsit az én gyerekem is. :))

6. Van havi limited?

Havi limit? Az milyen pokémon? Nem emlékszem ilyenre, a még a szüleimtől sem - gondolom, a havi limit azt jelenti, hogy mennyi könyvet lehet vásárolni egy hónapban - hiszen egyrészt ők kb. 10 éve nem szólnak bele a döntéseimbe, másrészt akinek az a fontos, hogy rendben legyen az élete, el tudjon indulni, ennek ellenére diplomával (!) éhbérért gürizik, nem verné el a vérrel megkeresett pénzét olyan könyvekre, amik feltehetően a polcon porosodnának, mivel a gazdájuk csak angol nyelvű könyveket olvas, azokat is Kindle-ön. Még ezek esetében is meghúzok egy határt - bár ezt könnyebben lehet kezelni, hiszen pl. tízezer forintért a fél amazon könyves részlegét beszerezhetném, ha akarnám. Minden hónapban pár dollár, és amit ebből megszereztem, az hónapokig kitart. Nincs szükségem havi limitre, sem másoktól, sem magamtól, mert tudok önmegtartóztatni - habár sok könny árán, ezt elismerem. 

7. Hogy állsz a könyvvásárlási tilalommal – szoktál élni vele?


"Könyvvásárlási tilalom...a szó ismerős, de idejét sem tudom, mikor hallottam utoljára..." - És ez tényleg így van. Mivel csak nagy ritkán veszek papíralapú könyvet, nincs szükségem ilyen önmegtartóztatási formára. De ha vennék is, akkor is tudnám, hol a határ - egyrészt mert 2 évig annyiból éltem hetente, amit a kezembe adtak, és ebbe ritkán fért bele a könyvesbolt, másrészt amikor az embernek olyan dologra van szüksége, amit csak hónapok kemény munkája árán tud megszerezni, akkor igencsak meghúzza magának a határt bármilyen elgondolás nélkül. Szóval...nem ismerem ezt a kifejezést. :))

8. Milyen hosszú a kívánságlistád?

Ájáj...melyik, a molyos, vagy amelyikre felírogatom, mire van épp szükségem? Előbbin található a kívánságlistám, ahova csak magyar könyveket pakolok - jelenleg 40 db könyv van rajta - a másik meg az idegen nyelvű, kb. 250 tétellel, ami naponta 10-el, ill. havonta egyszer, az új megjelenésekkor meg kb. 50-el bővül. Szóval...brutális. Idő viszont nincs, hogy mindegyiken végigrágjam magam, szóval nem vacakolok, kihúzok egyet a listáról, és azt olvasom. Legutóbb pl. a Perfectly Imperfect került sorra.

9. Melyik az a három könyv (a kívánságlistádról vagy az előrendeltek közül), amiket most azonnal a magadénak akarsz tudni?

Beszéljenek helyettem a képek, itt hagyok hármat - hármat azok közül, amikre nagyon fáj a fogam. Persze van még 200 másik, de ezek azok, amikre jelen pillanatban kitüntetetten figyelek, és hegyezem a fülemet. :)) + 1. Calia Read-től a Surviving Trace második része, ami ősszel várható. Ha van valami, amit már nagyon olvasnék, akkor mindent hátrahagyva ez lenne. Megemelem a kalapom, hogy eddig kibírtam. 


Még egyszer szeretném megköszönni a Labirintusom blognak ezt a taget, és remélem, az utánam következők is ugyanúgy fogják élvezni a kitöltését, mint én. 

Kihívottjaim:

Lap Lap Után
Süntüske Blog
Anarchia Könyvblog
Kingdom of Romance Novels 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése