2018. augusztus 25.

Szösszenetek: 50 + 1 zenei megborulás Everglow életéből


Tetszenek tudni, nálam nem csak egy bizonyos életszakaszban voltak hasonló megnyilvánulások, mint a poszt alapját adó blog írójának, hanem egész életemben - mivel zenével a szívemben születtem, de azt hiszem, erről meséltem korábban. A poszt alapját a Felnőtt Szemmel blog írása adta, amiben a blogger felidézte az emlékeit, és mutatott 40 olyan számot, amik sokakban - bennem is - 'aha' élményt keltettek, néhányuk miatt felnőttfejjel, 2018-ban már igencsak ég a képünk, önként és dalolva süllyedünk a pokolba, ha csak meghalljuk bármelyiket, majd hangos "miasz*rezvazze?!?" felkiáltással konstatáljuk, hogy milyen gyászok voltunk alig pár évvel ezelőtt, mások viszont akkor és ott rengeteget jelentettek mindegyikőnknek. Most én is előhúzok ugyanennyit a saját kalapomból, és még párat pluszban hozzá is csapok. Szóval...megborulás lesz, méghozzá nem kicsi. "Az alábbi listával az a szándékom, hogy mindenkinek visszahozzam a lehető legmulatságosabb, legönfeledtebb, legártatlanabb, legnaivabb emlékeit (...) mert amikor kutatni kezdünk valahol 5-10 év mélységében, elönt bennünket egy jóleső nosztalgia, és rájövünk, hogy az idő tényleg sok emléket megszépít." - Mindenkinek akadnak csodálatos, és kevésbé csodálatos emlékei, mint az az alábbi listából is ki fog derülni. Kivéve pl. Justin Biebert és a One Time c. örökbecsűt. Bezony, akad, amire tényleg nincs mentségem... 

50. Fluor ft. SP - Partyarc (2010) 


"Csinálj amit akarsz, pa - partyaaarc, de ne az igazival, de ne az igazivaaal" - ez az igen nehezen megjegyezhető klasszik idén már a 8. életévét tölti, én meg még most se hiszem el, hogy már ennyi idő eltelt, mióta menőnek tartottam a redőnyszemüveget, és az olyan tornanadrágban mogyorót rejtegető nyápicokra buktam, mint akkor Fluor és SP. Inkább utóbbi. Szerencsére azóta Fluor megkomolyodott, és a WellHello-val írnak komoly, mondanivalóval rendelkező számokat is. Szerencsé(m)re. De ez, erre még ma sincs magyarázatom. Meg annak se, aki anno merte ezt teljes hangerőn hallgatni és énekelni...aki szintén én voltam.

49. Mohombi - Bumpy Ride (2011) 


Ezen kívül pedig az igen hangzatos Sex Your Body, a Say Jambo, vagy a Maraca. Ha csak sejtettem volna, mit akar tudatni a fickó, amikor azt énekli, "I Wanna boom bang bang with your body, yo", azután talán visszaveszek a hangerőből éneklés közben. Nzasi Moupondo, köznapi nevén Mohombi talán egy fél, maximum egy évig volt színpadon, aztán úgy eltűnt, mint a huzat - de szerencsémre (?) épp akkor voltam a legfogékonyabb mindenre, amit nem ismertem, amikor ő a szemem elő került, és ebbe beleértem az idegen nyelvű dalszövegeket is. Yo, bitches.

48. Inna: Hot / Love / Deja Vu / Amazing / 
10 Minutes / Señorita / Sun is Up / Wow / Un Momento / amit akartok tőle


Tudtak valamit ezek a sunyi románok, amikor nagyközönség elé tolták Innát 2008 körül. Pont akkor kezdtem az olyan bulizós, dübörgős, tuc - tuc zene felé fordulni, amilyen Innának volt és azóta se szoktam le róla, FYI úgyhogy csakhamar ez a nő lett a kedvencem, aztán még jó 5 évig a toplistán is maradt. A fekete hajával, a bomba testével, a sminkelt arcával, a hangjával, és a magabiztos kiállásával elképzelhetitek, mekkora példaképem volt, amikor én csak egy pattanásos, pacuha kiskamasz voltam. :)) "I know I'm alive I'm feeling so blue, So take me away So take me with you, Hey mystery boy girl I'm falling for you, I'm ready tonight The last Deja Vu" - Eargasm.

47. Far East Movement ft. Cover Drive - Turn Up the Love (2012)


Vesszek meg, ha nem ezt ordítottam legalább fél évig, és minden vágyam volt, hogy a szerény kis pénzemből egyszer én is olyan fukszokat tudjak venni, mint amilyen ezeknek volt - lásd a "Hell Yeah, Dirty Bass" feliratot a szemüveges, ezüst fogbetéttel nyomuló csóka nyakában - de nem csak emiatt maradt meg ez a szám. Azelőtt azt sem tudtam, mi fán terem a bulizás, jóformán ettől a bandától tanultam meg a tutit. Másrészt egyszer régen valahol nekem is el kellett kezdeni angolt tanulni, és a "Super freaks, no Illuminati, So one two hit the booze, We on youtube, nothing to lose, So let it lose 'cause the sheep don't sleep" kezdetű rész volt erre a legtökéletesebb, ezt a sort sikerült először fejből , első hallás után lírni. De hogy a birka miért nem alszik, azóta sem tudom. Aztán jött a "Mad Monopoly, All Night Long" sor. Hogy miért vert meg engem ilyen fantáziával az Isten, képzavar.

46. Sean Paul ft. Keyshia Cole - Give It Up To Me (2005)


Step Up első rész, Channing Tatum, ahogy a motorháztetőn keresztülmenőzik, vagy amikor tökszexin, takarítószerkóban leugrik a létráról, és halál lazán odadobja a rongyot a csajnak, az megvan? Na, nekem ezekkel kezdődött a kamaszkorom, és ezekkel is telt el. Meg Sean Paul-al, ahogy jamaicai - magyar fül számára inkább kamu - angollal tolta a szöveget, én meg 10 évig fityiszt se értettem belőle, de legalább menő voltam, amikor utánoztam, miközben kishíján kitörtem a nyakam a létráról leugorva, kezemben a konyharuhát lóbálva. 

45. Scooter - Jumping All Over the World (2007) 


Nincs hozzáfűznivalóm, akinek a klipben szereplő táncstílus nem mond semmit, az A.) hazudik, B.) 2007 után született és lekésett erről a köztudatban nem túl sokáig élő, ám annál híresebb táncról, és D.) A vagy B. Mi is csináltuk áltisi 8. osztályig, és higgyétek el, tudom, miről beszélek, amikor azt mondom, a Jumpstyle tényleg létezett. Addig a percig, amíg ki nem léptünk az iskola kapuján, és el nem mentünk középiskolába. Aztán elfelejtettük.

44. Pitbull ft. Ne-Yo, Afrojack, Nayer - Give Me Everything (2011)


Képzeljétek, soha életemben nem ittam egy pohárnál többet, amit igen, azt is először az egyik egyetemi partin, úgyhogy amikor ez a szám megjelent, nekem dupla akkora élvezet volt az "I might drink a little more than I should tonight" sort ordítani. Különben is, ez a szám maga a megtestesült, tömény Ámerikái feeling, a kedvenc jelenetem a végén van, amikor a pasi kiáll a tetőre, és onnan nézi Miamit. Ha van valami a bakancslistámon, akkor...

43. Basshunter - Now You're Gone (2006) 


"Ár jú crééze, náv jor goooon" - Közöltem halálos komolysággal az osztálytársaimmal, pedig visszagondolva ez annyira volt angol, hogy...semennyire. A többivel ellentétben ehhez a számhoz sajnos rossz emlékeim is kötődnek a saját baromságomból és akkori naivságomból kifolyólag. Amikor ez kijött, akkor tanultam meg, hogy nem szaladunk olyan szekér után, ami nem vesz fel - úgyhogy részben emiatt maradt meg a fejemben ez a szám, és Basshunter, vagy ahogy én neveztem, az "Ütemvadász." Aztán jött a Dota, a Boten Anna, a Russia Privjet, az All I Ever Wanted, vagy az Angel in the Night - amiben a fickó is szerepelt, nekem meg elcsorgott az összes nyálam. Mondom hogy a nyápic, vasalt hajú, szépszeműekre buktam, akik mogyorót rejtegettek a nadrágjukban. Csak később tudtam meg, hogy pornófilmes a drága. Onnantól kezdve tagadtam. Mindent.

42. Danzel - Pump it Up (2004)


Az eredeti poszt írója egy másik számnál mondta, hogy "Igen, amikor összeállítottam ezt a listát, éreztem, hogy ez itt sok lesz", én pedig itt mondom ugyanezt. Közel 10 évig szerettem ezt a számot, szóval instant sokként ért, amikor nemrég újranéztem. Egyszerűen...förtelmes végignézni ezt a klipet, tele 2005 - 2006 tájékán elhalálozott ruha,- és táncstílusokkal, zselézett hajjal, Mickey Egeres pólókkal, övcsatos törlőrongyokkal miniszoknyákkal, amikből jóformán csak a fehérnemű nem látszódott ki nekem is volt egy fehér, nyehehe félvállas felsőkkel, melegítőkkel, egyszóval mindennel, amit akkor mi is menőnek gondoltunk. Ismétlem, gondoltunk.

41. Timbaland ft. Justin Timberlake, Missy Elliott, Dr. Dre - Bounce (2007) 


Senki, ismétlem, senki ne énekelje és idézze nyilvánosan - csak akkor, ha nem tudja, miről hadovál, és nincs a közelben olyan, aki megérti. Minden egyéb formában nincs rá mentség. Step Up 2., végejelenet, iszonyú menő utcatánc, Timbo' bá', mi kellhet még egy jó bulihoz? Hát persze, a Bounce, meg annak a szörnyen mocskos szövege. Nagyon szerettem, de én is csak akkor jöttem rá mindenre, amikor kezdett feltűnni, hogy az "I got a bungalow, we can disappear for a week or so" elrejtve valami egész mást jelent...onnantól kezdve nem énekeltem, de a fiú osztálytársaim persze minden gond nélkül. Az én fejem meg égett.

40. Mans Zelmerlöw: Heroes (2015)Esküszöm, ha a gimis osztályunk anno himnuszt választ, akkor a többség erre nyom egy lájkot, a "We are the heroes of our time, But we're dancing with the demons in our minds" kezdetű sorra pedig mindegyikőnk bősz egyetértéssel reagálna. Én nem csak emiatt szeretem a fickót ma is, ott a Cara Mia, a Brother oh Brother, a Fire in the Rain, most pedig a Happyland - amiről fogalmam sem volt, ki a franc énekli, azt pedig nem gondoltam volna, hogy pont a kisszerelmem. Éveket kísért végig a Heroes, és még fog is - mert a gimis osztályomat nem felejtem soha.

39. JLS - One Shot (2009)Nem mindenkinek a One Direction volt a kedvence, FYI. Ez a négytagú fiúbanda Alexandra Burke mögött csúszott le 2008-ban a dobogóról, méghozzá a brit X-Factorban. Sokszor követtem a műsort, és ők voltak a kedvenceim már akkor is, instant megőrülés volt, akárhányszor láttam - hallottam őket. Aztán kiadták a Beat Again-t, majd jött a One Shot, és végleg beléjük estem. Főleg az egyikbe, hihihi. Na, ki találja ki, melyikbe? Annyit mondok, nem hazudtoltam meg magam már akkor se, nekem mindig, mindennek a vezetője kellett, a klipben pedig süt, valójában melyik töltötte be ezt a szerepet. :)) 2013-ban sajnos végleg búcsút mondtak egymásnak, szóval maradtak a szép emlékek, meg a nyilvánvaló "leesik rólam a bugyim" feeling. 

38. Black Eyed Peas - Just Can't Get Enough (2010)


 
Rendben, bevallom, a Shut Up, a Where is the Love, a Hey Mama, vagy a Let's Get It Started óta imádom a bandát, ez a szám pedig csak rátett még egy lapáttal. Ha jól emlékszem, közvetlenül a Don't Stop the Party után jött ki, amit amúgy is nagyon szerettem az egyik sor miatt ("futuristic, next level") hiszen akkor és ott jöttem rá, hogy megváltoztunk, nem csak mi, hanem a zene is, és ez a szám már a jövő. Utóbbi pedig...hát, nehéz megmagyarázni valamit, ami 8 év után is annyira az emberben van, mint a Just Can't Get Enough.

37. David Guetta - Turn Me On ft. Nicki Minaj (2011)Lesz még szó a hölgyről és az úrról - utóbbiról még úgy háromszor - de az tény, hogy ezen a listán ez az egyik olyan, amit nagyon, de nagyon szeretek az első perctől kezdve. Nem tudok mit hozzáfűzni, sokszor őrültem meg erre a számra, számtalanszor énekeltem, éneklem ma is, takarítás, mosás, stb. közben. Mondhatjuk úgy is, hogy a popzene innentől kezdve az életem. Addig is, de innentől igazán. Na, ki akar az én doktorom lenni? 😋

36. Chris Brown - Run It (2005) Igen, volt idő, amikor a Hip - Hopot szerettem, és órákig hallgattuk ezt a számot közösen. Chris Brown nevét azokban az időkben, 2005 körül ismerhette meg először a nagyközönség, és persze mi se hagyhattuk ki. Erre viszont én táncoltam úgy, mint aki mogyorót rejteget a nadrágjában - bár 2005 óta egyszer sem próbáltam, csak a fickó zenéjét hallgatom azóta is állandóan.

35. Akon ft. Eminem - Smack That (2006) Ha valahányszor kaptam volna egy százast, amikor meghallom, vagy a szöveggel együtt ordítom, hogy "Shady, Konvict, Upfront, Akon, Slim Shady", az azóta összegyűjtött összegből vígan éldegélhetnék valami pöpec helyen. Ha valaki menő akart lenni, ezt hallgatta. Lányok azért, hogy bevágódjanak a fiúknál, fiúk meg azért hogy bevágódjanak a lányoknál. Aki el tudta mondani Eminem részét legalább egyszer normálisan, pluszként fullkamu kézmozdulatokat tolt hozzá, a végén pedig elordította magát, hogy "Akooon", a többiek szobrot állítottak neki.

34. Keri Hilson - Return The Favor ft. Timbaland (2008)
Instant emlékek on the waaaay! Eww, ha tudnátok, meddig volt ez a szám a csengőhangom...közel kettő, azaz kettő évig, és nem váltottam le, egyszerűen mert annyira hozzámnőtt. Ez a szám volt az én személyes himnuszom, ötletem sincs, hányszor pörgettem a magnószalagon. :)) De hé, tudjátok, mekkora flash volt az ütemre rázni a kezemet, ahogy Timbo' bá' is a klipben? Hirtelen azt hittem, én vagyok a producer, nem ő. Persze a nő is megért volna egy misét, országomat azokért a cuccokért, mint amiket ő viselt akkor.

33. Lady Gaga - Telephone ft. Beyoncé (2009)Tévedés ne essék, egy - két nagyon jó számon kívül soha nem rajongtam Lady Gagáért, a stílusát pedig tiszteltem, de valahol szörnyen taszított is - úgyhogy ha ő volt számomra példakép, csak azután, miután elkezdte hátrahagyni azokat a borzalmakat, amikről híres lett, és a betegsége miatt átállt olyan csodákra, amiket a Million Reasons-ben viselt. De a Telephone nekem is mérföldkő volt, részben azért, mert a hangom hasonlít az övére, így nem volt nehéz dolgom az énekléskor, és először itt jöttem rá, hogy ha koncentrálok, valami - mások szerint klassz - hangfélét is ki tudok adni magamból anélkül, hogy hörgős, halálán lévő szamárnak tűnnék, másrészt HoneyBee, azaz Beyo' mama, akiről saját magamat elneveztem anno, és ezzel a névvel nyomultam közel 3 évig...akkor és ott pedig nagyon megszerettem Beyoncét.

32. Taylor Swift ft. The Civil Wars - Safe and Sound (2012)Ezt nem magyarázom. Évek teltek el úgy, hogy ez volt a fejemben, a nap 24 órájából 25-ben, és közel 2 évig volt ez is csengőhangom. Tízmilliós kérdés: vajon miért? 

31. Shakira - She Wolf (2009)A popórázás tipik' nagyasszonya, el nem tudom mondani, hányszor próbáltam utánozni őt - inkább kevesebb, mint több sikerrel. Kérem szépen, ez a nő az EROTIKA, nagybetűvel, és ha minden nő ilyen hajlékony, formás lenne, szerintem a férfiak sem panaszkodnának...Nem a szöveg, vagy a dal miatt szerettem a She Wolf-ot anno, hanem mert volt valami szörnyen erotikus és dögös felhangja, én meg pont akkor tanultam erotikus és dögös lenni, mint amikor ez kijött. Szóval...valami örök élmény ez, akárhányszor hallom a rádióban, vagy feldobja a Jutúb. 😂
 
30. Jennifer Lopez ft. Pitbull - On The Floor (2011)Jézusszűzmáriaazégben, ez a nő...ha volt, van, és lesz példaképem, akkor az JLo. Egy ikon. 50 éves, de 20 évet simán tagadhatna, elsőre azt mondanám, tőlem nem sokkal idősebb. Egyszerűen lenyűgöző a szépsége, a hangja, ahogy viszi magát és ahogy táncol. Egy időben rá akartam hasonlítani - és ha más nem is, lassan legalább a hajunk hossza és színe megegyezik. Lehetnénk barátnők, én nem bánnám annyira.

29. Limp Bizkit - Behind Blue Eyes (2003)"Nó van nóz vat itsz lájk tu bí dö Batman..." - Sosem hallgatok hasonlót, meg alapból nem csípem a lassúzós, gondolkodós számokat, de ez anno nagyon megfogott, és mivel nekem is kék szemem van, egyből meg is találtam a kapcsolatot köztem és a dal között, persze. Azóta meg nem tudok róla leszállni. Végre egy dal, ami rólam (is) szól. Kedvencem a "My Love is Vengeance, That's Never Free" kezdetű sor. És taps.

28. Linkin Park - Leave Out All the Rest (2007)


Itt a másik kivétel. Linkin Parkot sem sokszor hallgatok, de ebben már legelőször is Armageddon feelinget szagoltam, azt a filmet meg egyenesen imádtam. Szóval onnantól, hogy először hallottam, nem volt számomra megállás. Oh, és elég szépen el tudom énekelni (ezt is), szóval haknikat szívesen vállalok. 

27. Maroon 5 - Animals (2014)


Meg a She Will Be Loved, a Wake Up Call, a Moves Like Jagger, a One More Night, vagy a Maps. Hozzám legjobban az Animals kötődik, mert először itt kezdtem érezni, hogy valami nem teljesen van velem rendben - legalábbis egy részemmel - ill. ekkor kezdtem a dark, és a pszichothrillerek felé fordulni. Nem vagyok Norman Bates, egyébként, de néha nagyon vonz a sötét oldal. Talán nem véletlen hívnak mazochistának.

26. Macklemore ft. Ryan Lewis - Thrift Shop (2012)


Középiskolás megborulások, here we goooo! Nagyon menő volt, mikor próba elején a fiúk bekapcsolták a fickó zenéjét, és dübörgött az egész színház. Pluszpont, és életre szóló tisztelet járt annak, aki hangosan ki merte mondani az angol - magyar szakos osztályfőnökünk előtt, hogy "Sh*t, it was 99 cents..." Persze Everglow akkor még csak lehajtott fejjel próbálta élvezni a zenét - ma már nagy valószínűséggel ő lenne az, aki szétbontaná a házat, ha meghallaná bárhol ezt a számot. 

25. LMFAO - Sexy and I Know It (2011)


Tisztázzuk az elején, sosem tudtam Shuffle-özni, hiába töltöttem a Youtube tutorialok felett hónapokat, a Wiggle-özést pedig inkább meghagytam a merészebb emberkéknek, de ismerem mindkettőt, mert én is ott voltam, méghozzá nyakig a közepükben. És nem, nem a gatyájukat rázó férfiak (?) maradtak meg a koponyámban, hanem az újdonság, és a feeling. Amivel korábban nem találkozik az ember, és akkor látja először, az mindig megmarad. A Sexy and I Know It idén lesz 7 éves, szóval...akkor voltam 17, amikor ez kijött. Képzelhetitek.  

24. Martin Garrix - Animals (2013)Forbidden Voices, Scared to Be Lonely, Virus, Proxy, Tremor, Wizard, Helicopter, folytassam még? Ja igen, az Animals, még 2013-ban, és ez akkor, ott, szépen elsodort az EDM felé - de őszintén szólva, ma se nagyon igyekszek, hogy visszajöjjek onnan. Megtaláltam a saját műfajomat, még akkor, amikor nagyjából az érettségire készültem, hasonlóan az eredeti poszt írójához. És akkor már tudtam bulizni, élvezni a zenét is, persze, úgyhogy onnantól kezdve jött Martin Garrix-en át Steve Aoki, az SHM, Armin Van Buuren, Axwell & Ingrosso, a KSHMR, Timmy Trumpet, minden, ahol csak megláttam az EDM címkét. Martin Garrix csak a nyitószám volt. 

23. AronChupa - I'm an Albatraoz (2014)

 
"Lorri vaz ö máuz in a big bráun hááááuz, tuc - tuc, Ájmönálbátroooz" - Szólt MINDEN egyes szobában, házban, bulihelyen, ahova csak betettem a lábamat anno, szóval 2014, és az azutáni évek nekem szépen meg lettek alapozva. A végén már okádni tudtam volna tőle, de szerencsémre (?) ChupaChups nem egyslágeres előadó, jött a Little Swing, majd a Llama in My Living Room. Én nem mondok semmit, feltétlen nézzétek meg utóbbit is. Majdnem felfordultam a röhögéstől, és nem csak a klip miatt. Uraim, nem a hölgy melleit bámulni, hanem koncentrálni.

 22. Flo Rida - Low (2008)


Akartok egyet röhögni? Akkor leírom szabad fordításban, mit hallottam ki a szövegből közel 5 évig. "Sí hit the fló, fló sztéjin nó, szóni gád ló, ló, ló, ló..." De mégis, hogy került a szövegbe a "ribanc", és a "big budi" kifejezés?!? Sosem értettem. Csak sodródtam az áramlattal, és énekeltem, hogy ribanc, és big budi. De most komolyan, ki az a szóni gád?   

21. Lucenzo ft. Don Omar - Danza Kuduro (2010)


Husánggal kergessenek meg, ha anno nem ez volt az én Deszpaszitóm, amennyit hallgattam, a végén már a fülemen folyt ki. Mellesleg mindig ígérgetem magamnak, hogy megtanulok spanyolul - és mivel az "ojjojjoj, Kuduro, ojjojjoj" nem tartozik a nehezebb spanyol szófordulatok közé, hozzám hasonló kezdőknek bátran ajánlom ezt a számot, ha sikereket akarnak elérni, nudli ráfordítással.

20. Usher ft. Pitbull - DJ Got Us Fallin' In Love (2010)


Húzzunk bele, haverok és haverinák, hiszen elérkeztünk a top 20-hoz, itt pedig már tényleg csak olyan számok szerepelnek, amik nekem sokat jelentenek - több szempontból is. Például Usher bácsi klasszikja, aminek nem csak a szövegét tolom fejből 8 év után, hanem minden egyes képkockáját is. 8 év telt el, de máig emlékszem azokra az éjszakákra, amikor végtelenített lejátszásba pakoltam a telefont, és órákig ezt hallgattam. Kedvenc volt, amikor Usher eldobta a kalapját, felemelte a kezét, és úgy nyomta az "Ain't I see you before, I think I remember those eyes, eyes, eyes" rigmust - világoskék szemem van, nyilván, rám mindenki emlékszik  - meg a Pitbull feeling, of course. Mondjuk mindig az ő részét szerettem a legjobban, de Usher is odarakta rendesen.

19. Alexandra Stan - Mr. Saxobeat (2011)


Gondolom, mindenki észrevette, hogy ezek a számok már mind Inna után kerültek le a futószalagról - ugyanabban a gyárban - de sebaj, elboldogultunk ezzel a "hamisítvánnyal" is bármelyik partin. Amúgy se ezzel törődött senki. A lányok a csaj sminkjét, ruháját, haját lesték, a fiúk meg hadd ne mondjam, mit. Jobbérzésűek talán figyeltek az ütemre is, ami olyan dögös volt, hogy konkrétan a halottakat felébresztette. Semmilyen buli nem létezett Alexandra Stan nélkül, nálunk sem.

18. Robin Schulz ft. Franceso Yates - Sugar (2015)


 
Ömm...az ér, ha bevallom, hogy évekig ráztam erre takarítás, pakolás, stb. közben, hallgattam míg utaztam, míg ettem, de még álmomban is? Másrészt volt a "Before you play with fire, do think twice, And if you get burned, don't be surprised" sor, és ez konkrétan az egész életemet lefedte. Mindig is szerettem a tűzzel játszani, aztán még meg voltam lepve, ha az megégetett. Vagy jól pofára ejtett, nem is egyszer...úgyhogy figyelmeztetés volt bőven, csak a hülye fejemmel nem hallgattam rájuk. 😂

17.  Pitbull Feat. T-Pain - Hey Baby (2011)


 
Vagy inkább Pitbull - Hey baby ft. Autotune & T-Pain . Pontosan emlékszem, hol hallottam először ezt az autotune-nal felturbózott remekművet. A legutolsó informatikaórán, az egyik gimis évem végén, amikor már mindenki szabadult volna a francba elfelé, nem csináltunk semmit, csak néztünk ki a fejünkből. Mint a High School Musical 2.-ben a kicsengőkor. Megnyitották a Jutúb-ot, rákattintottak valamire, és itt kötöttünk ki. Én meg alig bírtam a fenekemen megülni, mert annyira megtetszett ez a szám, képzeljétek. Micsoda dolgok vannak itt, nemdebár? Szerettem is nagyon sokáig, főleg az ütem miatt, de Pitbull is sokat hozzátett.

 16. Owl City - Fireflies (2009)Kicsit kilóg a listából, hiszen az Owl City egyszemélyes zenekar, Adam Young a fickó becses neve, ő egyben az énekes, a zenész, a dobos, a szintis, minden. Sokan azt hiszik, egyslágeres előadó, hiszen a fentit ismeri a világon szinte mindenki - viszont a többit nem. Soroljam, mi az oka, hogy felkerült a listára? Vanilla Twilight, The Saltwater Room, I'll Meet You There, Cave In, Rugs From Me To You, Captains and Cruise Ships, Tidal Wave, Strawberry Avalanche, Meteor Shower, Deer in the Headlights, Dreams Don't Turn to Dust, Alligator Sky, Shooting Star, Gold, Speed of Love, I'm Coming After You, When Can I See You Again. És most mindenki csukja össze az állát. Azért tudom, mert közel 10 évig hallgattam folyamatosan Owl City-t, és még most is tart. Egyébként ezek a számok relaxra, sok pedig gyerekeknek altatónak is kiváló. Nem tolakodóak, egyszerűek, gyönyörű a szövegük, szóval...ja, és részben innen tanultam az angol kiejtést. :)) 
 
15. David Guetta ft. Sam Martin - Dangerous (2014)


 
Mondtam, hogy itt még mindig nincs vége, de ezen felül is lesz még szó Guettáról egy helyen...de uhh, sokan el sem tudják képzelni, milyen jó érzés valami olyat ordítani, amitől addig olyan messze állt az ember, mint amilyen messze van Makó Jeruzsálemtől. Nálam ez a "baby, this is getting serious, d-d-d-dangerous" sornál teljesedett ki. Ezt is meg lehet írni két pohár sör mellett, vagy éppen talajrészegen, de ami mögötte van, az tényleg mindent visz, és vitt már akkor is. 

 14. Lil Wayne ft. Bruno Mars - Mirror (2012)Sosem szerettem Lil Wayne-t, de a fickó egyszer csak karon fogta - nyilván azt, akit abban az időben a legjobban szerettem a zenéje miatt - Bruno Marsot, és kanyarítottak egy olyan számot, hogy az állam leesett. Még akkor is ez volt a csengőhangom, ha inkább visszaaludtam tőle, semhogy valóban felkeltett volna. Hajától a lábujjáig összefirkált rapper, és a szupersztár találkozásából egy iszonyú jó dal, aminek ráadásul még komoly mondanivalója is van, úgyhogy...én hagytam magam.
 
13. Maluma ft. Carlos Vives - Volví a Nacer"Maluma, baby, aha, pretty boy" - Hát esküszöm, az utóbbi kb. 2 évemet ez a nálam alig egy évvel (!!!) idősebb fiú határozta meg. Annak a stílusnak reaggeton a neve, amit képvisel - én meg egyszerűen imádom az ilyen zenét. Erre a műfajra lehet a legjobban segget rázni, egyébként - de én se akarok mást, csak boldog lenni, amit ezzel szintén tökéletesen el lehet érni. Megtaláltam a saját műfajomat.

12. Enrique Iglesias & Usher ft. Lil Wayne - Dirty Dancer (2010)


Ezt nem kommentálom, nincs rá szükség. Addig is imádtam Enriquét, de innentől...ha van férfitípus, akkor az enyém ez.. Legszívesebben lecibáltam volna róla az inget, meg úgy minden mást róla már akkor is. 02:01-nél meg anno kb. mentőt, meg ördögűző papot kellett hozzám hívni. Nem mintha most nem. 😂

11. Pitbull ft. Chris Brown - Fun (2014)
 Hogyan csináljunk Pitbull számot DIY? 1. Említsünk 4-5 különböző, szigorúan amerikai nagyváros nevét, de főleg Miamit. 2. Ismételjük: "Dale", random helyeken. 3. Mondjunk több különböző spanyol szót, szintén random helyeken. 4. Ordítsuk: "Mr. Worldwide", menőbbeknek ajánlott a "Mr. 305." 5. Pitbull ft. közreműködő tag neve. 6. Vodka, szigorúan Voli, hogy lássák, mire költöttük a sok zöldhasút, ha már szövegíróra nem kell költeni. 7. Nők, töménytelen mennyiségben, lehetőleg (fél)meztelenek. 8. Kerítsünk egy seggrázós, nagyon beteg ütemű, totálszexi alapot, majd lapátoljunk hozzá olyan szöveget, amit bárki megír talajrészegen. Ugyanezen az alapon jöhet még a Piensas ft. Gente de Zona, a Greenlight ft. Flo Rida, a Fireball ft. John Ryan, a Rain Over Me ft. Marc Anthony, vagy a Dont't Stop the Party ft. TJR. Imádtam akkor is, most is. És nem akarok róla leszokni. Soha.

10. Olly Murs ft. Flo Rida - Troublemaker (2012) 

 Mintha magamat látnám a pasi mozdulataiban és arckifejezéseiben. De hogy hányszor, hányszor énekeltem ezt, közben meg színészkedtem akkorákat...és higgyétek el, ha van előadó, akiért megveszek, az Olly Murs, mégpedig az X-Factor óta. Heart Skips a Beat, Wrapped Up, You Don't Know Love, Seasons, Dance With Me Tonight, Grow Up, Back Around...soroljam még? Imádom a számait énekelni, főleg mert ezeknek is van mélyebb jelentésük.

9. Train - Mermaid (2012)Jáj, az évenkénti, örökös megborulásom. Kétlem, hogy rajtam kívül valaki ismeri még ezt az együttest, nekem viszont sokat jelent - főleg mert először azt hittem, hogy a Maroon 5. Aztán rájöttem hogy csak a pasi hangja ugyanolyan mint Adam Levine-nak, de akkor meg már nem érdekelt. Ez csak egy a sok közül, a másik kedvencem a Hey Soul Sister, az Angel in Blue Jeans - "I never leave this maze alive", azaz sose hagyom el ezt a labirintust élve, és milyen igaza van a bástyának, csak nézzétek meg az én életemet - karácsonykor meg a Shake Up Christmas. Bezony, azt is ezek éneklik. :))


8. Fluor – Képkockák ft. Diaz & Indigó Pista (2013)
 50. pont megvan még? Na, erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy szerencsére Fluor is kinőtt a "fiúpicsa" korból. Ez a dal...a mindenem évek óta, pedig pár nagyon erős kivétellel okádni tudnék a magyar zenétől. A Képkockák azért került első helyre, mert  a dalszöveg MINDEN betűje én vagyok, szinte tükröt tart elém - de főleg az életem egy bizonyos szakasza elé. Nincs olyan, amikor ne csatlakoznék harmadik énekesnek melléjük, mert a húsomba váj hosszú évek óta, és még egy jó darabig nem is fog elmúlni.

7.  OneRepublic - Counting Stars (2013)
 

Meg az All the Right Moves és a Rich Love. Nappalok? Éjszakák? Hogy mennyi időt töltöttem el csak ezt az egy számot hallgatva és a szöveget értelmezve, fogalmam sincs. Annyi tudok, hogy nem egy órát, és hogy nagyon szerettem, nemcsak a szöveg, hanem a klip miatt is. Igen, Kroko bácsi volt a kedvencem, meg az "Everything that drowns me, makes me wanna fly" sor. Everglow életfilozófia on the way !
 
6. Coldplay - Everglow (2015)Meg úgy minden más Coldplay szám, a Yellow, a The Scientist, a Clocks, a Charlie Brown, a Viva La Vida, az Atlas, a Paradise, a Fix You, az Adventure of a Lifetime, vagy a Something Just Like This. Az Everglow pedig...ha valamit imád az ember, és úgy választ nevet, akkor egy idő után azt érzi, hogy az a név szinte hozzánőtt, és  hogy megtalálta a helyét a világban. Elmondhatatlan érzés, higgyétek el, amikor egy dalnak ritmusa, ÉS elgondolkodtató szövege van egyszerre.
  
5.  The Script ft. Will.i.Am - Hall of Fame (2012)
 


Az a himnusz, amit hallva az még az aranyhal is cápának képzeli magát. Nem egyszer volt szükségem önbizalom erősítőre, csak én alkohol, meg ezek helyett én a zenébe, és a gondolatokba menekültem - de néha szükségem is volt rá, hogy csomagoljak, és hátrahagyjak mindent. Sajnos.

4. David Guetta ft. Kid Cudi - Memories (2009)Ha van valami, ami engem meghatározott 2009 - 2010 tájékán, akkor az a Memories. Ha tehettem volna, bedugom a fülest, kizárok mindenkit a francba, és ezt is végtelenített lejátszásba pakolom. De szerintem minden olyan emberke így érez, aki abban az időben volt kamasz. Nem feltétlen a szövege miatt szerettem, mert az "It's getting late, but I don't mind", és a "Hey yeah, yeah, yeah" huszonötször elmondva még nem vall zenei és dalszövegírói érzékre, és ilyet én is írok talajrészegen, viszont a feeling, hogy felnőttem, szabad vagyok, azt csinálok amit akarok, "késő van, de nem érdekel", az akkor valami elmondhatatlannak hatott. Felejthetetlen jelenet számomra, amikor a pasi elkezdi csapkodni a tenyerét a liftben, meg csettintget össze - vissza. Guetta meg mint valami középiskolás, akit odatettek a forgatásra, és azt mondták neki, hogy rázza a fejét fel - le, jobbra - balra, de a kamerába véletlen se nézzen bele. Van még más is vele kapcsolatban, de azt majd később. Egyébként pedig azt a kézmozdulatot, amit 01:59-nál csinál, ő terjesztette el, így szokták a bulizók még most is. És hát "emlékek" a szám címe, ez már csak mond valamit annak, aki ott volt a szám megjelenésekor...és holy - moly sh*t, azt a telefont nézzétek 03:03-nál ! Pedig azt érzi az ember, hogy 2009 nem is volt olyan régen, közben eltelt már lassan 10 év...😂


3. Timbaland ft. Keri Hilson - The Way I Are (2007)


 

11 év telt el, de még most is akkor borulok meg igazán, ha meghallom ezt a számot, és ez már nem változik soha. Itt volt az a pont, amikor elkezdtem a gyors ütemű, bulizósabb zenéket szeretni, és utána már nem tértem át másra. El sem tudjátok képzelni, hányszor utánoztam a nőt 02:34-nél, és meddig volt a csengőhangom a Way I Are. Bár hogy miért nem Way I Am, azóta se tudom. :D 

2. David Guetta ft. Nicki Minaj & Flo Rida - Where Them Girls At (2011)És itt van vége a Guettázásnak - bár nekem csak addig, míg be nem fejezem ezt az írást, és át nem karikázok a Jutúbra. Emlékeztek még, mit mondtam korábban? "Van még más is vele kapcsolatban, de azt majd később." És akkor jöjjön a vallomásom: ekkor, ill. ebben a klipben tetszett a legjobban a fickó, mégpedig a haja, az órája, a ruhája, a szemüvege - vagy amit akartok, nekem mindegy - miatt. Amúgy mindig is szerettem a szőke fiúkat, de ez a hajstílus, meg a hajszín együtt gyilkos volt akkor. Nem neki, nekem. Egyébként ha most szálkásra vasalom a hajam, nekem is így áll, és ugyanilyen színű. :D Ez az ütem, meg a "day-d-d-day-day-d-d-day-day" rész, én nem tudom...akkor is felállt a szőr tőle a kezemen, és ma is állandóan. Instant emlékek, régi szép idők. *Elmorzsol egy könnycseppet*

 
1. Avicii ft. Sandro Cavazza - Without You (2017)
 


"Meg kell tanulnom szeretni nélküled" - Nekem pedig meg kellett, és meg kell tanulnom anélkül az ember nélkül menni tovább, aki felnevelt, és felemelt a zenéjével. Higgyétek el, iszonyú nehéz, és még most is könnyes a szemem, ha meghallom ezt a számot, vagy...Avicii akármelyik számát. EDM tegnap, ma, és mindörökké.


+1. Majka X Curtis X Király Viktor - Füttyös (2018)Mondom egy - két kivétellel. Ahogy mondtam, okádni tudnék a magyar zenétől - de erre még én is füttyentettem egy hatalmasat. Úgy tűnik, még a magyar zene is kerülhet felszállóágba. Nem hittem volna, hogy valaha is tanulok a 12 - 13 éves (!!!) gyerekektől, akik naponta 50x meghallgatták ezt a táborban, és hangyasz*rt se értettek belőle - viszont én igen, és megtetszett. Aztán hazamentem, előszedtem, és azóta kb. nem tudok róla leszállni. Ez, kérem szépen, nekem már egy másik korszak. Most van vége valaminek, és kezdődik valami más. Ja, és...01:01-től, majd 02:02-től kb. folyamatosan, a szemem majd kigúvad minden alkalommal. Magyarázat? Nincs. Vagy csak nem vallom be. Hát mi ez, ha nem megborulás?!? 😁

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése