2018. szeptember 4.

Szösszenetek: A blog, és ami mögötte van - így néz ki a CoaBs a háttérben 1.


Elárulok egy óriási, világrengető titkot - aki blogol, az nyilván már rájött, mi lehet ez a súlyos titok, a többieknek pedig valószínűleg újdonság lesz - bloggal foglalkozni k*rva nehéz, és nem feltétlen az írás része miatt. Utóbbi csak a torta negyedrésze. Kigondol, leül, ötletel, gondolkozik, 970423 alkalommal kitörli a piszkozatot, újat kezd, azt is kitörli, elkezdi, megunja, újra kitörli, otthagyja, visszaül, eljut a feléig, akkor törli ki, míg végül...összejön a bevezető, és jobb esetben a poszt első, kb. 5 sora. Igen, ez általában én szoktam lenni. De ahogy mondtam, nekem ez a könnyebb. Van egy nehezebb, több figyelmet igénylő rész a bloggal kapcsolatban, mégpedig az íráson kívüli munka, amit mindennap csinálni kell - mert enélkül haldokolna az egész. A mai szösszenetekben lerántom a leplet néhány kulisszatitokról, megmutatom nektek, mit csinálok, hogy a blog úgy nézzen ki, ahogy - elmondom, mikor szoktam kishíján üvölteni a méregtől, mikor örülök mint majom a farkának, majd fújom ki magam, aztán eltűnök - hogy másnap ismét végigjátsszam ugyanazokat, mint előző nap...


 Szép, nemdebár? Volt idő, amikor megelégedtem azokkal a témákkal, amiket a kedves blogspot felkínált, a hupililától a fűzöld színű háttereken át nem tudom, hányféle okádnivaló témáig - de ahogy nőtt a blog látogatottsága, elkezdtem valami mást, valami egyedibbet keresgélni. Valamit, amit nem használ rajtam kívül 4897413 ember, ami csak rám jellemző. Akadt, amikor segítettek elkészíteni a témát - lévén zöldfülűként nem nagyon értettem ahhoz sem, hogy kell mondjuk facebook boxot készíteni - sokszor én vágtam bele inkább kevesebb, mint több sikerrel, szóval kalandos úton jutottam el addig, hogy rátaláljak a most alkalmazott témára. Egy darabig jó is volt minden - egészen addig a percig, amíg a saját káromon rá nem jöttem, hogy ez gyári template, és itt nincs egyszerű, blogspotos állítgatás, gyakorlatilag semmi. Ez azt jelenti, hogy amíg blogspot témákat alkalmazóknak a "személyre szabás" menüpontban a hátteret, a szélességeket, az elrendezést, meg ezeket szépen be lehet állítgatni, nekem ezek nincsenek ott. Egyszerűsítve ezt látom ott, ahol elvileg sok mindent lehetne állítani: 


"Na oké, de ha ezek neked nincsenek ott, akkor hogy állítgatod a betűtípust, a blogcímet, a fejlécet, a szövegtörzs betűjét, a szélességet, a színeket, meg úgy egyáltalán mindent? Hogy jössz rá, hogy mi hol van?" - heh, üvöltözve, majd okosan és ügyesen ráguglizva. Egy ilyen template-től nagyon hamar felnő az ember, és megtanulja, hogy találjon rá 4774236346 oldalból arra az egyre, ami neki kell, és ahol a megoldás van. Így tüntettem el nemrégen azt a nyavalyás "pinterest" gombot is, ami minden kép sarkában ott volt. Persze ehhez kell angolul is tudnom, mert magyarul nem sokan foglalkoznak "takarodj már, hogy szedjem le onnan azt a rühes pinterest gombot" című történetekkel, és más hasonló nyalánkságokkal, angolul rákeresve kb. fél napot spórolok meg, mint akkor, ha magyar nyelvű tutorial után kajtatnék. Aztán van, amit nem lehet egyszerű guglizással, és tutorialokkal megtenni, akkor se, ha a hajamat kitépem. Ilyenkor nincs mit tenni, indíts a Html kód szerkesztésébe...majdnem sokkot kaptam, amikor először megláttam. 


Ha valahol érdemes angolul tudni - és nagyon erősen ajánlott is - akkor az egy gyári template html nézete. Persze így sem garantált, hogy első (vagy a 34565484...) próbálkozásra nem rontja el az ember, és ha nincs biztonsági mentése, vagy visszaállítása, pakolhatja az egész oldalt szépen, fokról fokra újra, a betűtípustól kezdve az oldalsó részeken át az oldalakig. Jártam már párszor így, és higgyétek el, nem túl kellemes dolog. Úgyhogy kénytelen vagyok néha oda bemenni, gyakorlati órát venni, betűről betűre minden sort végignézni, memozni hogy mi hol van, majd Buddha - szerű nyugalommal bezárni az ablakot, és remélni, hogy többet a büdös életben nem kell a blognak ezen részére tévedni. Más kérdés, hogy valami miatt mégis mindig csinálnom kell - nekem pl. a főoldalon használt betűtípust itt kell megadni, de nem mindegy, melyik sor melyik részébe írom. 3448 sorból nagyon érdekes megtalálni azt a párat, aminek következtében megváltozik a betű típusa és mérete, és akkor ez csak egy, a több száz parancs közül, amit be lehetne írni, és változna a blog. Itt láttam, hogy a háttér színét is lehet módosítani, de őszintén szólva nincs kedvem a hajamat tépni egy egész napig. Inkább maradjon meg a jókedvem. 


 Szerencsére ez a rész nekem is ugyanúgy működik, mint másoknál - kivéve a "maradjunk kapcsolatban" részt, amit szintén "hosted by google" csináltam meg, több órás hajtépéssel és instant üvöltözéssel. Igen, ára van, ha egyedit akar az ember. Le kellett az ikonokat tölteni, posztba rakni, sorrendbe állítani, méretezni, linkeket tenni rá hogy hova vezessenek, majd átmenni a szerkesztés részbe, a linket beágyazni html-be, és kész is. Hát nem szuper? Össz - vissz 3 órát töltöttem vele, míg végre hajlandó volt működni, és azt csinálni, amit én akarok. Szerencsére nekem az oldalsó rész méretét nem kell folyton állítgatnom, mint sokszor a blogspotnál, mert a gyári template elintézi magának. Legalább ebben próbál segíteni, ha minden másban pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit a tulajdonosa akar. Egyébként itt jegyzem meg, egyenesen utálom, ha a főoldalon van kirakva 3 poszt, mellette, az oldalsáv pedig túllóg, vagy rövidebb. Épp ezért folyton állítgatom az oldalsávot, hogy mindig egy vonalban legyenek, mint ahogy most is kinéz a főoldal. Azért választottam nemrég ezt a template-et a másik helyett, mert több helyet biztosít a bohóckodásra, a próbálgatásra, a posztok mérete pedi hatalmas - de még nem zavaró - a főoldalon, és így az oldalsávval is úgy játszok, ahogy akarok.


Kérem szépen, ha nekem valaha volt gondom egy gyári template valamelyik részével, akkor az itt volt, van, és lesz is. Amikor eldöntöttem, hogy rendezni kellene a posztokat valamiféle dolog szerint, majd elkülönítettem a blog könyves, ill. nem könyves részeit, az volt az egyik legelhibázottabb, legostobább döntés. Persze nem az olvasóknak - ők örülnek, ha látnak mindent elkülönítve - hanem nekem, ill. részemről. Fél napig ültem fölötte, hogy akkor ezt most hogy és mint kellene, míg végül besegített egy másik, aranyos blogger - majd finoman közölte, hogy a blog neve alatti fülek lenyílásához mindösszesen egy, azaz egy gombot kell megnyomni a billentyűzeten. Persze nem csak ennyiből áll az egész, linkek, html kód, stb. - stb., de pl. a "minden más" melletti kis cucc létrehozásához összesen annyi, és olyan egyszerű billentyűkombináció kell, mint amikor az ember megnyitja pl. a feladatkezelőt. Egy zöldfülűnek magyarázhatsz bármit, amikor gőze sincs, mi az a feladatkezelő, vagy hogy hol a CTRL + ALT + DEL kombináció, és kb. ilyen voltam én is. Aztán jött ez a csodás template, és fel kellett nőnöm.  

A "bejegyzések relevancia szerint rendezve a szösszenetek kifejezésre" pedig külön megérne egy misét, az is kész cirkusz, és általában ez viszi el a legtöbb időmet is. Folyamatosan nézni kell a címkézést, nézni kell, merre és hova rakom a posztot közzététel után - ezért írom a cuccok elé mindig, hogy "szösszenetek, borítóleleplezők", stb. Ha nem írnám oda, akkor nem tenné be a "minden más - szösszenetek" rész alá, és elkeverné valahova a francba. Nagyon fontos, hogy minden el legyen különítve, mert univerzális blogger vagyok, és szeretek mindenféléről írogatni, nem csak egyféle témáról. Könyves értékelés elé nem kell, mert azokat nem címkézés szerint gyűjtöm, hanem egybe, az "olvasott könyvek" alá. De ha lenne mondjuk egy lenyíló fül, tegyük fel, "öt, négy, három, kettő csillag" nevű almappákkal, akkor ezeknél is ugyanígy kéne eljárnom. 

Ugyanitt következik: hogyan írok egy posztot? 
Mit csinálok könyves és nem könyves témánál?

6 megjegyzés:

 1. Jézusom :D erről most eszembe jutott a Tumblr (vagy az én szóhasználatommal élve csak krumpli) profil, amiről a megboldogult, kissé antiszoc 8.-9.es énem le sem bírt szakadni. Sokáig nem bírtam rájönni, hogy mit és hogyan, segítségre meg nem volt magyar találat, így egy témában jártas barátnőmet nyaggattam. Folyton kértem hogy magyarázza meg hogyan kell a témát szerkeszteni, de inkább megcsinálta :D később megértettem, miért. Ugyanilyen Html kódos tötymörgés volt az egész, és infózseni legyen a talpán, aki ÉRTHETŐEN el tudja magyarázni, hogy mi micsoda. Később persze már ment az egyedül is, és szép volt, jó volt, de idővel elegem lett az idegőrlésből, és szinte fel se néztem. Nem sokkal később töröltem is, és azóta valahogy könnyebb a lelkem :D
  Ha valakinek nem igazán szíve csücske az ilyen oldal, az nem éli túl ezt....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, nekem nehezebb lenne a lelkem, ha emiatt a tötymörgés miatt törölném az egész blogot, úgyhogy nagy durcásan, de csinálom ezt is. :D

   Törlés
 2. Nagyon szép a kinézeted! :) Én tegnap váltottam egy viszonylag egyedibb sablonra, azt hiszem pont ugyanaz csinálta mindkettőnkét. Viszont lenne egy kérdésem: az istenért se akarok rájönni, hogy hogyan tüntessem el bal oldalról a tovább gombot (az eredeti blogspotosat). Mert ugye a sablonnal jött jobb oldalra, ami sokkal szebb, de most kettő van, és úgy látom neked sikerült.

  Egyébként valóban nem gondolná az ember, hogy mennyi meló van a blog kinézetével, pedig nagyon durva...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kösz, aranyos vagy <3 Tudom, úgy két napja láttam a sablonodat. Na szóval, az a sablon, amit te használsz most, nálam volt legelőször, abból fejlődött ki a végén ez. :DD Mondom "fúúúú de ismerős ez a cucc..." - hát nem véletlenül. Rengeteg vele a munka, sokat kell tötymörögni, de megéri. Én végül azért váltottam, mert a hely kevés volt, nem tudtam rendesen kihasználni az egészet.

   A tovább gomb, ööö...látom, hogy neked kettő van, de ilyenre nem emlékszem, hogy nekem lett volna. Esetleg ha van időd, a sablont újra bepakolod - én így kezdenék neki, és megnézném, hogy még mindig ott van-e. Ha ott van, akkor a beállításoknál szöszmötölnék valamit. Különben annyira nem feltűnő, én észre se vettem, hogy kettő "tovább" van. Ilyen template-nél én az egészet nézem, nem az apróságokat. De szerintem ezzel mindenki így van.

   E

   Törlés
 3. Minden alkalommal, amikor jövök hozzád olvasgatni, csak ámulok és bámulok,és nagy sóhajok között csak azt tudom mondogatni, hogy gyönyörű! Lassan bejelentkezek hozzád egy gyorstalpalóra, az én blogomra különösen ráférne egy csinosító kúra, hahaha. Taníts mester! *q*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ránéztem a blogodra, és hallod...semmi gond nincs ott. :DD Sőt, azt kell mondjam, én meg a te kinézetedet irigylem, és gyorsan fel is iratkoztam hozzád. *q* Kérdés, óhaj - sóhaj, bármi esetén nyugodtan gyere, remélem, tudok segíteni, de...ami munka van sokszor a template-el, meg a többivel, azt nem kívánom az ellenségeimnek se. :'DDDD

   Törlés