2019. május 24.

"Elkúrtuk (a filmet...)" - Döbbenetes filmes bakik, amiket díjazni kellene #1 | Everglow írásai


A hollywoodi mozifilmeknél a rendezők odafigyelnek minden részletre. Általában. Ám a vágás (?) során nem mindig sikerül az oda nem illő dolgokat eltüntetni egy-egy jelenetből, és az elbaltázott baki helyére sem sikerül semmit a szalagra maszatolni, így a szemfüles néző egy jó adag bakiparádénak is szemtanúja lehet. Természetesen a néző azért ül be a mozi székbe, hogy szórakozzon, nem azért, hogy nagyítóval hibákat keresgéljen, ezért néhány hiba csak akkor tűnik fel, ha valaki célzottan a hibakeresés miatt nézi (újra) a filmet, vagy az egyik jelenetben látott valamit, és visszapörget. Aztán vannak olyan hibák, amikhez kell háttértudás is. (Mint az Outbreak - Vírus c., 1995-ös filmben. Tuti találkoztatok már a fenti majommal, mondjuk a Jóbarátok sorozatban. Ő Marcel, egy közönséges csuklyásmajom (Cebus Imitator). A filmben nem egyszer elhangzik, hogy az Ebola vírushordozója a majom, a vírus pedig Afrikából, pontosabban Zairéből származik. Hol a hiba? A közönséges csuklyásmajom Dél-Amerikában honos faj. :)) És tudjátok, mi a legdöbbenetesebb? Nem csak az említett filmekben vannak olyan hibák, amiktől az ember jóformán csak az állát keresgéli a padlón, hanem olyan alkotásokban is, mint az Egri Csillagok...

A Múmia (The Mummy, 1999)


Kezdjük mindjárt az egyik kedvenc filmemmel - amiben nyüzsögnek a hibák. Bár az, hogy a létra az egyik jelenetben sokkal magasabb, mint az előzőben, vagy a kocsi fényei önmagukat kapcsolják fel, biztos csak egy talajrészeg statisztának köszönhető. Vagy a múmiának. Az egyiptomiaknak amúgy nagy varázserejük volt, na. Ám ha figyelünk pl. arra, amiket mondanak a szereplők, néha oltári baromságoknak lehetünk fültanúi. Evelyn az egyik jelenetben magyarázza a "tudatlanoknak" a mumifikálás lényegét, vagyis hogy a belső szerveket kiszedték a szívvel együtt. Na már most, a szívet az egyiptomiak soha nem szedték ki, mert azt tartották a test központjának. Egy másikban, valahol a film elején pedig szóba kerül I. Szethi, amikor szintén Evelyn magyaráz Jonathannak, meg a könyvtáros fickónak. Pontosan nem emlékszem, mit mond, de I. Szethi a XIX. dinasztia II. fáraója volt, II. Ramszesz apja, mégis valami teljesen más hangzik el. Ezen felül...az ősi Egyiptomban a papoknak a teljes szőrzetüket el kellett távolítaniuk. MINDENHONNAN. A kódex formájú könyvek pedig először a rómaiaknál jelentek meg, tehát a Holtak Könyve olyan formában nem létezhetett, mint ahogy a filmben ábrázolják. A film nyitójelenetében Théba városa közelében piramisokat láthatunk, csakhogy azok sohasem épültek a város körül. A forgatókönyvíró srácoknak nem volt erős oldaluk a történelem.

Gladiátor (Gladiator, 2000.) 
 

"Amikor az arénában a rabszolgákra erőltetik a barbár hadak szerepét, a rómaiak puccos kocsikon vonulnak be, az egyik ilyen felboruló szekér alján jól kivehetően látszik egy gázpalack, de a híres farmeres katona is a Gladiátorban tűnik fel, a germánokkal folytatott csata másnapján Maximus a harcmezőn sétálva etet meg egy lovat, a háttérben pedig ott a civilszerkós statiszta. Lehet, hogy nem szóltak neki, hogy forgatás van, és csak sétált egyet..." Ha jól tudom - de javítson valaki, ha tévedek - abban az időben az "U" betű még nem létezett, tehát az egyik jelenetben a kardra nem "Marcus Aurelius", hanem "MARCVS AVRELIVS" feliratnak kellett volna rákerülni. De a forgatókönyvíró bácsikra itt érvényes az a mondás is, miszerint "egy dolgod volt, azt is benézted." A filmben elhangzó latin mondat, győzelmi kiáltás, nyelvtanilag helytelen: a „Roma victor!”, azaz „Róma győztes!” helyesen „Roma victrix!” lenne. Russel Crowe (Maximus) hadvezéri címet visel, ám csak a 16. századi Franciaországban voltak először hadvezérek. A készítők emellett nem törekedtek a korhűségre se, felfedezhetünk ősi időkből származó korinthoszi sisakokat, Kr. e. 5. századból való hoplita pajzsokat, viking és török sisakokat, és olyan mellvérteket, amik hasonlítanak a késő középkori páncélingekre. És ami már tényleg röhejesnek számít: a film elején a rómaiak nekimennek a barbároknak, utóbbiak kiabálnak, üvöltenek a rómaiak felé, és ekkor már tele van a föld a rómaiak nyilaival, miközben a csata még el sem kezdődött, és ki sem adták a parancsot a tüzelésre. Ki volt, aki ennyire nem bírt magával, és mindenáron harcolni akart? Ejnye, uraim. És miért kiabáljuk, hogy "tüzeljetek", amikor ezt a szót csak a puska megjelenésével kezdték használni? Tüzes nyilak, netalán?

A Rettenthetetlen (Braveheart, 1995.) 


"A rettenthetetlenben van az egyik kedvenc részünk, már ami a hosszasan vett jeleneteket illeti. Hogy minél monumentálisabb és nagyobb volumenűek legyenek a harci jelenetek, a stáb valószínűleg rengeteg felvételt készített különböző állásokból, több napig próbálkozva, hogy mi néz ki a legjobban. Ezért lehet az, hogy az első rohanós-kiabálós csatajelenetnél Mel Gibsont mutatja a kamera legalább 5 percig, és hol egy karddal hadonászik, hol egy szekercével, aztán nincs semmi a kezében, majd újra előkerül a kard." - Kis bakik, nagy bakik, bakik are everywhere. Édesapámnak a kedvence ez a film, amikor kisebb voltam, ő szólt, hogy nézzem már meg azt a bizonyos jelenetet, mert nem hisz a szemének. A fickó kezében először kard, utána szekerce, majd a nagy semmi. :D De egyébként az, hogy egy fémből készült fűzőlyuk mi a fenét keres a 13. századi Skóciában (jövőbelátó iparosok...?) eltörpül amellett, hogy kék - fehér arcfestéket nem a skót katonák használtak, hanem az ókori kelták. Vagy hogy a skót szoknya, a klit, amiben Mel Gibson rohangál, a 16. századig nem létezett. Ennél is nagyobb probléma viszont, hogy a szerelmi szál kicsit erőltetett, mert a Sophie Marceau által alakított királyné mindössze tízéves volt az események idején. A huncut Wallace.

Jurassic Park (1993) 


Pancserságokat akarsz látni? Akkor a Jurassic Park neked való. A kecskés jelenettől kezdve, amikor nem kecske, hanem birka bégetést lehet hallani, egészen addig, hogy a kecske lába egyszer ott van a szélvédőn, a következő jelenetben meg már nincs, a Jurassic Park bőven szolgáltat röhejesen elbaltázott jeleneteket. A film vége felé a gyerekeket raptor üldözi, és beszaladnak a konyhába. A raptor megáll a hajóablakkal ellátott fémajtó előtt, és rálehel az ablakra. A jelenet közben egy felnőtt ember keze tükröződik vissza az ajtó fémfelületén, holott a két gyereken kívül elvileg senki nincs az épületben, ráadásul ők is elmenekültek az ajtótól, és elbújtak az asztal mögé. Vajon milyen tulajdonságokkal rendelkeztek még a kis huncutok? Amikor a két túrakocsi elmegy a T-rex kerítése előtt, a beállításból jól látszik, hogy sem a kerítésen belül, sem a kocsik másik oldalán nincs szakadék. A történet szerint a kocsik visszafelé ugyanott állnak meg, ahol először, és nem sokkal ezután az egyik járművet a T-rex a mélybe löki. Hogy került oda a szakadék? Odarepült? És a T-Rex hiányzó foga, ami a másik jelenetben már újra a szájában van? Ki a fogorvosa, uram? De jól példázza a hollywoodi szakértelem teljes hiányát a Jurassic Park azon jelenete is, ahol egy tízéves gyerek egy bétás, FSN 3D-s fájlkezelő segítségével tör fel egy komoly biztonsági rendszert – nem egészen egy perc alatt. Csodálkoznak, hogy még a leghülyébbeknek se kerül 5 percnél többe a rendszer kikapcsolása? Milyen biztonsági rendszer az, ahova 5 perc alatt be lehet törni? És az én személyes kedvencem: a jelenet, amikor Nedry a hajó kapitányával beszél. Elvileg élő adásban vannak, hiszen a kapitány azt mondja, "kifutunk, nem garantálom, hogy tovább maradunk," vagy hasonló. Kérdés: alul miért látszik egy olyan időcsúszka, mint amilyen a videók lejátszásánál is van? Ejnye Nedry, nem ismered a "live" fogalmát?


A Függetlenség Napja (Independence Day, 1997.) 

"Imádnivaló, mert mennyire király már, hogy Will Smith kiüt egy ufót, hogy az USA elnöke rakétákat lő ki egy vadászgépből az űrhajókra, vagy amikor a nagy űrhajó a fehér ház fölött akkora, mint egy aszteroida, de az emberek lazán sétálnak a kapu előtt, és fotózgatnak. Lesz mit mutogatni az unokáknak, az holtbiztos. De említhetném a piás pilótát is, akit elvileg 10 évvel korábban már elraboltak a földönkívüliek, hogy kísérleteket végezhessenek rajta. Emellett nem elhanyagolható az emberi faj fejlettsége sem, hiszen képes egy sima vírussal, és betárcsázós internettel megfertőzni az idegen civilizáció eszközeit, akik aztán semmit nem tudnak kezdeni a fertőzéssel, csak néznek, mint f*sz a lagziban. Hol a NOD32, az Avast, vagy a Microsoft Security? Fejletlen barbárok, azt hiszik, hogy elbánhatnak az USA-val július 4-én? Sebaj, Will Smith lazán elvezetget egy sokcsápos, három méter magas lényre tervezett űrhajót, a műholdak hangosan robbannak az űrben, a mobiltelefonok pedig kifogástalanul működnek, a leárnyékolás ellenére. De a nagy zűrzavarban még a Dalai Láma képe is fogja magát, és elbújik a föld alá. Nincs ezzel gond."
 

 Titanic (1997)

A legnagyobb sikerfilmek stábtagjainak is lehet rossz napja. Így nem csoda, ha a Titanic női - és férfi - főhőse egy percen belül frizurát vált, a női főhős eltalálja a férfi főhős kezét a fejszével, majd a következő pillanatban mégis megvan mindkét keze, a hajó megdől, ennek ellenére a mentőcsónak szögegyenesen áll, olyan tóban merül el nyakig a férfi főhős, amit csak 5 évvel a Titanic után kezdtek el kiépíteni - végül is valamit ki kellett találni, hogy a nő ne ugorjon a vízbe, minden tiszteletem az öné, uram - az arcon levő anyajegy jó előre érzi a sorsát, mert ide - oda ugrál, modern karórát viselnek az utasok 1912-ben, és a hajó sem mindig ott törik ketté, ahol kellene...


Armageddon (1998)


Tények, amiket minden zöldfülűnek tudnia kell: 1) Vákuumban igen jól terjed a hang és a tűz. Sőt, ott a legjobban. 2) Egy bányász kétségkívül a legprofibb űrhajós. 3) Az aszteroidak kivétel nélkül sűrűn lakott területre zuhannak. 4) Az elnök jó, a tanácsadók a hülyék. 5) A főhős akkor és csak akkor tudja elvégezni a rábízott feladatot, ha valaki megmondja neki, hogy uccse’ tudja megcsinálni. 6) Gázturbinás fúrógéppel kitűnően lehet a világűrben manőverezni. 7) A párizsiakat egyáltalán nem érdekli, hogy városuk 90%-a eltűnt, vígan autókáznak a katasztrófa után. 8) Nukleáris robbanófejet a kék, vagy a piros vezeték elcsípésével lehet hatástalanítani. Kizárásos alapon. Az pedig mellékes, melyiket vágod el. Az univerzum törvényei alapján működni fog. 9)  9-10g-s gyorsulásnál vígan cseverésznek a két hét alatt kiképzett olajfúrók. Edzett vadászpilóták sem mindig maradnának eszméletüknél, nem beszélve arról, hogy fizikai lehetetlenség ilyen terhelésnél beszélni. 10) Fű nem nő egy aszteroidán. De lehet hogy az aszteroida akart jó arc lenni, és "hazai pálya" érzését keltve akarta várni az űrhajósokat. 11) Egy aszteroida a földi időszámításba is be tud kavarni. Különben mivel magyarázzuk, hogy a becsapódás előtt az egész világon nappal van? Na és azt, hogy a visszaszámláló az egyik jelenetben 5 óra 12 percet, majd 6 óra 49 perc 50 másodpercet mutat? Huncut aszteroida.


Szemfényvesztők (Now You See Me, 2013) 

Mindig megtalálják a módját, hogy simán hülyét csináljanak az FBI-ból, a nézőkből, de még a forgatókönyvíró srácokból is. Nem véletlen pakolták ki észrevétlenül az ókorban a fáraó éléskamráját se. Más magyarázat arra, hogy egyik pillanatról a másikra változik a háttér, emberek tűnnek fel,- illetve el, magától mozog a táska övcsatja, a lehúzott kocsiablak a másik pillanatban már magasra van húzva, nincs. De ahogy mondtam, ez a négy lovas világa. Kiátkoznák őket, ha nem csinálnának palimaradat mindenkiből...mert minél közelebb hiszed magad, annál kevesebbet látsz. :)


Holnapután (2004)

Hagyjuk most az olyan apróságokat, mint az, hogy a film teljes időtartama alatt egyszer sem látható a főszereplők lehelete. Bizos visszatartották a lélegzetüket. Vagy amikor az elnök távozik a tanácskozásról, tiszteletadás végett mindekinek kötelező (lenne) felállnia. Jégkorszak is on the way, a kötelességtudat ilyenkor másodlagos. A könyvtárat elhagyó csoport elvileg Staten Islanden keresztül akarna haladni Brooklyn felé, miközben a befagyott kikötőn keresztül gyorsabban odaérnének. Nincs is egészségesebb, mint egy jót kocogni -60 fokban. Foglalkozzunk az olyan jelenségekkel, mint az egyik főszereplő, Sam haja, ami nyilván a hideg miatt váltogatja magát többször is egyik pillanatról a másikra. Vagy hogy az óriáshullám mindent, és mindenkit elsodor, de azt a bizonyos számú taxit valahogy mégis kifelejti a számításból. De a legröhejesebb az egyik jelenetben a térkép, amin Afrikát és Ázsiát összekapcsolták, a Közel - Keletnek nyoma sincs, Olaszország és az északi államok eltűntek a francba, Izland Grönland mellett, Délkelet - Ázsia, az Arktisz, és az Antarktisz teljes egészében hiányzik. A földrészek ijedtükben visszafejlődtek Pangeába? 


Batman - trilógia

"Apró figyelmetlenség, hogy néhány jelenetnél a statárium kihirdetését követően az esti forgalom a megszokott képét mutatja. Night shopping a Walmartban? Macskanő végig azon ügyködik, hogy eltüntesse a múltját, ám meglepődik, amikor Wayne rövid guglizás után a nevén nevezi. A guglizás egyébként Alfred dolga, aki a helyi művelődési otthonban végezte el az ingyenes alapfokú számítógép kezelői tanfolyamot. Az ezt tanúsító, bekeretezett oklevél több alkalommal is látszik. Ha már Macskanő, a latexfetisiszta tolvaj kismilliószor áll át Batman oldalára, mégis végig élvezi a rosszfiúk bizalmát. Akiket rendre összerugdos. Ha Alfred azt várta, hogy egyszer valahol összefut Wayne-nel a világban, akkor miért mindig ugyanoda és mindig ugyanakkor ment nyaralni? Vagy megpörgették a földgömböt és mindketten Firenzére böktek? Aztán ugyanezt eljátszották a naptárral is? Részletkérdés, hogy a Bane-t alakító Tom Hardy 2 évvel fiatalabb Cotillard művésznőnél, akinek kislányként védelmére kelt a börtönben. Hogy akar Bane az emberek bizalmába férkőzni, ha egy stadion felrobbantásával kezdi? Hogy lehet egy bűnöző egy börtön tulajdonosa? Hol vannak az őrök? Mit esznek a rabok? Wayne elveszti a vagyonát, csak a házát tarthatja meg, amit az árváknak adományoz. Miből utazik Európába?" - Az pedig mellékes, hogy a kabát válla kisimítja önmagát, a fal repedései eltűnnek, a párna megtisztítja magát, vagy a legröhejesebb, a kardot a kezében tartó Wayne. Kérdezd meg Fox-ot, de szerintem ő is ugyanazt fogja mondani, mint én. Ha a kardon rajta van egy biztonsági penge, nem fogsz tudni senkit kivégezni...


A Karib - Tenger Kalózai: A Fekete Gyöngy Átka (2003) 
 
Tessenek felkészülni 119 darab (!) brutális hibára és bakira, mert körülbelül ennyi van csak az első részben. Az egyik benézett jelenet annyira híres, hogy szerintem már sokan találkoztatok vele, amikor egy cowboy kalapot viselő stábtag elfelejti, hogy forgatás van, és lazán besétál a díszlet közepébe. Port Royal a valóságban nem egy 30 méteres, hanem egy alig 3 méteres sziklára épült. A sunyi nagyotmondók. Barbossa kapitányt az egyik vágásnál tökéletes fehér fogsorral láthatjuk, míg az összes többi jelenetben finoman szólva se ez a jellemző. Gyorsan múló hatású fogkrém? Amikor Elizabeth felfedezi, hogy Barbossa legénysége kísértetekből áll, látszik, hogy az egyik matróz harmonikázik. A harmonikát viszont csak az 1830-as években találták fel. A jövő szökevényei? A Kalózok és a Norrington-legénység barlangbéli harcánál a dokk két őre közül az egyik látványos halált hal, ám pár pillanattal később felkel, és tovább harcol. Úgy volt vele, hogy a piszkos munkát elvégzik a többiek, ő meg addig lazul egy jót?


Trója (Troy, 2004) 

Lányok, Brad Pitt, vagy Orlando Bloom? :) A legfontosabb tévedés a 2004-es filmben az, hogy az ostrom nem hetekig, hanem összesen tíz éven át tartott. Agamemnón nem a csatában hal meg, hanem felesége keze által, Meneláosz pedig öregkorában hunyt el sok évvel a csata után. A Párisz és Heléna sétája közben előkerülő fém bordázatú esernyő sem igazán volt jellemző az időszámításunk előtti 13. században, ahogy a piacjelenetnél az ember szemét kiszúró, Dél-Amerikában honos lámák se. Egyfelől többször is látni, ahogy a csatában elveszettek szemére egy-egy pénzérmét helyeznek. A valóságban akkoriban még egyáltalán nem voltak érmék, amikor pedig voltak, akkor azokat az elhunyt szájába tették. Szép Heléna azt mondja, hogy ő nem spártai, házassága révén lett az – ez az Iliászban pont fordítva van, a férje, Menelaosz őt elvéve lett Spárta királya. Akhilleuszról pedig ne is beszéljünk. Tényleg nagy harcos lehetett, ha halála után még képes volt megmozdulni - sőt, akkor, amikor a görögök Odüsszeusz tanácsára a falovat eszkábálták össze, emberünk már rég nem élt...


Egri Csillagok, 1968. 

Az Egri csillagok régebben közszájon forgó karórás török katonáját már többen is megcáfolták, mert ő valóban csak az egyik képen tűnt fel, viszont egy tévéadó-torony és egy pöfögő busz sem éppen a korhű díszlet része, és bizony mindkettő látható a filmben. Az abszolút kedvencek közé tartoznak viszont a nagy csatajelenetnél eleső török katonák, akiket kíváncsi és félénk statiszták testesítettek meg. A halott törökök előszeretettel kukucskálnak a snittekben, hogy azért ők se maradjanak le a csata legjaváról, a lovakkal bukóknál pedig a lovak akarnak a legkevésbé elesni. Az egyik ilyen jelenetnél a felálló lovak megijesztik a már rég halott törököket, akik felugranak, kicsit arrébb mennek, majd nagyon korrekten újra meghalnak maguktól. Die Hard 3. Az Élet Mindig Drága (Die Hard, With a Vengeance, 1995.)

Nagyon szeretem ezt a filmet, de én is fedeztem már benne fel olyan hibákat, hogy a szemem kettéállt. A film elején McClane-nek és Zeusz-nak a feltett kérdésre 30 mp alatt kell válaszolnia, ami végül csak 40 mp alatt sikerül, de ha stopperrel mérjük, az egész 64 mp. Nagylelkű ez a Simon, nem? A filmben többször használt bombák állítólag úgy működnek, hogy két különböző tartályban lévő vegyi anyag összekeveredéskor robban. Távolítsuk el az egyik tartályt, és a film időtartamából máris le lehet faragni másfél órát. Simon azt állítja, hogy a szövetségi tartalékban tízszer annyi arany van, mint amennyi a második világháború idején Fort Knoxban volt. A valóságban a tartalékban kb. ötezer tonnányi aranyat tárolnak, míg Fort Knoxban 4600 tonnányi volt. A kis hazug. Ha a teherautókon valóban arany lett volna akkora tömegben, mint ahogy a filmben látható, aligha tudtak volna kihajtani az egyszerű rámpákon a metróalagútból. Szupererős járgányok? John és Zeusz taxival száguld be a Central parkba, viszont a figyelmes néző kiszúrhatja az előttük lévő keréknyomokat. Az egyik kameraállásból látható, hogy a parkon átszáguldó taxit nem Willis, hanem dublőr vezeti. Ejnye John, talán az atlétádat mostad, míg Zeusz sz*rban volt? Mondta Simon, hogy megteheted?
 

Még néhány érdekes (kínos?) baki

⭐ Halálsoron (The Green Mile, 1999) - A film 1935-ben játszódik, de a villamosszéket, mint kivégzőeszközt csak 1941-ben használták először. ⭐ Forrest Gump (1994) - A filmben Forrest levelet kap az Apple-től, a dátum 1975. szeptember 23. A céget 1976. április 1-én alapították. ⭐ Django elszabadul (Django Unchained, 2012) - A film 1858-ban játszódik. A főszereplő, Django napszemüveget visel, viszont a napszemüveget csak 1929-ben találták fel. ⭐ Büszkeség és Balítélet (Pride and Prejudice, 2005) - Jane Austen regényének adaptációjában Keira Knightley Wellington-csizmát visel a jeleneteiben, ez a lábbeli viszont csak a könyv kiadása után fél évszázaddal jelent meg az utcákon. ⭐ Elfújta a Szél (Gone With the Wind, 1939) - Atlanta utcáin jól kivehetőek az elektromos lámpák. Ezzel csak annyi a gond, hogy a film a polgárháború idején (1861-1865) játszódik, az izzószálas égőt viszont Thomas Edison találta fel 1879-ben. ⭐ I.e. 10.000 (2008) - Gyapjas mamutok segítségével építik a nagy piramisokat. Badummtss. ⭐ My Girl - Első Szerelem (1991) - Bár ez csak szőrszálhasogatás, de a hangulatgyűrű, amiről a filmben rengetegszer esik szó, a film után csak 3 évvel, 1994 körül került piacra. ⭐ Piszkos Tánc (Dirty Dancing, 1987) - Biztos emlékeztek arra a jelenetre, amikor Baby „áttáncolja” magát a hídon egy szál farmersortban. A film 1963-ban játszódik, amikor még közel sem viseltek ilyen nadrágokat a nők. A farmersortok a '60-as évek végén kezdtek el terjedni, és csak a '80-as években lettek a nők gardróbjának kötelező elemei. ⭐ Ének az esőben (Singin’ in the Rain, 1952) - Az ikonikus mozi a '20-as években játszódik, amikor a nők „felszabadítása” épp csak elkezdődött a fűzők és a zárt, hosszú szoknyák alól. Ehhez képest a filmben Debbie Reynolds egy puffos, rózsaszín ruhát visel, ami tipikusan az '50-es évek divatja volt. ⭐ A Karib-tenger kalózai: Holtak Kincse (Dead Men's Chest, 2006) - Lord Beckett szobájának falán látható egy világtérkép, melyen jól kivehető a Nílus felső része és a Viktória-tó, amit csak 1858-ban fedeztek fel. ⭐ Zorro Álarca (Mask of Zorro, 1998) - Alejandro azt meséli az egyik jelenetben, hogy San Franciscón és Lisszabonon utazott keresztül, de 1847-ig San Franciscót Yerba Buenának hívták, a film pedig 1841-ben játszódik. ⭐ A Karib-tenger kalózai: A világ végén (At the World's End, 2007) - a 3. rész a 18. században játszódik, a csapat Szingapúrba utazik, hogy megtalálják Sao Feng kapitányt. A gond az, hogy Szingapúrt csak 1819-től nevezik így.

⭐ A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy Átka (Curse of the Black Pearl, 2003) - Az első rész 1740 körül játszódik, és többször láthatjuk, ahogy Barbossa, illetve Jack is zöldalmát esznek. Ennek a fajtának a neve Granny Smith, ami nem létezett egészen 1868-ig. 

Ti jöttök: melyik filmről legyen szó a következő részben? 
Melyik filmes bakit vettétek már észre ti is? :D

Az íráshoz felhasznált források

 http://szinesvilag.com/16-nevetseges-filmes-baki-amit-nem-vettel-eszre-61536
 http://www.vous.hu/hir/20170321-filmes-bakik-divatbaki-divattortenet-korszakok
http://borsa.hu/20080227/az_5_legbenabb_filmes_baki/az_5_legbenabb_filmes_baki
 http://www.filmezzunk.hu/2017/04/29/17-nevetseges-filmes-baki-ami-veletlen-bekerult-a-filmbe
http://erdekescikkek.hu/10-vilaghiru-film-amibe-hatalmas-bakik-csusztak-te-eszrevetted-magadtol
 http://www.petofilive.hu/hirek/cikk/2018/08/18/kinos-filmes-bakik-amiket-elsore-szinte-lehetetlen-eszrevenni/
 http://www.filmezzunk.hu/2017/04/04/12-elkepeszto-filmes-baki-amit-nem-vettel-eszre-a-gladiator-cimu-filmben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése