23 éves, aktív blogger vagyok, a könyves világban csak Everglow-ként - a Coldplay egyik számáról kaptam a nevemet - ismernek. Blogom, a Chronicles of a Bookshelf 2018. júniusában lesz két éves. Elsősorban könyves témákkal, értékelésekkel foglalkozom, de nem sokkal ezelőtt úgy döntöttem, néhány más témát is bevezetek, olyanokat, amik érdekelnek, amikkel szeretek foglalkozni. Ezeket az írásokat "Szösszenetek" néven találjátok meg.

Gyermekkoromban sokkal előbb megtanultam írni - olvasni, mint a többiek, így az én utam előre meg volt határozva. Mindig lenyűgöz, ha könyvet vehetek a kezembe - és aztán írhatok róluk - az olvasás számomra olyan, mint a drog. Az egyetemi éveim alatt kommunikációt, és médiát is tanultam. Szinte minden téma érdekel, így érdekességeket nagyon szeretek közzétenni, vagy olyan dolgokat, amiket más nem biztos, hogy addig tudott. Televíziót gyakran nézek, így naprakész vagyok a műsorokkal, sztárokkal, zenével kapcsolatban is. Természetesen az olvasókat is meg szoktam kérdezni arról, hogy ők mit szeretnének, így készült már középiskolásoknak, egyetemistáknak szóló cikk is. Rendszeresen részt veszek a többi blogger kezdeményezésében is, ahol a közösen írunk adott témakörről. Az írással egyrészt önmagamat fejezem ki, és elmondom a véleményemet az adott dologról. Természetesen a vélemény nyilvánításnál nagyon fontos az objektivitás, és a "Sine Ira et Studio", azaz a harag és részlehajlás nélküli írás: mindkét oldal érveit és ellenérveit össze kell hasonlítani, azonban a bloggernek egyik oldalra sem lehet állnia. Engem elsősorban ez vonzott az írásban, érdekelt, hogyan tudnék úgy írni, hogy objektív maradjak. Emellett az, hogy másokkal oszthatom meg a véleményemet, számomra az egyik legfontosabb. Nagyon szeretem látni, hogy az olvasóknak tetszik amit írtam, tetszik a stílusom. Angolul tanulok közel 10 éve, és ennek sok hozadéka, előnye van: többek között az, hogy a még magyarul ki nem adott könyvekről én írhatok elsőként. Ilyenkor érzem az írást a legnagyobb felelősségnek. Megtanultam, hogy nagyon kell figyelni a leírt szavakra, hiszen amit közzéteszek, azt elolvassák, és továbbadják. De ezek a dolgok a legszebbek, ezekért a dolgokért szeretek írni. 3 éve tagja vagyok a Molynak, és ott sok lehetőségem volt fejlődni. Mindennek van kezdőpontja, és az én életemben ez a molyon érkezett el: az egyik tag jelezte, hogy nagyon szívesen látná külön blogon is, amit írok, de nem mertem belevágni. Ám egyre jobban foglalkoztatott a gondolat: "mi lenne, ha." Végül nyitottam egy blogot, amit azóta óriási örömmel, néha összeszorított fogakkal, de teljes szívből viszek.

"Nem viselem el, ha egy történet befejezését nem tudhatom meg. Végigolvasok mindenféle jelentéktelenséget - ha egyszer belefogtam - pusztán lázas mohóságból, hogy bekebelezhessem a lezárást - akár édes, akár fanyar -, s bevégezzem, amit elkezdenem sem kellett volna." A. S. Byatt

Q&A with Everglow

- Ki vagy te, és honnan ismerhetlek? 

 - Ha ellátogatsz néha Debrecen főterére, tuti felismersz. Én vagyok az a random csaj, aki állandóan az Aranybika előtti fagyizónál ül, és hallgatja a harmonikás bácsit, ahogy zenél. Egyébiránt pedig az, aki az osztálytársait őrületbe kergette a Harry Potter mániájával. A becenevem a könyves világban garancia a minőségre, ezt tudom mondani úgy, hogy lassan két éve viszem a blogot. Mindig ezt szerettem volna csinálni, az volt az álmom, hogy lesz egy hely, ahova a saját gondolataimat írhatom le, és sokan biztattak is - végül bejött, és nagyon büszke vagyok rá. 

- Hogy írnád le a saját stílusodat? 

-  Humoros, ötletes, gatyába rázott legalábbis remélem választékos, és tele van utalásokkal. Az írásaimban sokszor említek meg könyveket, filmeket, zenéket, idézek is, úgyhogy aki engem olvas, annak érdemes jártasnak lennie ezekben. Nem viszek túlzásba semmit, görcsölni nem szeretek. Mindig azt írom, ami éppen eszembe jut, vagy amit adott pillanatban a koponyám tárol. Szeretek nevetni, ez pedig az írásaimban is visszaköszön. Inkább kérdezek, mint válaszolok, ezért hagyok az olvasókra általában eldöntendő kérdéseket.

- Milyen műfajú könyveket szeretsz, mi érdekel téged?

New Adult, Young Adult, Romantikus, BDSM, Erotikus, Dark, Pszichothriller, nagy ritkán történelmi - ebből inkább a Ruta Sepetys-hez hasonló alkotók munkái. Szeretem azokat a könyveket, amiken el lehet gondolkodni, amik kérdéseket tesznek fel mondjuk egy szerelmi történet mögé rejtve, az utóbbi időben pedig egyre jobban magába szippant a pszichothriller, és a sötétebb műfajok - mazochista oldalam is van, ez lassan köztudott. A valóságban inkább békegalambhoz hasonlítok, de könyveknél lenyűgöz a sötét, veszélyes, nyers, durva hangulat. Országomat egy jó pszichothrillerért. :))

- Mi a kedvenc könyved jelenleg, és mi az "all time favourite book" nálad? 

- Az elsőre azt tudom mondani, hogy minden könyv a kedvencem, amit kiválasztok, amit épp olvasok. A kiválasztás már maga egy jel, én nagyon erősen hiszek abban, hogy semmi nem véletlenül kerül az utunkba. A mindenkori kedvencekre pedig azt mondanám, az Éhezők Viadala, a Harry Potter sorozat, a Luxen, és az Ambrózy - sorozat, de egy évben kb. 2-3 alkalommal jön valami, amit szintén felteszek erre a képzeletbeli polcra. Most ilyen Calia Read-től a Surviving Trace. Ha még nem olvastátok, gyorsan tegyétek meg.

- Csak magyarul olvasol, vagy angolul is?

- Ördögöd van, az utóbbi időben szinte csak angolul nyomom az ipart, szóval ha figyelsz, sok olyan tartalommal találkozhatsz, amikkel máshol nem nagyon. Ráadásul mindig tartom magam a teljes, egész bekezdésekhez, amiben bőven beszélek adott könyvről, és nem csak a fülszövegét írom le. 

- Hogy értékelsz egy könyvet?  

- Igyekszem mindig egy könyv jó tulajdonságait kiemelni, a jót a rosszal mérlegelve, összehasonlítva írom az értékelést. Lényegében azt mondom el, hogy a jót, vagy a rosszat éreztem erősebbnek, hol lehetett volna még erősíteni adott könyvön, melyik rész volt kiemelkedő, stb. - stb. Ha találok olyat, ami nem tetszett, azt is feltétlen elmondom, de még ilyenkor is próbálom a jót kihozni a dolgokból.

- Milyen nem könyves témákban vagy otthon, mi az, amire számíthatok tőled? 

- Valószínűleg minden, ami eszedbe jut, ha a nem könyves témákra asszociálsz, az az én fejemben is benne van, már csak idő kell, hogy megvalósítsam, kifejtsem őket. Nagyon szeretek érdekességeket keresni, top 10-es listákat írni, foglalkozom a környezettel, a világgal kapcsolatos témákkal, történelemmel, paranormális dolgokkal, egyfajta hiánypótló vagyok az internet sűrűjében. Amikről én írok, azok nem nagyon lelhetők fel másutt, ha mégis, nem úgy, ahogy egy hétköznapi, random olvasó várja. Igyekszem mindent úgy írni, hogy az közérthető, világos legyen. 

- Milyen gyakran teszel ki új tartalmakat? 

- "Jó munkához idő kell", tartja a mondás, és én ezzel teljes mértékben egyetértek. Nem szeretem az olyan posztot, amibe nem tettem bele magam 100%-ig. Megesik, hogy egy hetet is kell várni új posztra, de azok az én szívemnek is kedvesek, meg annak is, aki olvassa őket. Kontár munkát nem végzek.  

- Milyen sikereket ért eddig a blogod? 

- Az egyik, hogy rengeteg emberhez jutott el az, amit írok. Elsődlegesen mindig az volt a célom, hogy figyeljenek arra, amit mondok. 2 évvel ezelőtt nehezen hittem, hogy lesz idő, amikor valaki azzal jön, hogy megtetszett neki amit írtam, és szívesen elolvasná adott könyvet, vagy tovább keresgélne adott témában. Ez azért nem semmi érzés, és sokszor volt már példa rá. A látható eredményeket talán a számok és a feliratkozók mutatják, de én ezzel a résszel keveset foglalkozom. Írok, fejlődöm, és aki része akar lenni ennek a csodának, azt tárt karokkal várom. Sok csodás percben volt már részem, kaptam visszajelzést Colleen Hoover-től, Calia Read-től, több, itthon ismeretlen alkotótól, és bevallom, ezek nagyon jól esnek. Jól esik, mikor a verejtéknek látható eredménye van.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése