2018. július 17.

Szösszenetek: A rettegés neve: péntek 13. - tényleg van alapunk a félelemre?


Sikeresen túléltük a legutóbbi péntek 13.-at, 3 nappal ezelőtt? Mindenki megvan még? Szuper, akkor beszéljünk kicsit arról, miért rettegünk ennyire ettől a dátumtól, és hova vezethető vissza ez a sokszor irracionális félelem. Sok épületben nem találunk 13. emeletet - sőt, sok repülőn, a Ryan Air-nél és az Air France-nál nincs 13. sor, de néhány repülőtéren még 13. kapu se - Winston Churchill, a közismerten racionális személy sosem ült a színházban sem 13. számú székre, sem 13. számú sorba. A rettegés a 13-as számtól a mai napig egyik a legmeghatározóbb babona a világon, és ha péntekkel párosul, az már csak hab a tortán. De miért rettegünk annyira ettől a különös, és hátborzongató dátumtól, hogy inkább álldogálunk a film alatt, csak ne kelljen abba a bizonyos 13. számú székbe beleülnünk, főleg ha péntek van? Miért rettegünk akkor is, ha nem tudunk rá épkézláb magyarázatot? A mai szösszenetekben a péntek 13.-al kapcsolatos babonákról, hiedelmekről lesz szó, megnézzük a történelmi hátteret, mutatok egy - két filmet, sorozatot, és kiderítjük, honnan ez az elemi rettegés. 

Először is, múltunkból és történelmünkből kifolyólag akaratlanul is kaptunk egy szép kis örökséget: nevezetesen hogy rettegjünk a 13-as számtól, mert ami szerencsés dolog után következik, az csak rossz, gonosz lehet, máglyára vele azonnal. 12 a szép, a tökéletes - használjuk a 12-es számrendszert, egy év 12 hónap, egy nap két darab 12-es részre van osztva, 12 egy tucat, és még sorolhatnám. És akkor ezután kullog egy különös szám, ami nem a tökéletességet, hanem épp az ellenkezőjét sejteti, hiszen megbomlott a tökéletesség, ráadásul így egyvalami páratlanul is marad, ugyebár. Mondanom sem kell ez az emberben eléggé kétes, kellemetlen érzéseket okoz. Ám ez még nem ok arra, hogy ilyen mértékben rettegjünk valamitől - ezt inkább bízzuk a történelemre. Mindenki ismeri Júdás történetét, ő volt az az apostol, aki a 13. széken ült az utolsó vacsorán, és konkrétan feldobta Jézust némi kenőpénzért. Jézust 13.-án feszítették keresztre - péntek 13.-án. A Szent Grál az a serleg, amiből Jézus ivott az utolsó vacsorán őrzőit, a Templomos Lovagokat pedig VII. Kelemen pápa kivégeztette, péntek 13.-án. A skandináv mitológiában 12 félisten őrködött az emberek felett, ám egy napon csatlakozott hozzájuk a 13., Loki személyében. Ő egyáltalán nem kedvelte az embereket, sőt, kifejezetten gonosz volt velük – emiatt arrafelé semmi jóval nem kecsegtet a 13-as szám. 

Csipkerózsika meséjében 12 tündért hívtak meg a születésnapi mulatságra, a 13.-at nem látták szívesen - Demónát, ugyebár. Amikor megtudta hogy nélküle rendeztek vacsorát, megátkozta Csipkerózsikát. Oh, és ha valaki nem tudta, akkor elmondom, a kivégzéseknél az "odaút"-ra szolgáló lépcső 13 lépcsőfokból áll. Kis érdekesség: ha a neved 13 betűből áll, akkor állítólag átkozott vagy. Öcsém pont megúszta, az ő születési neve 14 betű. Hasfelmetsző Jack eredeti, angol neve "Jack the Ripper", de Charles Manson amerikai szektavezér, és Jeffrey Dahmer amerikai sorozatgyilkos neve is ugyanúgy 13 betűből áll. A tarotban a 13. lap a halált jelenti - bár ez nem a ténylegeset, hanem a változást, újjászületést, az újítást jelenti. Ahogy a 13.-as szám, úgy a péntek is nagyrészt a történelemnek köszönheti kétes hírnevét. Korábban már említettem, hogy Jézust péntek 13.-án feszítették keresztre, Éva Ádámot ezen a napon csábította bűnbe, Ábelt pénteken ölte meg Káin, a nagy árvíz pedig szintén pénteken kezdődött el. A történelemben nagyon sokan rettegtek ettől a dátumtól, Napóleon és Herbert Hoover is szenvedett tőle, de Roosevelt sem fogadott soha 13 embert, és nem utazott sehova a hónapok 13. napján, akkor sem, ha az nem péntekre esett.

A péntek 13-át belengő negatív sejtelmekre többféle magyarázat született, akad, ami a babonát egy konkrét péntek 13-ára vezeti vissza, ám a valószínűbb elmélet szerint a pénteket és a 13-as számot eleinte két külön baljós dolognak tartották, és csak idővel kombinálták össze. A konkrét dátum, amire a péntek 13-at sokan visszavezetik, 1307. október 13. péntek, amikor IV. Fülöp elrendelte a templomosok kivégzését. Más elgondolás szerint a péntektől és a 13-tól való félelmet külön-külön kell magyarázni. A péntek egészen a 13. századig a hóhér napja volt, ilyenkor került sor a kivégzésekre, így joggal élhetett sötét napként a köztudatban. Persze Hollywood is hozzátette a magáét a hisztériához. Ott van pl. az 1980-as, alacsony költségvetésű Péntek 13., ami ugyan nem volt kasszasiker, de az azóta eltelt közel 40 évben kultfilmmé vált - vagy az a film, aminek nem tudom a címét (nem az előbbi?) amiben péntek 13.-án megnéznek egy videokazettát, és onnan indul a cirkusz. És ha valaki látott már legalább egy részt a "Rejtélyes Igazságok" c. sorozatból, az tudja, hogy abban is van egy péntek 13.-al foglalkozó epizód. Egyébként nem mindenki retteg ettől a számtól, hiszen minden ember, és minden nemzet más - a kínaiak a 4-estől, a japánok a 9-estől, a digók pedig a 17-től rettegnek. Az USA zászlójában 13 fehér, 13 piros sáv, és 13 csillag van, mert 13 kolónia alapította az országot. Kolombusz október 13.-án hajózott először nyugatra, bár ez hivatalosan október 12., nehogy a végén péntek 13.-hoz kössék, ha a hajó szétesik alattuk.

Sok fóbiához hasonlóan a 13-as számtól való rettegésnek is van tudományos neve, görögül triszkaidekafóbiának hívjuk, és csak az USA-ban 20 millió embert érint. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a péntek 13.-i napokon ennyi ember nem hajlandó autóba, repülőre ülni, vagy egyáltalán előbújni az ágy alól, és ezzel kb. 900 millió dolláros bevételkiesést okoznak a gazdaságnak. Tényleg pechesebbek vagyunk ezen a napon? - kérdezhetnétek ti, a válasz pedig elég összetett. Egyes statisztikák szerint péntek 13.-án 56%-al megugrik a balesetek száma, de én erre azt mondom, könnyebb naptárat, a dátumokat, és ezeket okolni a saját nyomorunkért, mint elismerni, hogy nem figyeltünk eléggé oda arra, amit épp csináltunk. Embere válogatja, hogy balszerencse, lottóötös, vagy csak egy random nap. Számos kutatás vizsgálta a péntek 13. misztériumát, és kiderült: nem történik az átlagosnál több baleset és haláleset ezen a napon, nem gyakoribbak ilyenkor a természeti katasztrófák, de még csak a műszaki eszközök sem hibásodnak meg nagyobb eséllyel ilyenkor. 

 Mi az oka, hogy nem 13 pontos ez az összefoglaló? A szerző hagyománytisztelete, gyávasága és az irracionalitásba vetett hite.


Filmek péntek 13.-ra


Psycho (1960)

Alfred Hitchcock klasszikusa minden filmrajongó kedvence, középpontjában egy félreeső motel és annak különös tulajdonosa, Norman Bates áll - alakját egy valódi sorozatgyilkosról, Ed Geinről mintázták. A Psycho az egyik leghíresebb film, zuhanyozós jelenetét – amikor az egyik szereplőt brutálisan megölik – nincs olyan ember, aki ne ismerné.
 
A dolog (1982)
 
A dolog egy amerikai állandó sarkkutató bázis legénységének történetét mutatja be: egy földönkívüli lény beférkőzik a tagok közé, és mivel képes emberek alakját is lemásolni, egyre nagyobb a bizalmatlanság a csapatban. Senki nem tudja, kiben bízhat, a feszültség pedig egyre csak fokozódik. Egyszerre izgalmas és félelmetes – sokan kultfilmnek és a horror követendő példájának tartják.
 
Fűrész (2004)
 
Egy hátborzongató sorozatgyilkos úgy akarja megtanítani az embereknek, hogy tiszteljék az életet, hogy elrabolja és belekényszeríti őket egy játékra: ahol a saját életük a tét. James Van filmje sokak szerint az évtized legjobb horrorja.
 
Ragyogás (1980)
 
Stephen King világhírű regényéből feldolgozást is készítettek Jack Nicholson főszereplésével, aki élete alakítását nyújtja a filmben. A Ragyogás történet egy világtól elzárt hotelben játszódik, ahová Nicholson figurája, Jack Torrace a téli holtszezonra a családjával együtt beköltözik gondnoknak. A férfi kisfia szép lassan rájön, milyen borzalmak helyszíne volt a szálloda, ám az iszonyat ezzel még nem ér véget…

Péntek 13 (1980)  

 Sean S. Cunningham alacsony költségvetésből forgatta az alkotást, ami később a filmtörténelem leghíresebb horrorfilmje lett. A történet a Kristály-tó mellett lévő táborban játszódik, ahol egy elmebeteg gyilkos sorra teszi el lába alól a fiatalokat. Hiába készült több mint 30 évvel ezelőtt, máig félelmetes: csak akkor nézd meg, ha utána nem kell egyedül aludnod.

A kör (2002)

Japán egyik legnagyobb kasszasikerének remake-je A kör című film, amiben egy gyilkos kazetta szedi áldozatait (tessék, a keresett film) aki megnézi, 7 napja van rá, hogy megmutassa valaki másnak - ha ezt elmulasztja,akkor meghal. Bár nem a legfélelmetesebb horrorok egyike, borzongani bőven lehet rajta: Naomi Watts most is remekel a rejtély nyomába eredő oknyomozó újságíró, Rachel szerepében. 
Nosferatu (1922)
 
Friedrich Wilhelm Murnau 1922-ben bemutatott filmje az olyan klasszikusok közé tartozik, amit mindenkinek illik megnéznie legalább egyszer az életben. A német némafilmet Bam Stoker Drakulája ihlette, és a Kárpátok vérszívó vámpírjának, Dracula grófnak a történetét meséli el. A Nosferatu az egyik legelső ilyen jellegű mozi volt, így nem meglepő, hogy a későbbiekben többen is ezt a filmet használták mintának a vérszívók ábrázolásához.

Rémálom az Elm utcában (1984)

A Rémálom az Elm utcában valóban egy rémálomról szól: a főszerepben egy kamaszlány, Nancy áll, akit állandóan szörnyű látomások gyötörnek éjszaka. Mikor beszámol barátainak a tapasztalatairól, kiderül, hogy ők is ezzel küzdenek. Wes Craven filmjéből folytatás és remake is készült: népszerűsége máig nem kopott meg, főleg a főszereplő sorozatgyilkosé, Freddy Krugeré.

Az (2017)
 
Pedig Bill Skasgard milyen aranyos fiú...volt, amíg meg nem néztem ezt a filmet. Senkinek nem ajánlom evés előtt, evés alatt, és főleg nem evés után, hacsak nem szeretné az ételt viszontlátni.  Péntek 13.-ra, borzongáshoz, és ha valaki úgy dönt, hogy ezután soha az életben többet nem kíván aludni, ez a film tökéletes választás.

--- Péntek 13. a történelemben ---
 

1996. 09. 13. - Tupac Shakur halála

1899. 08. 13. - Megszületik Hitchcock

2029. 09. 23. - Aszteroida halad el a Föld mellett

2004. 08. 13. - A Charlie hurrikán lesújt Floridára

1923. 07. 13. - Az ikonikus "Hollywood" felirat a helyére kerül

1940. 07. 13. - Egy német lövedék eltalálja a Buckhingam palotát

2012. 01. 13. - Elsüllyed a Costa Concordia, 30 ember fullad a vízbe

2010. 08. 13. - 13:13 perckor egy 13 éves angol fiúcskába belecsap a villám

1970. 11. 13. - A Bhola ciklon lesújt Bangladesh-re, 300000 ember vész oda

1821. 07. 13. - Megszületik Nathan Bedford Forrest, a Ku - Klux Klan alapítója

1989. 10. 13. - Az 1931-es válság után ekkor zuhan a tőzsde a második legnagyobb értéken

1521. 08. 13. - Cortez elfogja és kivégezteti az utolsó azték uralkodót, megalapítja Mexikót

3 megjegyzés:

 1. Mi, Marvel rajongók ellenben kedveljük Lokit :D
  Rég vártam már, hogy valaki magyarázza meg, mi ez a péntek 13 őrület, mert nem tudtam hova tenni...szóval köszi :D érdekes volt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :'DDDDD Igazán nincs mit, örülök, ha tetszett az írás babó. :* <3

   Törlés
  2. Akkor már ketten örülünk :D

   Törlés